Зашто волимо мирис бензина?

Zašto volimo miris benzina?

18 marta 2018

Koliko puta ste izjavili da volite miris benzina, iako znate da je njegovo udisanje veoma štetno i da može da izazove razne bolesti? Istina je da on pritom deluje anestetički na mozak i ometa funkcionisanje nervnog sistema, iako nam se čini da smo tada u stanju euforije. Ali, neurolog dr Alan Hirš kaže da ne morate ni da odlazite u krajnost, pa da se, dok sipate gorivo na pumpi, trudite da zadržavate dah, jer za toliko ne može da vam smeta. On nudi i odgovor na pitanje zbog čega ljudi kažu da vole široko da udahnu kada su na pumpi:

– Zato što miris benzina mnoge od nas podseća na bezbrižne dane detinjstva i letnja porodična putovanja. Poznato je da određeni miris može da evocira sećanja, a pogotovo nam prijaju oni koji bude lepe, davne emocije – kaže dr Hirš.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran says:

    "Poznato je da određeni miris može da evocira sećanja, a pogotovo nam prijaju oni koji bude lepe, davne emocije – kaže dr Hirš." __________ Ja sam isao busom iz Toronta u Detroit i tamo uzeo taksi. Covek od 35 godina. Kad sam seo u taksi osetio sam miris koji nisam osetio 20 i vise godina i odmah se setio ujakovih kola i svega sto sam radio kao mali u njima. Taksi je bio potpuno drndav, bez veze i miris je bio miris nekog ulja. Ali ga nikad nisam osetio do tog trenutka otkad sam sedo u ujakovim kpolima, bar 20 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *