ZAŠTO TRPIMO ŠIPTARSKE SEPARATISTE DOK NAM NAPADAJU DRŽAVU: Jug Srbije nije Sevastopolj

ZAŠTO TRPIMO ŠIPTARSKE SEPARATISTE DOK NAM NAPADAJU DRŽAVU: Jug Srbije nije Sevastopolj

20 marta 2014

Kosovo_AlbanijaOpštine Bujanovac i Preševo, bez obzira na albansko stanovništvo, nisu Krim i svako poređenje juga Srbije i nove članice Ruske Federacije u službi je albanskih aspiracija ka širenju na nove teritorije.

U tom cilju je i poslednja izjava predsednika opštine Bujanovac Jonuza Muslijua, koji se založio za „povlačenje paralele događaja na Krimu i situacije u Bujanovcu i Preševu“ i pozvao se na albanski referendum iz 1992. na kome je izglasano pripajanje ovih opština Kosovu i Metohiji.

Na poziv na secesiju dveju opština na jugu Srbije među prvima je reagovalo Ministarstvo za KiM, čiji je prvi čovek Aleksandar Vulin:

– Svaka takva izjava može da ima nesagledive posledica na čitavoj teritoriji Srbije i otvara niz drugih pitanja – upozorio je Vulin.

Odgovornost za ovakve istupe albanskih političara, koji su posebno učestali poslednjih meseci, on je posredno prebacio i na neformalnu grupu „Prijatelji juga Srbije“, koju čine ambasadori više zapadnih država. Ministarstvo za KiM od njih je zatražilo da se ograde od ovakvih izjava i jasno kažu ko stoji iza ideje o rastakanju integriteta Srbije.

Da je poređenje Krima i opština Srbije u kojima žive Albanci apsolutno nemoguće, smatra spoljnopolitički analitičar Dušan Proroković. Izjavu Jonuza Muslijua on vidi kao poruku srpskim vlastima u kontekstu pozicioniranja albanskog pitanja u Bujanovcu i Preševu pred srpskom vladom u nastajanju.

– Ovakve neprirodne paralele treba posmatrati i u kontekstu nastavka razgovora o budućnosti opština na severu Kosova i Metohije – objašnjava naš sagovornik. – Albanci pokušavaju da preko Bujanovca i Preševa amortizuju ono što će se događati na severu i što im neće ići u prilog.

Krim, prema Prorokoviću, ne može da se poredi ni sa Kosovom i Metohijom, jer ove oblasti imaju potpuno različitu istorijsku i formalno-pravnu prošlost. Nova članica Ruske Federacije je eventualno uporediva samo sa statusom koji je ustav iz 1974. godine davao republikama u SFRJ, ali ne i pokrajinama.

Poređenja juga Srbije i Krima izuzetno su opasna i za predsednika Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije, Milana Ivanovića, koji njen izvor takođe vidi na „prepoznatljivim adresama na Zapadu“.

U interesu SAD i EU je da prikažu osamostaljenje pojedinih teritorija kao domino-efekat referenduma na Krimu i njegovog pripajanja Rusiji – smatra Ivanović. – Zapad i Albanci, međutim, prećutkuju da je takozvana država Kosovo nastala na genocidu nad Srbima, kao i da međunarodno pravo i dokumenti UN ne priznaju takve genocidne tvorevine.

SEPARATIZAM

Albanski političari iz Preševa i Bujanovca redovno insistiraju na paralelama sa severom južne pokrajine. U njihovim zahtevima čita se želja za prebijanjem sa Beogradom po principu – vama sever Kosova, nama jug Srbije.

Albanski separatisti teritorije koje u Srbiji smatraju svojima iscrtavaju čak i pesmom – „pojim kravu na Nišavu, bivoljicu na Topljicu“ – podseća Milan Ivanović.

ATAK NA DRŽAVU

Poređenja sa Krimom potpuno odbacuju i osuđuju srpska udruženja u Bujanovcu.

-Albansko stanovništvo nije većinsko u našoj opštini – tvrde u udruženju Odbor za ljudska prava Bujanovca.

– Zahvaljujući manipulacijama na popisu 2002. Albanci su se zaogrnuli tim epitetom, iako u praksi stvari stoje drugačije. Tražimo od Srbije da organzuje relevantan popis i jednom za svagda sruši taj mit.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *