ЗАШТО ВЛАСТ ЋУТИ? ЗАШТО ВОЈСКА НЕ РЕАГУЈЕ? Амерички војници отели Газиводе

ZAŠTO VLAST ĆUTI? ZAŠTO VOJSKA NE REAGUJE? Američki vojnici oteli Gazivode

22 avgusta 2018

Nedavno je Gazivode osvanulo pod kontrolom američkih vojnih snaga na Kosovu, a američki vojnici se, prema informacijama, i dalje mogu videti oko jezera, iako nisu tamo stacionirani.

Jezero Gazivode prostire se na severu Kosova i Metohije, u opštini Zubin Potok. Svojim značajem prevazilazi prostor na kojem je izgrađeno, jer se vodom iz njega snabdeva stanovništvo blizu deset opština.Vlasti i u Beogradu i Prištini, svaka iz svog ugla gledanja, ističu strateški značaj jezera, kako u ekonomskom, tako i životnom i ekološkom smislu. Direktor „Ibra“ Srđan Vulović ističe da plodove rada tog preduzeća ubira Priština.

Nedavno je Gazivode osvanulo pod kontrolom američkih vojnih snaga na Kosovu, a američki vojnici se, prema informacijama kojima raspolažemo, i dalje mogu videti oko jezera, iako nisu tamo stacionirani.

Direktor Javnog preduzeća „Ibar“ Srđan Vulović kaže za RTS da ih je poslednji put video juče.

„Svakodnevno obilaze postrojenja i objekte našeg preduzeća, ali u civilnim automobilima umesto u džipovima“, rekao je Vulović.

Kako kaže, kada su početkom ovog meseca američki vojnici kontrolisali prilaze ovom jezeru, rečeno im je da se radi o redovnoj vojnoj vežbi.

„U petak uveče su zauzeli objekte hidroelektrane Gazivode, oko 22 časa. Na sastanku u subotu su nas obavestili da je to redovna vojna vežba, planirana mesec dana ranije. Istog dana uveče napustili su objekat“, naveo je Vulović.

Ističe da je jezero Gazivode strateški važno, te da misli da se tu nije radilo o vojnoj vežbi već, kako kaže, „možda o zastrašivanju“.

Jezero Gazivode se, navodi Vulović, prostire jednom trećinom „na užoj teritoriji Republike Srbije, a dve trećine na teritoriji opštine Zubin Potok“.

Dugačko je 24 kilometra, površine 11 kilometara, i zapremine od 380 do 420 miliona kubnih metara vode.

Nivo jezera je 380 kubnih metara, a puni se sa teritorije Srbije, odnosno rekom Ibar koja dolazi iz pravca Ribarića.

Ovo jezero je strateški važno iz više razloga, ističe Vulović.

„Termoelektrana u Obiliću ne može da radi, ne može da hladi svoja postrojenja, bez vode sa Gazivoda. U sekundi se isporučuje 4,5 kubnih metara vode prema Prištini. Na godišnjem nivou je to oko 130 miliona kubnih metara vode. Druga važna uloga je proizvodnja električne energije, godišnje se proizvodi oko 100 gigavat sati. Zatim, vodosnabdevanje. Vodu sa Gazivoda pije oko 800.000 stanovnika Kosova – Južna Kosovska Mitrovica, Srbica, Vučitrn, Obilić, Glogovac i u letnjim periodima Priština“, rekao je Vulović.

Sledi navodnjavanje poljoprivrednih površina u dreničkom okrugu, odnosno opštinama centralnog Kosova.

Podseća da je uprava Gazivoda 1999. iz Prištine prebačena na sever.

„Posle ratnih dešavanja, 1999. središte se seli u Zubin potok i vlada 2004. formira Javno preduzeće ‘Ibar’, koje gazduje velikom branom, jezerom, malom branom i malim jezerom, hidroeletranom i delom kanalnih sistema. Situacija na terenu je ovakva: Mi radimo, proizvodimo, a plodove našeg rada ubira južno preduzeće ‘Ibar Lepenac’ u Prištini koje naplaćuje vodu i električnu energiju koju mi proizvodimo“, rekao je Vulović

Navevši da tu može ostati prihod od oko 10 miliona evra, direktor „Ibra“ ističe da njima ostaje samo plata i finansiranje iz budžeta Republike Srbije.

Komentarišući to što četiri srpske opštine na severu Kosova imaju problem sa vodosnabdevanjem, Vulović kaže da je regionalni vodovod počeo da se radi pre nekoliko godina, a da je ostalo još 40 odsto da se završi.

„Nedostaje oko šest miliona evra. Prvobitni projekat je iznosio oko 11 miliona, ali nije se računalo na dodatne troškove koji su nastali potpisivanjem Briselskog sporazuma. Posle toga se pojavila stavka plaćanja PDV-a na teritoriji Kosova“, rekao je Vulović.

Nada se da će u budućnosti Gazivode biti i turistički atraktivna destinacija – tamo već postoji nekoliko restorana, a ovih dana se završila i izgradnja prvog hotela čije se otvaranje očekuje u septembru.

KOMENTARI10 komentara

 1. DUSKO says:

  DA LI STE VI NORMALNI PA VUCIC JE VEC PRIZNAO KOSOVO I TREBA DA IDE U ZATVOR ZA TO A OVO OKO GAZIVODA JE EPILOG TOME !!!

  • Za Srbiju says:

   I priznao i razvalio sve što je mogao. Nemamo ni vojsku ni državu. Samo budale ne vide.

 2. Vojska šta to beše says:

  Primali privilegije celi život a 91, 99, i sad nema ih nigde. Kontam nešto, kada žicaju pare za lečenje dece, to je od nečijih drugih dečjih usta i zdravstvenih doprinosa oteto. Od sad verujem samo u Božju vertikalu. I Kopaonik su uzeli. A tekstovi ovih dana o sličnim stvarima su samo bacanje prašine u oči.

 3. Slično je otet says:

  Zapadni Srem.

  • JmBg says:

   I istočni Tibet, najudaljenije srpska krajina.

 4. NIKOLA says:

  DUSKO SAYS GOTOVO JE S KOSOVOM UCI CE U MEDUNARODNE INSTITUCIJE NECE GA PRUIZNATI JAVNO POTPISOM TO CE MU BITI ALIBI LAI SE IZDJANICKA VLAST SDP I SNS NECE VISE SUPROSTAVLJATI SIPTARIAM DA UDJU U BILO KOJE INSTITUCIJE CITAJ MEDUNARODNE. OD MILOSEVICA DO 2018 SRBIJA JE OBICNO SMECE OD ZEMLJE IZDAJNICKA STOKA KOJA JE NA KRAJU UNISTILA SAMU SEBE SAD SLEDI SIGURN O RASKA ZUKURLICI I ONA BANDA DOBIT CE SIGURNO OD MEDUNARODNE ZAJEDNICE NEKAKVU TERITORIJALNU AUTONOMIJU TO JE DRZAVA I BIT CE U REGIONU EVROPE MOZDA I EVRO KAO VALUTA KAO NA KOSOOVU

 5. Deda Micko says:

  Okupacija bode oci, naorazavajmo se i decu ucimo da pucaju i budu sto brutalniji prema nasim neprijateljima.

 6. Nebeska Srbija says:

  Izdajnici!!!

 7. Milan says:

  Narodni poslanik i penzionisani general vojske SRJ Božidar Delić smatra da je svakodnevna „šetnja“ američkih vojnika oko Gazivoda jedna vrsta pritiska na Srbe i dodaje da oni znaju kakvo je mišljenje građana Srbije koji se protive bilo kakvoj podeli Kosova i Metohije. Na kraju krajeva, u Ujedinjenim nacijama se znaju naše granice i Albanci nikad ne mogu da dobiju stolicu u UN dok su Rusija i Kina u Savetu bezbednosti i dok smo mi čvrsti u svom stavu. Kosovo može biti samo nedefinisana teroristička država, a Amerikanci su nas i bombardovali da bi napravili takvu državu, ističe Delić. „Ukoliko bi ti pritisci urodili plodom, a oni se trude da zaplaše narod i da utiču na vlast u Beogradu, koja takođe ima odgovornost za takvo njihovo ponašanje, došlo bi do toga da mi napravimo korak ka priznanju i ka potpisu nečega što bi bilo pogubno za nas“, kaže Delić. Prema njegovim rečima, mi ne možemo ništa da uradimo povodom te njihove „šetnje“. Oni mogu tamo da šetaju i budu prisutni, ali mi ne treba na to da obraćamo pažnju. „Samo moramo imati svoj čvrsti stav — nema nikakve podele, nema nikakvog potpisa i nastavljamo dalje uz zahteve međunarodnoj zajednici da je odgovorna za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji“, naglašava Delić. On kaže da su Amerikanci na Kosovu sila, odnosno okupacione snage koje su se „ogrnule“ nekim međunarodnim statusom. „Oni su tu okupatori, mogu da se šetaju gde god hoće i ne treba na to da obraćamo nikakvu posebnu pažnju. Pratimo šta rade, ali sve je to u cilju da nas prisile da nešto potpišemo, a posle toga bi došao kraj“, kaže bivši general koji je ratovao protiv NATO-a 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

 8. Deda Micko says:

  Smrtna kazna je nista prema onome koliko su nas ostetili i opljackali nasi politicari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *