ЗАШТО ВЛАСТ ЋУТИ? – Ова жена ради шта хоће!

ZAŠTO VLAST ĆUTI? – Ova žena radi šta hoće!

11 juna 2016

4656847684Povodom pisanja „Politike” o izveštaju Centra za evroatlanske studije (CEAS) gde se nalazi 105 „prokremaljskih struktura u Srbiji” oglasila se i direktorka CEAS-a Jelena Milić. Ali u novinama „Danas”. A pitanja „Politike” ignorisala je i juče.

U omiljenom listu druge Srbije Milićeva odbacuje bilo kakvu sličnost njenog spiska sa spiskom srbomrzaca koji su 2014. sastavili SNP „Naši” i na kom se našlo i njeno ime. Ističe da nije protiv ruskog naroda već nedemokratskih režima i tvrdi da je jedini cilj da „istera stvari na čistac”. CEAS-ov izveštaj o ruskoj mekoj moći, kaže Milićeva, treba da pokaže da li je vlast u Srbiji zaista za evropske integracije i demokratske tekovine otvorenog društva.

Na pitanja koja su joj povodom spornog izveštaju postavljali naši novinari izbegavala je da odgovori, a u „Danasu” je objasnila i zašto – ne pada joj na pamet da se brani pred onima koji je prvo „bez osnova pljuju i razvlače kroz blato”, a onda nude prostor za odgovor. Požalila se i da u pisanju „Politike” i „Pečata” o njenom izveštaju vidi mehanizme zastrašivanja.

Ovo nije prvi put da se Milićeva na pisanje našeg lista žali negde drugde. Nije ni prvi put da se oseća zastrašenom i ugroženom. Kada je „Politika” nazvala NATO lobistkinjom obratila se Savetu za štampu i u žalbi objasnila da je njen posao u stvari „javno zagovaranje” ulaska Srbije u NATO. Naziv lobistkinja, objasnila je, devalvira njen rad i ugrožava joj bezbednost.

Ali sada je uverena da niko nije ugrožen zbog njenog spiska ruskih lobista. Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović takođe smatra da nema razloga za zabrinutost onih organizacija koje su na listi CEAS-a označene kao bliske zvaničnoj Moskvi, jer Rusija u našoj zemlji uživa veliku popularnost.

Drugim rečima, u Srbiji je lako i lepo biti putinovac, ali je hrabro biti proamerikanac naročito pronatovac.

Jeleni Milić je pre tri meseca dodeljeno policijsko obezbeđenje. U medijima je objašnjavala da se oseća ugroženo zbog pretnji koje mahom dobija putem društvenih mreža, kao i da su se na pojedinim portalima pojavile fotografije njene kćerke. Uprkos toj neprijatnosti Milićeva sa sajber-zajednicom i dalje deli detalje iz poslovnog i privatnog života, uključujući i porodične fotografije.

Iako je osećaj ugroženosti delimično subjektivna stvar, neobično je da o osećaju lične nebezbednosti govori osoba koja se, recimo, nalazi među prvih šest predstavnika NVO sa kojima doručkuje Angela Merkel prilikom posete Srbiji. Sa nemačkom kancelarkom napravila je i selfi koji je, naravno, obznanila na Tviteru i Fejsbuku. Interesantno je da je zajednički imenitelj Angele Merkel i Jelene Milić – fizika. Doduše, s razlikama – dok je nemačka kancelarka studirala i doktorirala fiziku, direktorka CEAS-a po obrazovanju je tehničar nuklerne fizike, smera koji je osamdesetih postojao u okviru beogradske Matematičke gimnazije.

Milićeva je bila i u timu onih koje je prošle godine premijer Aleksandar Vučić zvao kako bi se pomirio sa civilnim sektorom. Mediji, poput Radija Slobodna Evropa ovaj sastanak shvataju kao Vučićev alibi, odnosno skupljanje pozitivnih poena pred posete zvaničnicima u Briselu i SAD.

Na sajtu CEAS-a piše i da je Milićeva „među najuticajnijim političkim analitičarima u Srbiji i regionu zapadnog Balkana”.

Ipak, u zemlji su retki oni koji dele njena uverenja poput stava da je Srbija zaslužila da bude bombardovana 1999. ili da je zločin u Srebrenici – genocid. U njeno dobročinstvo javnost sumnja čak i kad na dva dana svoj stan pretvori u utočište za jednu migrantsku porodicu iz Sirije. Manje zbog činjenice da se ovim potezom hvalila na mreži, više zbog toga što ne veruju u priču o NATO lobisti mekog srca.

– Kakva igra sudbine – glavni NATO lobista u svoj dom prima porodicu koja je svoj dom napustila angažovanjem NATO-a – samo je jedna u moru ironičnih reakcija čitalaca na vest o postupku direktorke CEAS-a.

Ali mikro podrška koju uživa u narodu nesrazmerna je u odnosu na količinu moći koju poseduje. Njen uticaj je veći kod zapadnih lidera nego kod građana Srbije. Odakle Jeleni Milić uticaj? Zajedljivi će reći da ga je stekla kao prva vlasnica ketering agencije u bivšoj Jugoslaviji. Ali u Srbiji, zemlji koja umnogome zavisi od stranih sila, oni koji važe za privilegovane sagovornike zapadnih lidera imaju veliku moć. A Jelena Milić je svakako jedna od takvih sagovornika. U Srbiji direktorka CEAS-a i njoj slični predstavljaju političku nadklasu, jer je u prednosti u odnosu na one koji su na vlasti. Jelena Milić, recimo ne mora ono što je morao Boris Tadić juče ili što Aleksandar Vučić mora danas – da primenjuje u narodu nepopularne sporazume sa Zapadom, i da stalno iznova dokazuje da je kredibilan partner. I uz sve to, da na vlast dolazi na slobodnim izborima, uz kontrolu misija OEBS-a.

KOMENTARI25 komentara

 1. Pero Joksimovic says:

  Ono što vlast i "opozicija" misle to ustašica Milić zbori. I, ne zavaravajmo se, s Milićkom u istu tikvu prde sve novine u Srbiji.

  • Jovan says:

   U pravu si 100%! Oni su svi u istom timu(tim Novog Svetskog Poretka- Nato fasizam) samo svako radi svoj deo zadatka koji mu je zadat. A moje prepostavke idu daleko da mislim da su Vucicu obecali Nobelovu nagradu ako prizna Kosovo i zavrsi predaju do kraja svih drzavnih resursa drzave Srbije Nato fasistima i lihvarskoj internacionali. Oni tog Nobela daju svakom ko sprovodi njihove kolonijalne ciljeve NSP(Ahtisari, Valensa, Havel,...). Mozda im daju i neku manju nagradu koja prija sujeti nasih vodja, novinara, "intelektualaca" od 2000-te, tipa naj europljanin ili slicne budalastine.

  • Miraš says:

   Jasno nam je čim joj je dodeljeno obezbedjenje. Ipak neverovatno je da će se pre Sirija osloboditi od masovne najezde Crnog Islama nego mi od ovakve poludomaće krpeljuše.

  • pravda says:

   tako je

 2. Vladimir says:

  Dragišić Šormaz Čeda Čanak i poslanici ds-a su Jelena Milić u skupštini

 3. Taksista NS says:

  Halo Drzavo-Vucicu i ostali. Da li ja placam porez da se cuvaju Srbska go..a.

  • Mi says:

   Pravo pitanje gospodine potpisani kao Taksista NS. Otimačina sa svih strana i razvlačenje na sve strane, dok mi grcamo dajući više državi nego što ostaje za našu decu.....

 4. Beli Orao says:

  Milićki preporučite da ja imam za nju pravu stvar , kad je uzme više joj neće na pamet biti do brbljanje, jer biće toliko zaposlita, gušiće se od radosti!!!!

 5. Batina says:

  Hebo je Petar Bozovic.

 6. Branko Samac says:

  Jelena Milić je simbol okupirane Srbije!

 7. kosovac says:

  Kolege komentatori, pričajte do sutra, ali Srpsko tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je podnelo tužbu zbog spiska koji je napravio Ivan Ivanović Naši, a ne spiskova koje stalno prave krpeljuše Sonja Biserko i Jelena Milić. U okupiranoj zamlji to je normalna pojava.

 8. VUK says:

  Prestala je da pruza oralne usluge vise joj se isplati nato lobiranje

 9. VUK says:

  Samo da vam kazem uskoro ce nato popusiti a onda ce se milicka vratiti strom zanatu pruzanju oralnih usluga

 10. VUK says:

  svijevremeno su milicku zvali duboko grlo hm pitam se zsto

 11. VUK says:

  ups zaboravio sam da ima opasne prijatelje xaaaxaxa

 12. major says:

  kakva vlada srbije taki su i spijuni u njoj imali srba u srbiji

 13. Dottore says:

  Zaolosno je da nikoi nema resenjel za kreaturu Milic.Pa vi koji zivite u Srbiji sve znate i u svemu ste najbolji.Ali za ovo zlo nema resenja.Samo hnate da kukumavcite nama u dijaspori.Najbolji predlog za vas je namazite se najcrnjim imalinom i put u centalnu Afriku.Niko vas tamo nece poznati niti cete pocrveniti.cast malim izuzetcima. Vas dijasporac.

 14. Savan Metodijević says:

  Milićka se povezana sa Šormazom. Ima neka javna veza između njih dvoje. Verovatno je A.V. zadužio Dragana da preko Jelene ostvari kontakt sa NATO-m. Njen spisak rusofila predstavlja krivično delo i mora da reaguje tužilaštvo, ali svima je poznato da su Srbi u Srbiji nezaštićena većina.

 15. Bob says:

  Pandan joj je u BiH ministrica Marina Pendeš, debelo plaćena od HDZ-a, NATO lobistkinja. Nedavno suđena zbog nekakvih malverzacija, pa oslobođena. I ova nesretna Milićka je za NATO samo zbog debelih para koje prima od zapadnih organizacija, možemo samo pretpostavljati kojih (Američke ambasade, Soroševog Otvorenog društva, Kissingerovog NED-a...). Dakle, to je oblik (duhovne) prostitucije ove žene. Poznato je kako ženske to rade. Međutim, ovaj oblik prostitucije (prodavanja zbog promocije NATO i korporativnih zapadnih interesa) uveliko je odomaćen kod južnoslavenskih mužjaka-političara, tako da u konačnoj analizi oni su veće prostitutke od ovih nesretnih pojedinačnih žena. Ali, to nije važno... Važno bi bilo spriječiti ovu žensku, i slične likove, u njihovim izdajničkim nakanama.

 16. Evgenij says:

  Iman za aman,gde su te patriotske snage,zar su se svi prodali satani/zapadu/...oce li neko vise stati na put ovoj zenetini,znam da je pod direktnom zastitom pro-americkih sledbenika...AV i ostalih/pod ostalima smatram i poziciju i opoziciju i levicu i desnicu/svi rade za istog anti-Srpski orjentisanog nalogodavca....

 17. dragan says:

  ONA TAKO SAMO ORGAZMIRA , NE VREDI JOJ UTERIVAT KURČINU ,

 18. JoS says:

  ZAŠTO VLAST ĆUTI? – Ova žena radi šta hoće! Zato što ima moćne Gazde iza sebe. To je i piscu teksta jasno. Nažalost, danas ovakve kreature preovladjuju u sferi javnog delovanja - NATO lobisti, NATO intelektualci, NATO slobodni govninari, pardon - novinari,...... Kad si banana država - onda to tako ide.

 19. bejbi says:

  noj je lako nasla ona primistaj nagrabi la se para ali tadic koji je drza naj vise sto on misli . dali zna sta je uradijo za srbiju

 20. namćor says:

  Beli Orao....puj, puj, puj, daleko bilo! Pa ne bi je....ni za koje pare. Pa ni moj qrac nije ratni zločinac pa da ..be ovakve skotove!

 21. Paštrović says:

  Opet... i opet... i opet, niti jedno casno ime ne samo na ovom sajtu, portalu, kako god hocete, nego opet ovaj zenski MUDONJA. Bas MUDONJA!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *