ZAŠTO VLAST ĆUTI: U Novom Pazaru izbacuju Srbe iz naziva škola

ZAŠTO VLAST ĆUTI: U Novom Pazaru izbacuju Srbe iz naziva škola

2 jula 2014

novipazar 654Posle inicijative da preimenuje svoje sunarodnike, Bošnjake u Raškoj oblasti, i da im skine „ić“ iz prezimena, Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, sada bi da menja i imena škola.

Na poslednjoj sednici BNV pokrenuta je inicijativa da osam osnovnih škola u Novom Pazaru umesto znamenitih Srba dobije imena po Bošnjacima.

Tako bi bila skinuta tabla sa imenom Desanke Maksimović, a zamenio bi je Musa Ćazim Ćatić. Džudžević bi hteo da umesto po Vuku Karadžiću škola bude nazvana po Muhamedu Hevaiju Uskufiji. Jovana Jovanovića Zmaja zamenio bi Ahmed Ali Gurbi, Aleksu Đilasa Beća Ferhad-beg Draga, Aleksu Šantića Kadija Gulavički, Vladimira Perića Valtera Murat efendija Šećeragić, a umesto po Svetozaru Markoviću jedna škola bila bi nazvana po dr Rifatu Ramoviću.

Škole su proglasili ustanovama od posebnog značaja za Bošnjake, a inicijativu uputili Ministarstvu prosvete i upravama ovih škola. Predlog BNV još nije stigao u Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje daje poslednju reč o promeni imena obrazovnih ustanova.

– Prema Zakonu, odluku o promeni naziva obrazovno-vaspitne ustanove prvo donosi organ upravljanja, u ovom slučaju školski odbor. Mišljenje o promeni naziva škole potrebno je da dostave i nastavničko veće i Savet roditelja, kao i jedinica lokalne samouprave. Posle toga, zahtev se na razmatranje dostavlja Ministarstvu, preko načelnika školske uprave koji, takođe, o tome treba da dostavi svoje obrazloženje – objašnjavaju zvaničnu proceduru u Ministarstvu prosvete.

Tek ako zahtev prođe sve ove procedure, Ministarstvo će reći svoj sud.

– Ništa o tome ne znam. Nisam dobio zvanični dopis, a nisam čak ni nezvanično čuo tu vest – kaže Munir Šabotić, direktor OŠ „Desanka Maksimović“. – Mi smo jednom, devedesetih godina, menjali naziv i škola je od „Stanike Radovanović Cane“ postala „Desanka Maksimović“. Mislim da sada nema smisla menjati naziv. BNV je u privremenom mandatu i njihove inicijative nećemo prihvatati. Možemo samo da uslišimo naloge zvaničnih vlasti. Ako nam neko sa više instance naredi, mi ćemo poslušati.

Sličnog je mišljenja i njegov kolega Edin Dugopoljac, direktor OŠ „Stefan Nemanja“.

– Za promenu imena škole postoji striktna procedura. Za mene kao direktora škole, poslodavac je Ministarstvo prosvete i sprovodiću samo odluke koje mi oni upute, posredstvom školske uprave. Samo instrukcije Ministarstva prosvete su za nas relevantne – napominje Dugopoljac.

I direktora OŠ „Vuk Karadžić“ Zenuna Mučića zatekla je ova vest. Prvi put čuje, kaže, za Muhameda Hevaija Uskufiju, kako je predloženo da se njegova škola zove.

– Postoje instance više od škole koje će o tome odlučivati. Ja sigurno neću pokretati incijativu, a verujem ni školski organi – najavljuje Mučić.

BNV PREDLAŽE PREIMENOVANjE OŠ U NOVOM PAZARU

OŠ „Vuk Karadžić”

OŠ „Muhamed Hevaji Uskufija”

OŠ „Stefan Nemanja”

OŠ Naziv ef. Šušević”

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”

OŠ „Ahmed Ali Gurbi”

OŠ „Desanka Maksimović”

OŠ „Musa Ćazim Ćatić”

OŠ „Aleksa Đilas Bećo”

OŠ „Ferhad-beg Draga”

OŠ „Alesa Šantić”

OŠ „Kadija Gluhavički”

OŠ „Vladimir Perić Valter”

OŠ „Murat ef. Šećeragić”

OŠ „Svetozar Marković”

OŠ „Dr Rifat Ramović”

PESNICI, DERVIŠ, KADIJA…

Na listi onih koji bi trebalo da zamene Zmaja, Vuka, Šantića i još pet znamenitih ličnosti, nalaze se muslimanski pesnici, političari, jedan derviš, šerijatski sudija, profesor univerziteta… Najstariji je iz 14. veka, pa sve do ličnosti koje su nedavno preminule. A pomenuta inicijativa nije još stigla ni u škole čije preimenovanje traži BNV. Direktori nisu bili ni preterano voljni da je komentarišu. Stav je uglavnom sličan – da neće podržati promenu naziva škola.

(I. Mićević, Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. nenad says:

    Sta da komentarisem sve manjine nacionalne koje zive u srbiju su nasi okoreli neprijatelji iznutra a u interesu onih osvajaca sa strane susedi takodje I SANDZAK I ONI CE SUTRA TO PITANJE DA POSTAVE POTURCENJACI SU NAJGORI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *