ZAŠTO ZAPAD ĆUTI? – Ruske i Srpske izbeglice kao da ne postoje

ZAŠTO ZAPAD ĆUTI? – Ruske i Srpske izbeglice kao da ne postoje

23 juna 2014

UKRAINE-CRISIS/FIGHTINGProtekli Svetski dan izbeglica nas je još jednom podsetio da sa tačke gledišta Zapada i dalje postoje izbeglice koje su dostojne pažnje i sažaljenja, kao i one izbeglice, poput srpskih i ruskih, koje se potpuno ignorišu.

Naime, iako je Srbija zemlja sa najviše izbeglica u današnjoj Evropi, to je tema koja ni izdaleka nije u vrhu prioriteta briselske administracije. A kada je reč o ruskim izbeglicama iz Ukrajine, cinizam zapadnih političara i medija ide toliko daleko da se oni proglašavaju – turistima. Dakle, po najnovijem saopštenju srpskog Komesarijata za izbeglice i migracije, u Srbiji živi oko 44.000 izbeglica, što je svrstava u sam evropski vrh po tom pitanju, ali to ipak nije bio razlog da se oglase brojni evropski činovnici, koji se uredno oglašavaju i povodom mnogo manjih ugrožavanja ljudskih prava, da bi zabrinutim glasom i sa prizvukom suptilne pretnje poručili svim odgovornima u balkanskom regionu da se tim nesrećnim ljudima moraju stvoriti uslovi za nesmetan povratak.

Uostalom, dvojni standardi Zapada u vezi izbeglica su se mogli primetiti još mnogo ranije, kao na primer tokom bombardovanja Srbije, kada je na brifingu NATO alijanse održanom 31. maja 1999. godine, njihov predstavnik Džejmi Šej na pitanje novinara – „Zašto NATO ne napada svoje ciljeve u Srbiji noću kako bi bilo manje žrtava?“, odgovorio da za NATO postoje samo albanske žrtve i albanske izbeglice. A posle takvog otvorenog omalovažavanja srpskih izbeglica, možda najdrastičniji primer negiranja „nepodobnih“ izbeglica, i to ovog puta ruskih, dolazi baš ovih dana iz američkog ministarstva inostranih poslova, gde je njihova predstavnica za štampu Džen Psaki, javno izjavila bez i trunke stida – da u Rusiji nema izbeglica iz Ukrajine.

Ona je još dodala da je tamo sve mirno i pod kontrolom, a na insistiranje novinara na pres-konferenciji da onda objasni ko su te brojne žene i deca koji masovno prelaze ukrajinsku granicu i beže u Rusiju – Džen Psaki je doslovno rekla da su to turisti. Na kraju, zvanična predstavnica američkog Stejt departmenta je izjavila da su ti turisti došli u južnu Rusiju zato da „u tamošnjim planinama udišu predivni lekoviti vazduh“.Naravno, koliko je u njenim rečima namerno izgovorenih neistina, najbolje govori podatak kog je izneo ruski ombudsman za dečja prava Pavel Astahov, da je recimo samo u jednom danu sredinom juna iz Ukrajine prebeglo u Rusiju čak 13.000 ljudi.

Da ruske izbeglice itekako postoje, potvrdio je i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, nakon susreta sa njima u Rostovu, kada je pozvao Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija UNHCR da im pomogne i pruži humanitarnu pomoć. Prema tome, i ovaj protekli Dan svetskih izbeglica je podsetio javnost na ignorantski odnos zapadnih institucija i političara prema srpskim i ruskim izbeglicama, koji se ogleda u činjenici da je Srbija i dalje zemlja sa najviše izbeglica u ravnodušnoj Evropi. A da i ne govorimo o malopre pomenutoj izjavi predstavnika NATO saveza Džejmija Šeja iz vremena agresije na Srbiju – „da ga je briga samo za albanske izbeglice“, ili o najnovijoj izjavi portparola američkog Stejt departmenta Džen Psaki, da su hiljade ruskih izbeglica iz Ukrajine samo „turisti koji su došli da udišu svež vazduh“. Ali to je cinizam na koji smo izgleda već navikli.

(Ratko Paić / Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *