Zašto Vlada sklapa ugovor sa Majkrosoftom?

Zašto Vlada sklapa ugovor sa Majkrosoftom?

15 maja 2013

partner_microsoftPre nekoliko dana, u senci turbulentnog stanja u zemlji, i nastojanja vlasti da se ono predstavi drugačijim – prilično je neopaženo prošla vest da je Ivica Dačić potpisao ugovor sa kompanijom Majkrosoft (microsoft) o korišćenju njenih softverskih paketa u državnoj administraciji, koja bi trebalo da uznemiri više nego što se to na prvi pogled čini, pre svega sa aspekta bezbednosti podataka.

Majkrosoftov operativni sistem Vindouz (windows), i softverski paketi, od kojih je najpoznatiji Ofis (Office), sistematski se u našim medijima predstavljaju kao ,,zlatni standard”, a borba protiv piraterije se ponekada poistovećuje sa borbom za ostanak na monopolskom položaju na tržištu softvera kopmanije Majkrosoft. Sa aspekta bezbednosti, potpisivanje ugovora sa Majkrosoftom se više ne može nazvati olakšavanjem pristupu podacima, od kojih su neki, pošto se u ovom slučaju radi o Vladi, od najvišeg državnog značaja i najstrožeg stepena poverljivosti – ovaj ugovor predstavlja potpuno onemogućavanje pristupu svim podacima, jer operativni sistem Vindouz pripada grupi operativnih sistema zatvorenog koda, što znači da bilo kakve izmene – u ovom slučaju u cilju povećanja bezbednosti nisu moguće. Poseta premijera rasvetljava izjednačavanje borbe protiv nelegalnosti na internetu, sa – de facto – borbom za povećanje profita Majkrosofta…

Alternativa Majkrosoftovim proizvodima se vrlo lako može pronaći u nekom od operativnih sistema koji se nalaze ..na drugoj strani” interneta, u okvirima slobodnog softvera i „kopilefta“. Operativni sistemi Linuks porodice daleko su pouzdaniji od Majkrosoftovih, što se pogotovo odnosi na njihov kernel (jezgro operativnog sistema) koji je neuporedivo otporniji ne samo na „obične“ viruse, koji mu s obzirom na to da su pravljeni za Vindous, praktično ne mogu nauditi, nego i na ozbiljne, profesionalne napade na bezbednost sistema. Linuks operativni sistem, i prateće programe koji su gotovo svi besplatni, a u funkcionalnom smislu su u istom rangu kvaliteta sa dobro reklamiranim Majkrosoftovim proizvodima, sa kojima su u isto vreme i potpuno kompatibilni, tako da sve započete operacije u nekom fajlu na Majkrosoftovoj platformi mogu biti završene uspešno i bez smanjenja kvaliteta u Linuksu.

Podešavanje Linuksa za upotrebu u velikom sistemu, kao što je u pomenutom slučaju Vlada Srbije, koje bi podrazumevalo recimo zatvaranje koda (iz bezbednosnih razloga), dakle pravljenje namenske verzije operativnog sistema za potrebe korisnika (Vlade) koje je moguće u veoma kratkom vremenskom periodu realizovati na ETF-u u Beogradu, gde postoji stručni tim koji se ovom oblašću bavi, i gde se nalazi i referentni centar za edukaciju u oblasti Linuks operativnih sistema čija stručnost daleko prevazilazi okvire naše države i regiona. Finansijski trošak ovakvog poduhvata, prema tržišnoj situaciji danas, ne bi mogao biti veći od nekoliko hiljada evra. Cena ugovora sa Majkrosoftom nije obelodanjena u novinskim izveštajima, ali je sigurno daleko viša od prethodne kalkulacije za prilagođavanje Linuksa, koji je zapravo po svojoj suštini i napravljen više kao multikorisnički sistem.

Zemlje koje imaju jasne nacionalne strategije, uzećemo primer Rusije – u svojim školama su kompletno prešle na upotrebu Linuksa, tako da se deca, stičući osnovna informatička znanjam od malih nogu uče slobodi i nezavisnosti od špijunaže multinacionalnih kompanija. Od zemalja iz našeg okruženja, Makedonija priprema strategiju potpunog prelaska sa Majkrosoftove na slobodnu, Linuks platofrmu.

U SAD, iz koje kompanija Majrosoft i potiče, Bela kuća je 2001. započela prelazak na Linuks (Red Hat distro), koji je u potpunosti završen pre četiri godine. Ministarstvo odbrane SAD, koristi istu distribuciju Linuksa, na čijoj podlozi rade i kompjuteri na nuklearnim podmornicama. Zbog čega oni ne koriste ,,svoj” Vindouz? Ušteda Federalne avijacije po prelasku na Linuks koji se dogodio 2005. godine iznosila je 15.000.000 dolara! Kina koristi Linuks u svojoj nacionalnoj banci, a Vladimir Putin je 2010. potpisao ukaz kojim se prelazi na Linuks, koji se realizuje od prošle godine. Vlade Španije, Turske, Malezije, Filipina, Islanda, Južnoafričke republike već nekoliko godina ne koriste Vindouz, a uskoro će im se pridružiti i druge zemlje.

Kompanija Mek Donalds, jedan od simbola Amerike prešla je na Linuks, kao i mnoge druge uspešne multinacionalne kompanije, kojima je jedan od osnovnih postulata na kojima počivaju upravo bezbednost podataka, među njima su Er Frans-KLM, Pežo, Aj Bi Em… Autorski tim Vikipedije, takođe je prešao na Linuks. I na kraju, kompanija čije usluge svakodnevno koristite – Gugl, koristi najpopularniji Linuskov distro – Ubuntu, u nešto promenjenoj verziji za sopstvene potrebe.

A Srbija? Srbija potpisuje ugovor sa Majkrosoftom…

(Radikali Info)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *