ЗАШТО ВОЈНИЦИ НАТО-а имају дипломатски имунитет у Србији, а Руси не?

ZAŠTO VOJNICI NATO-a imaju diplomatski imunitet u Srbiji, a Rusi ne?

27 decembra 2016

rep-spascioci_620x0

Zamenik sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije za međunarodnu saradnju Sergej Železnjak izjavio je da je Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu bitno pitanje u odnosima dve zemlje, a da je za Rusku Federaciju veoma važno pitanje statusa ruskih humanitaraca u Srbiji.

– Vojnici NATO-a imaju diplomatski imunitet u Srbiji, a to su vojnici koji su bombardovali Srbiju, dok naši spasioci koji nikada nisu bombardovali i koji su samo spasavali ljude – nemaju ovakav status – rekao je Železnjak.

On je podsetio na to da su pripadnici humanitarnog centra očistili velika područja od mina, kao i spasili na hiljade života u požarima koji su zadesili Srbiju i istakao da će Centar u Nišu nastaviti da razvija svoju humanitarnu misiju, bez obzira na status svojih radnika.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srpskog sabora „Zavetnici“ Stefanom Stamenkovskim, Železnjak je rekao da će Rusija raditi sve što treba da bi građani Republike Srpske i sama Republika Srpska osetili da će njihova prava biti zaštićena.

Železnjak je ocenio da u ovom trenutku „jačanje bezednosti Srbije dobro utiče na bezbednost na Balkanu i takođe na bezbednost stanovništva koje živi u Republici Srpskoj“.

– Snažna Srbija u društvu sa Rusijom je moćan garant za neke glave koje ne misle dobro državama regiona. Uveren sam da ćemo raditi sve što treba da bi se i građani Srbije i građani Republike Srpske i u drugim zemljama regiona osećali bezbedno – rekao je Železnjak.

On je naveo da se Rusija nikada ne meša u unutrašnje stvari suverenih država, ali da, kako je napomenuo, „svako rešenje definiše dalji razvoj odnosa zemalja“.

Definisati stav prema NATO

– Srbiji predstoji kampanja za predsedničke izbore i veoma je bitno da sve političke snage definišu stav prema NATO-u, Rusiji i Evropskoj uniji da bi Srbi znali ko ima kakav stav. U uslovima savremenih informacija, i mi u Rusiji takođe ćemo znati ko ima kakav stav – poručio je Železnjak.

On je pozdravio rad na formiranju Balkanskog saveza vojno neutralnih zemalja i zaključio da je vojno neutralan Balkan glavni put da se sačuva mir u regionu.

Železnjak je ocenio da su odnosi na Balkanu takvi da je odluke, poput ulaska u vojni savez kakav je NATO, najbolje donositi na osnovu odluke građana tih zemalja.

On je istakao da je Srbija dobar primer u očuvanju nacionalnih interesa i vojne neutralnosti i ukazao da su vojna neutralnost i jačanje odbrambenih mogućnosti – temelj koji konsoliduje srpsko društvo.

Izrazivši uvjerenje da postoje veliki potencijali za dalji razvoj saradnje dve zemlje, Železnjak je istakao da su Rusija i Srbija istomišljenici u svim oblastima, dele zajedničke vrednosti, viševekovnu istoriju, ali i sadašnjost.

Podrška Srbima na svim nivoima

On je ocenio da su u različitim zemljama Balkana „uništena prava Srba, zabranjeno izražavanje na srpskom jeziku i očuvanje verskih vrednosti“.

– To je neprihvatljivo u 21. veku i mi ćemo pružiti podršku pravima Srba na svim nivoima – rekao je Železnjak.

Funkcioner Jedinstvene Rusije juče je bio gost Srpske napredne stranke, a danas se sastao i sa predsednikom SNP Nenadom Popovićem.

KOMENTARI6 komentara

 1. Pero Joksimovic says:

  ...Zato što je Srbija prostitutka koja i ne zna šta je ljubav...

  • Mi says:

   Srbija nije prostitutka. Srbija je otadžbina, nas naših predaka i naših naslednika. Svako od nas je dužan da radi tako da ostavimo više naslednicima nego smo mi dobili. Međutim u ovom trenutku su na vlasti ljudi bez ideje, patriotizma, dostojanstvač časti.... Pa se spoljna politika kreira prema njihovim "kvalitetima". Apsurd , za apsurdom, jedan od njih je diplomatski stasus NAT-o vojnika. Srpski narod to nikada nije odobrio, ni prihvatio, ali su razni Dačići, Vučići, Draškovići, Svilanovići, Tadići na svoju ruku u ime svog naroda potpisali najsramniju odluku u novijoj istoriji.... Treba li Srbiju kriviti, ili narod??? Paraf na odlukama daje za pravo da se u dogledno vreme polože računi i akti proglase ništavnim, a odgovorna lica pozovu na odgovornost....

  • Moma says:

   Ružno rečeno, Srbiju vode protuve, Srbi su povodljiv narod i zajebanti a kad Amerika nešto naredi političari to izvrše pa makar morali i gaće da skinu.Partijski botovi, delom srtare komunjare nekada su pljuvali Ameriku, sada uz Vukija ljube Amerima tragove., aplaudiraju i kada donira Klintonovoj milionče a Amerika treba da nadoknadi štetu od 150 milijardi Srbiji za bačene bombe i zagadjenje životne sredine radioaktivnim otpadoma.Naravno, nikada to neće dati.

 2. Batina says:

  Evo odgovora- zato sto je u Srbiji smece na vlasti.

 3. Ivan Grozni says:

  Uz svo duzno postovanje i ljubav prema Rusima, mislim da diplomatski status mogu imati samo oni koji imaju diplomatski imunitet u svojim zemljama. Zato, treba pod hitno ukinuti diplomatski imunitet NATO psima rata. Oni nemaju imunitet u Americiniti ili bilo kojoj zemlji clanici NATOa. Mozda po neki predstavnik ili clan specijalnih komiteta imaju diplomatski imunitet po prirodi posla. Vojnici ne mogu imati imunitet jer kako se moze jedna suverena drzava braniti od napada te vojske ako se njima da diplomatski imunitet.. TREBA SAMO 1000 vojnika da okupita celu zemlju. Ako se nesmes braniti onda si ROB NA KVADRAT. Ko je to potpisao taj nema ni trunke mozga u glavi. SKORO CE IZBORI PA SRBI MOGU SVE TO PROMENITI.Samo se bojim da nam je svest vec promenjena. Zlo je postalo dobro,na ceni je nepostenje dok se postenje sankcionise, Sterlete postaju uzor dok pamet postaje teret...

 4. marinko says:

  srbija nije oslobodena u njoj je strana vojska i terorizam muslimani drze treci dijo srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *