Зашто Великој пирамиди, једној од најпрецизнијих древних структура на планети, недостаје врх?

Zašto Velikoj piramidi, jednoj od najpreciznijih drevnih struktura na planeti, nedostaje vrh?

14 novembra 2016

giza-640x406

Postoje brojne misterije vezane za Veliku piramidu u Gizi, ali jednu istraživači ne mogu da objasne: Zašto Velikoj piramidi – jednoj od najpreciznijih drevnih struktura na površini planete – nedostaje vrh?

Zanimljiva priča je povezana sa posetom ser Simensa, britanskog pronalazača vrha pirmide. Kada je Simens stigao do vrha piramide sa svojim vodičima, dobio je strujni udar dok je pokušavao da popije vina iz flaše koju je poneo sa sobom.

Kako je Simens bio naučnik, rekao je da je navlažio novine i umotao oko flaše pretvarajući je u Lajdensku teglu – najstariji oblik kondenzatora. Kako je Simens držao flašu iznad svoje glave, ona je postala naelektrisana.

Kada se gradi piramida, završni kamen ili vrh je poslednja stvar koju graditelji stavljaju na strukturu. Vrh je u suštini jedan od najvažnijih delova piramide.

Da li je moguće da je vrh Velike piramide oduvek nedostajao, kako neki stručnjaci sugerišu?

Vrlo je verovatno da ne, ako pogledate opšte karakteristike i lepotu Velike piramide, plus graditelji ne bi ostavili Piramidu nedovršenu. Lišena svojih originalnih prekrivajućih blokova od belog krečnjaka, Velikoj piramidi takođe nedostaje i njen vrh koji joj daje još oko 9 metara u visini.

Mnogi ljudi verjuju da je vrh Velike piramide u Gizi napravljen od zlada i da je “nekako“ uklonjen sa vrha piramide u dalekoj prošlosti. Ali zamislite uklanjanje vrha piramide u potpunosti napravljenog od zlata. Kako bi ste mogli postići tako nešto?

Interesantno, jedna od teorija, predložena od strane španskog istraživača Migela Perez-Sančeza, ukazuje da Velika piramida nije ostavljena nedovršena i da je masivni vrh bio postavljen na njoj. Perez-Sančez predlaže da vrh koji su na piramidu postavili drevni Egićapni simbolizuje Horusovo oko i da je imao prečnik od 2.718 kraljevskih lakata (2,7 metara). Vrh koji se nalazio na Piramidi je tamo postavljen kao bogosluženje Suncu i Sirijusu, najsjanijoj zvezdi na nebu, koja je bila povezana sa Izidom.

Pored toga, analiza vrha piramide koji danas nedostaje, je omogućila istraživačima da saznaju ugao nagiba od 57,84o, platforme koja je podržavala vrh sa pi opsegom kraljevskih lakata; i visinu piramidalnog temena od 277 778 lakata, što je jednako koeficijentu podele 1.000.000 između 3.600. Prema rečima Perez-Sančeza, otkrivanje originalnog oblika i dimenzija Velike piramide, rekonstrukcijom i analizom je otkrilo arhitekturu sastavljenu od čiste matematike, geometrije, geodezije i astronomije.

Elektrostatični efekti na vrhu Velike piramide

Interesantna priča direktno povezana sa vrhom Piramide je vezana za posetu ser Simensa, britanskog pronalazača vrha Velike piramide. Kada je Simens stigao na vrh Piramide sa svojim vodičima, dobio je strujni udar dok je pokušavao da pije vino iz flaše koju je poneo sa sobom.

Kako je Simens bio naučnik, rekao je da je navlažio novine i umotao oko flaše pretvarajući je u Lajdensku teglu – najstariji oblik kondenzatora. Kako je Simens držao flašu iznad svoje glave, ona je postala naelektrisana. On je rekao da su se čak i iskre emitovale iz flaše.

Arapski vodiči koji su pratili Simensa su se uplašili i pomislili da britanski naučnik “koristi vradžbine i pokušava da zgrabi jednog od Simensovih saputnika. Kada je to primetio, Simens je usmerio bocu ka arapskom vodiču, koja je proizvela snažan električni šok koji je oborio Arapina na zemlju.

Kakav fenomen bi proizveo tako nešto na vrhu piramide?

Da li je moguće da je pre više hiljada godina neka vrsta drevnog kondenzatora postavljena na vrh Piramide? Ako je tako, da li to znači da je teorija o piramidi termoelektrani tačna?

Činise da su potrebna dalja ispitivanja kako bi zaključili koja je prava svrha Velike piramide, za koju mnogi veruju da nije izgrađena kao grobnica, nego kao masivna drevna mašina za napajanje koja je koristila prirodnu energiju planete Zemlje.

Kažite nam šta vi mislite.

Webtribune.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *