Evo zašto Vladimir Putin i Rusija ne intervenišu u Ukrajini?

Evo zašto Vladimir Putin i Rusija ne intervenišu u Ukrajini?

29 maja 2014

Putin meets with government membersIzbori u Ukrajini su završeni i, kao što se i očekivalo, za predsednika je izabran Petar Porošenko, koji obećava da će biti predsednik cele Ukrajine, da će sarađivati i sa Zapadom i sa Rusijom.Reklo bi se da stiže mir u već dobro izmučenu Ukrajinu,ali, umesto toga, izveštaji sa juga i istoka zemlje sve su gori. Ginu vojnici, ginu dobrovoljci, gine nedužni narod. Zaraćene strane ne mogu da se dogovore ni koliko je žrtava bilo protekle noći, pa se postavlja pitanje kako će se tek dogovoriti o bilo čemu drugom. Sve to se pomno prati u Rusiji i sve su češći glasovi da predsednik Putin treba da iskoristi ovlašćenja koja su mu dala oba domaruskog parlamenta i vojskom zaustavi kijevsku kaznenu ekspediciju. Putinovo ćutanje neki počinju da doživljavaju kao neku vrstu izdaje interesa ruskog naroda u Ukrajini. Jer, treba podsetiti – vraćanje Krima „matičnoj luci” ujedinilo je u Rusiji vlast i gotovo svu opoziciju. Broj onih koji se nisu složili sa Putinovim „hirurškim potezom” sveden je na zanemarljivih nekoliko procenata.

Ipak, ne treba zaboraviti ni da je, odgovarajući na pitanja građana Rusije neposredno posle pripajanja Krima, ruski predsednik rekao da ne trebapadati u euforiju, već da treba realno posmatrati stvari: „Kao prvo, treba otvoreno reći da se ipak, nacionalni, etnički sastav Krima razlikuje od jugoistoka Ukrajine.” Na jugu i istoku Ukrajine žive i Ukrajinci koji ne bi bili oduševljeni da se sutra nađu u drugoj državi, bar onoliko koliko bi ruski deo takva akcija zadovoljila.

Pored toga, Putin je u više navrata govorio da Rusija neće ratovati sa Ukrajinom, podsećajući na zajedničku istoriju, kao, uostalom, i zajedničko poreklo. Uz to, Rusiji nije u interesu i nema nameru da deli Ukrajinu. „Mi ne želimo podelu Ukrajine, nama to nije potrebno”, kazao je Putin.

Da bi se razumeli Putinovi postupci, treba se setiti da je sve počelo upravo zbog namere vlasti Ukrajine da ova zemlja uđe u Evropsku uniju, što je podrazumevalo i korak koji Rusija nikako nije htela da dopusti – ulazak susedne države u NATO. To bi oslabilo rusku zaštitu od eventualnognuklearnog napada Severnoatlantske alijanse. Koliko je to važno, postaje sve jasnije otkad je svet postao monopolaran – setimo se samo koliko su ratova inicirali ivodili Amerika i NATObez dozvole Ujedinjenih nacija i uprkos otporu dobrog dela međunarodne zajednice. Uslov je bio samo jedan – da su jači od potencijalne žrtve. Da neće dopustiti da se nađe u poziciji moguće žrtve, Putin je u više navrata otvoreno govorio zapadnim „partnerima”, ali, Zapad nije hteo da ga čuje. Zato je, pripajanjem Krima, ruski predsednik jednim potezom oduzeo mogućnost da NATO brodovi dođu u strateški veoma važnu i jedinu rusku luku na toplom moru. Ali sledeći potez (pripajanje jugoistoka Ukrajine Rusiji), koji mnogima izgleda logičan – imao bi suprotan efekat. Ukoliko bi Rusija podržala podelu Ukrajine – NATO bi opet imao otvorena vrata da dođe na teritoriju njenog geografski zapadnog i ideološki prozapadnog dela. Ukoliko bi Ukrajina ostala cela i ukoliko bi se federalizovala, odluka o ulasku u NATO ne bi mogla biti doneta.

A da na teritoriji Ukrajine Zapad zapravo vodi rat sa Rusijom, danas je otvoreno rekao i Sergej Lavrov, ruski ministar inostranih poslova, govoreći o razlozima za „kažnjavanje” Rusije: „Da nije bilo Ukrajine,bilo bio nešto drugo.” On je podsetio da je „dugo pre nego što su počeli tragični događaji na Majdanu, pre nego što su radikali zauzeli Majdan, bilo mnogo primedbi Rusiji – u vezi sa Sirijom, sa iranskim atomskim programom, u vezi sa Snoudenom”. „Uopšte, bili su nezadovoljni i štosmo održali olimpijadu”, kazao je on. Ruski ministar je prokomentarisao i pokušaje uvođenja sankcija koje je nazvao „smehotvornim”. „Ljudi se bave traženjem bilo kakvog povoda da bi izvršili na nas pritisak.”

Na obrazloženje Zapada da sve to rade kako bi sprečili Putina da obnovi SSSR, ruski predsednik je pre nekoliko dana po ko zna koji put odgovorio da nema nameru da obnovi SSSR, da ne želi da pripoji Mesec i da se ne boji svetske izolacije. A da li će uspeti da ostvari svoju zamisao – brzo će morati da postane jasno, jer intenziviranje sukoba ima dva kraja, ili stvarni rat, ili mir u kome će i jugoistok imati svoja prava.

(Politika)

KOMENTARI10 komentara

 1. zuba zubic says:

  Polemisite koliko vam je drago, cilj Amerike I nato pakta je da zavade Slovene pa da oni ne moraju da se biju s Rusijom. Cilj je unistavanje Slovenstva I Pravoslavlja, ali izmedju sebe.

 2. Za Srbiju says:

  Putinov plan je dobar, ali diplomatija ovo ne može rešiti. Amerikanci hoće rat, ali neće na svojoj teritoriji. Ne dovlače oni vojne snage da bi pretili.

 3. mladen says:

  kad su najsitiji nek se najedu onih stvari fasisti,ima jedna lep stih tvrd je orah vocka cudnovata,zube polomi a orah ne slomi.napoleon je ostrio zube da osvoji rusiju pa ih rusi polomise pa tursko carstvo,pa austro-ugarsko carstvo,pa hitler i njegov III-rajhsvima su rusi zube polomili a nadam se i ovom zapadnom imperijalizmu ce zube polomiti,a poceli su vec pojedini da podvijaju rep sto znaci da neki shvataju da im je to nemoguca misija

 4. mladen says:

  sta treba da se pokori rusija jel rusija je veliki simbol slobode u svetu koji treba ugasiti,da mogu njihovi pozadinci iz LGBT da marsiraju trgovima jel je svet njihov pa ce moci da prodaju jagodice -bobice -drogu nasoj deci jel je to kul,zato smrt fasizmu -sloboda narodu

 5. petar says:

  Ma ovo je odvratno ! Da neko ubija ruse ko glinene golubove i to na stotine a ti se pravis tosa tu nesto nije u redu .

 6. PRVOTIMAC says:

  NATO I AMERIKA HOĆE DA IZAZOVU BRATOUBILAČKI RAT NA CELOJ TERITORIJI BIVŠEG SSSR-a SA CILJEM DA SE UNIŠTI ILI MAKSIMALNO OSLABI RUSIJA...NADAJMO SE DA ĆE TO IZAZVATI SUPROTAN EFEKAT I DA ĆE TO BITI PUCANJE U PRAZNO.PUTIN JE NAJOPASNIJI KADA ĆUTI!

 7. SASA says:

  Cilj amerike su rudna , naftna , gasna nalazista u Rusiji...To njih zanima odnosno pare od eksplatacije tih prirodnih bogatstava...

 8. Nebojsa says:

  Mislim da Rusija ceka zimu. Do sad je Rusija finansirala Ukrajinu sa snizenom cenom gasa. Posto ce Ukrajina ubuduce placati punu cenu gasa i to unapred, Rusija ce dobro zaraditi i skinuti teret odrzavanja Ukrajine, sa svojih ledja i prebaciti ga na zapad. Posto ce gas Ukrajina placati unapred (znaci za kes), postavlja se pitanje gde ce sad Ukrajina naci pare za taj gas? Ako imamo na umu da ni onaj prethodni po povoljnijoj ceni nije placan, tesko da ce uspeti da nadju pare i za ovaj skuplji. Nema potrebe da Rusija ratuje u Ukrajini. Treba da se ohlade usijane Ukrajinske glave, zima je najbolja za to.

 9. eujo says:

  pa de si putine? šta se čeka putine? šta si šupak putine? more bre...

 10. Stanisa says:

  Rusija je dosla sebi i postala ovo sto jeste, uglavnom zahvaljujuci politici Putina i Medvedeva kao i Lavrovom delovanju. Doduse malo kasno ali ipak ne prekasno jer se jos u vreme embarga nad srbijom znalo koji je cilj cepanja i osvajanja jugoslavije i sta je zadnji cilj. Bas u vreme embarga kada su na djerdapu bili tzv. "posmatraci" neko, cini mi se pokojni Brana Crncevic, rece: "Mi znamo zasto su oni tu, ali zato treba da se zabrini nasa braca Rusi". A da nije bilo pijanice Jelcina na vlasti mozda bi se jos tada sve to resavalo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *