Zastrašujuća podrška Katoličke crkve referendumu o ćirilici

Zastrašujuća podrška Katoličke crkve referendumu o ćirilici

22 decembra 2013

0-crkva-svetog-markaPredsednik Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba Zoran Pusić ocenio je kao zatrašujuću javnu podršku Katoličke crkve referendumu protiv ćirilice u Hrvatskoj.

„Javna podrška Katoličke crkve referendumu protiv ćirilice deluje degutantno i zastrašujuće, s obzirom na njen veliki uticaj na stanovništvo Hrvatske“, izjavio je Pusić.

On je za novosadski „Dnevnik“ istakao da podrška Katoličke crkve referendumu protiv ćirilice, deluje još čudnovatije, s obzirom na apsurdnost referendumskog pitanja.

„Apsolutno je neprihvatljivo to što je Crkva otvorila vrata afirmaciji referenduma protiv ćirilice i dala mu javnu podršku, iako je očigledno da je čak i samo referendumsko pitanje apsurdno, jer ispada da manjina može uživati manjinska prava samo kada postane većina“, kaže Pusić

Prema njegovim rečima, nije i ne može biti demokratija kada većina teroriše manjinu.

U tom kontekstu, Pusić je podsetio na strašno iskustvo Nema­ke iz tridesetih godina prošlog veka, kada su nacisti došli na vlast demokratskim putem, da bi se ubrzo potom na njihovom udaru našle praktično sve manjine.

Pusić je uveren u to da će Ustavni sud Hrvatske inicijativu i referendumsko pitanje proglasiti neustavnim, tim pre što bi u postojećim okolnostima bilo riskantno da izjašnjavanje građana o ovom pitanju bude održano.

Govoreći o slučaju hrvatskog fudbalera Džoa Šimunića, koji je uzvikivao ustaški pozdrav „Za dom spremni“ na stadionu, Pusić smatra da je sam Šimunić „minoran problem“.

„Problem je čitava jedna generacija koja ništa ne zna o zloćudnosti ustaškog reži­ma i zato bez ikakvog zazora danas kliče `Za dom..`“, kaže Pusić.

KOMENTARI2 komentara

  1. ZoranM says:

    Pozdravljam Pusićeve stavove o osetljivim političkim temama u Hrvatskoj. Da je više ovakvih intelektualaca u RH i da im se ukazuje više prostora u tamošnjim medijima, bilo bi daleko manje šovinističke ostrašćenosti prema (bratskom!?) srpskom narodu. Šteta je po Hrvate i Srbe što su razjedinjeni. Bivša SFRJ je bila očigledan primer koliko su jaka ova dva naroda kada su ujedinjena.

  2. dsc says:

    Shvatite da ste pokatoliceni Srbi!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *