ЗАШТО ВУЧИЋ НЕ МОЖЕ ДА САСТАВИ НОВУ ВЛАДУ: Запад форсира Зорану, Руси хоће Поповића!

ZAŠTO VUČIĆ NE MOŽE DA SASTAVI NOVU VLADU: Zapad forsira Zoranu, Rusi hoće Popovića!

25 jula 2016

vucic- 720 567Izjava mandatara Aleksandra Vučića da ima velike probleme u sastavljanju nove vlade žestoko je uzdrmala srpsku političku scenu, a u kuloarima se prebrojavaju dosadašnji ministri i Vučićevi bliski saradnici koji nisu po ukusu Zapada i Istoka.

Većina se slaže u tome da je mandatar u ogromnom procepu da li da prednost da liberalnoj struji u prethodnoj vladi, na čijem čelu je Zorana Mihajlović, ili da zadrži čvrsto jezgro sebi najodanijih ljudi, među kojima su i Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić. Dodatni pritisak vrši i Rusija, koja traži da se u Vladi nađe njihov pulen Nenad Popović.

– Protekla Vučićeva vlada, koja je još u tehničkom mandatu, bila je neki kompromis dveju strana. Činili su je sa jedne strane liberalni prozapadni kadrovi, među kojima je uz Mihajlovićevu bila i Kori Udovički, a sa druge strane bili su Vučićevi ljudi. Sada je situacija mnogo komplikovanija, jer ni mandatar, kako je i sam rekao, ne želi da bude na čelu Vlade protiv koje bi i sam bio, niti pojedine zapadne zemlje žele da vide na ministarskim mestima bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića, kao ni ministra rada Aleksandra Vulina, ali ni još neke Vučiću najodanije ljude – tvrdi izvor  blizak Srpskoj naprednoj stranci.

Nije tajna da Gašić, još iz vremena dok je bio ministar odbrane, nema najbolje odnose sa NATO paktom, dok je Vulin, prevashodno zbog oštrih izjava prema Hrvatskoj, trn u oku Zapadu.

Izvori tvrde da Vučić velike pritiske trpi i sa ruske strane. Među kandidatima koje Rusi protežiraju je i lider Srpske narodne partije Nenad Popović, za koga se odavno spekulisalo da želi potpredsedničko mesto u Vladi, a najmanje što bi prihvatio jeste to da se nađe na čelu kancelarije za saradnju sa Rusijom, koja bi se našla u okviru nove izvršne vlasti u Srbiji.

Epilog želja jedne i druge strane moglo bi biti Vučićevo odustajanje od premijerske funkcije, a još nije jasno ko bi ga mogao zameniti. U svakom slučaju, niko takvoj, kompromisno sklopljenoj Vladi ne daje šanse da dugo opstane i smatraju je samo prelaznim rešenjem do novih izbora.

Manadatar Vućić izjavio je u subotu u Pančevu da će pokušati da formira Vladu u prvoj polovini avgusta, ali i da ne isključuje mogućnost da će je, zbog problema koji postoje, na njegov predlog formirati neko drugi kojeg će on predložiti. Vučić je rekao da to što Vlade još nema nije hir:

– Pokušaću da je formiram u kratkom roku, ako ne budem uspeo, ne isključujem mogućnost da je neko drugi formira. Imamo probleme, nikakav hir nije u pitanju. Postoje stvari o kojima ne mogu da govorim. Ne želim da formiram Vladu portiv koje bih bio i sam – rekao je Vučić. On je istakao da spekulacije o formiranju Vlade 5. avgusta nisu nimalo osnovane, jer ne želi da se to dogodi na dan stradanja i progona Srba.

– Želim da Vlada bude formirana na dan radosti, jer će građani dobiti Vladu koja će obezbediti najveći rast – poručio je Vučić. Upitan za stranu podršku Vučić je odgovorio da ga ne zanima koga ambasadori podržavaju.

Vulin: Nećemo nikog osim Vučića

Aleksandar Vučić je garant politike u koju verujemo i zbog koje postojimo i Pokret socijalista ne može da garantuje da će podržati bilo kog drugog osim njega za predsednika Vlade Srbije i ne može unapred da kaže da je spreman da bude deo vladajuće koalicije ukoliko nju ne predvodi Vučić, izjavio je predsednik te stranke Aleksandar Vulin. – Ukoliko iz bilo kog razloga Vučić nije spreman da formira Vladu i ukoliko iz bilo kog razloga, uopšte neću da ulazim zašto je to tako i da li postoji mogućnost da se to desi, neko drugi bude mandatar za sastav Vlade Srbije, PS ne može unapred da kaže da će ga podržati i ne može unapred da kaže da je spreman da bude deo koalicije ukoliko nju ne prevodi Vučić – istakao je Vulin.

(Alo)

KOMENTARI9 komentara

 1. Toma says:

  Ovo je prica za naivne.Sigurno je da Rusi Popovica koji je isao na molitveni dorucak nece,kao sto i ameri nece Mihailovicku.To su malo ozbiljnije stvari u pitanju,a koje se samo nagadjaju.Ni jednoj sili nisu ministri toliko bitni da bi se oko toga stvarao neki problem.Da nije mozda doslo vreme da se Kosovu odobri clanstvo u UN?

  • vlada says:

   Zasto Ameri ne bi hteli Mihajlovicku koja je 100% njihov agent?

 2. Pirus says:

  Eto ti sad! ubedljiva pobeda na izborima a nemoze sastaviti vladu,ako kako kaze da ne podleze pritiscima cemu problem sastaviti vladu.Ja ipak mislim da su to ipak tradicionalna srpska posla.Zlosno.

 3. srdja says:

  hahaha. kako vas vucic troluje. samp vas bre lozo jer nece da da nikolicu da bude predsednik opet, a svakp deugi bi izgubio izbore. dacica da podrzi nije lud, izgleda da je video tadicevu gresku sa davanjem socojalistima previse, pa se sad kao lomi dabi vas pripremio na davanje mandata stefanovicu ili tako nekome, dok ce on da bude predsednik. sto se tice ustavne premoci premijera, to okacite o rep macku. milosevic, tadic, oba su vladala iako nisu bili premijeri. tesko srbiji jos 3, 4 godine.

 4. zloco says:

  Vucic je 2012-te,dobio glasove na retorici odbrane KiM.Narodu su zutaci bili dozlogrdili i trazili su promene.Na kraju se ispostavilo da su naprdnjaci zuci Od zutih.Pre dve godine 2014-te prica je bila pomrecemo od gladi ako pn izgubi izbore.Strani investitori cekaju na granici da on dobije izbore,mi mu poverovali,dobio je izbore,a oni ne dodjose.Kako da dodju?Lagao je nije ih ni bilo.Dobio je i sada izbore,moze sam da sastavi vladu,a on glumata mucenika.Sve sto zbori i tvori je LAZA I PARALAZA.Seselj je101%u pravu kad kaze:-Mislili su da izdaju MALO samo da bi vladali,Ali su se prevarili-!E paVucicu ne moze se biti samo Malo trudan ili malo izdajnik,nego jesi ili nisi.Mozes se ti prenemagati kolko hoces,ja ti ne verujem,niti sam ti ikad verovao.

 5. Ajduk S says:

  Da umre, ne bih mu verovao! Garant bi se povampirio(bio bi bolji)!

 6. oko says:

  srbija nece imati kad sastaviti vladu srbi se dele na dva koloseka jedni za zapaad a drugi na istok gungula se primice srbija nista ne radi za odbranu srbije

 7. Duško says:

  Zašto Amerikancima nije dovoljan Vučić, koji je apsolutni gospodar Srbije i kojeg su oni doveli na vlast i koji je milion ipo nacionalista-rusofila preveo u EU/NATO priču?

 8. zoran says:

  ma .. preispitajte vasa imena i prezimena i zapitajte se ko vam moze biti prijatelj a tko neprijatelj i odjebite ekonomsku stranu ona ce sama po sebi doci onda cete znati tko ste i razjasnitce vam se stvari onda ce vam biti lako odluciti jrer postoje samo dva izlaza -- za sebe ili protiv sebe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *