ЗАСТРАШУЈУЋА СИЛА ПРЕТИ АМЕРИЦИ: Кина има преко 2.000 високопрецизних ракета којима може гађати и Гуам и америчке носаче авиона

ZASTRAŠUJUĆA SILA PRETI AMERICI: Kina ima preko 2.000 visokopreciznih raketa kojima može gađati i Guam i američke nosače aviona

28 oktobra 2018

ZVANIČNI Peking je `na nož` dočekao inicijativu Donalda Trampa da se američko-ruski sporazum o zabrani raketa dometa od 500 do 5500 kilometara postane međunarodni i da – sa nekim izmenama i poboljšanjima – obuhvati i Kinu i njen raketni arsenal.

Zbog čega su se Kinezi munjevito usprotivili, tvrdeći da je sasvim dovoljno što je vojna doktrina isključivo odbrambena?

Koliko kineske oružane snage imaju raketa koje bi po tom sporazumu morale likvidirati?

Trampov pomoćnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton ocenio je da od trećine do polovine svih kineskih balističkih raketa ne zadovoljava zahteve pomenutog sporazuma.Ekspert američkog Centra za nacionalne interese Gari Kazianis rekao je listu The Hill:

„Kina se bavi proizvodnjom nove generacije balističkih raketa kopnenog baziranja koje usmerava neposredno na Sjedinjene Države i baze naših saveznika. Isti slučaj je i sa kineskim brodovima na Pacifiku kojima Vašington nema šta da suprotstavi zbog ograničenja u sporazumu o raketama malog i srednjeg dometa“.

Centar Karnegi upravo je objavio da Kina raspolaže sa 280 nuklearnih bojevih glava i da namerava znatno poveća broj podmornica koje mogu da nose nuklearno oružje.

Narodno-oslobodilačka armija Kine u aprilu je dobila najmodernije balističke rakete sa poetizovanim imenom „Dunfen-26“ („Istočni vetar-26“). A upravo to su rakete srednjeg dometa koje su zabranjene po američko-sovjetskom (ruskom) sporazumu iz 1987-me.

Po procenama stručnjaka, te rakete omogućavaju Kini da – bude li potrebno – gađaju američke baze na pacifičkom ostrvu Guam.

Kazianis upozorava da te rakete mogu uništavati i ratne brodove u pokretu sa rastojaenja od 4.000 kilomatara. On ih čak naziva „ubicama nosača aviona“.

Ukazuje da je Kina u međucvremenu modernizovala i svoje rakete „Dunfen-21“ (DF-21), koje proizvodi od kraja 70-ih godina.

Pentagon smatra da je modifikacija DF-21D prva u svetu protivbrodska balistička raketa.

Kineski špijunski sateliti lansirani 2009-te –„Jagon-1“ i „Jagon-2“ – obezbeđuju kineskim raketama navođenje na cilj.

Oružane snage Kine – kako zaziru u Pentagonu – u stanju su da spreče ulazak američkih nosača aviona u Tajvanski prolaz.

Moskovski vojni ekspert Vasilij Kašin Kinu smatra „svetskim rekorderom po broju raketa srednjeg dometa“, a i po njihovim mogućnostim.

Kašin rpcenjuje da Kina raspolaže sa više od 2.000 raketa srednjeg i malog dometa koje su već na svojim „bojevim tačkama“, kao i krstarećim raketama serdnjeg dometa a kopnenog baziranja čiji je domet do 4.000 kilomatara.

Njegov kolega – Oleg Ponomarenko – smatra da Kina ima više od 2.000 takvih raketa.

Kašin, inače, posebno ukazuje: „Savremene kineske rakete su visokoprecizno oružje, a Kina je prva osvojila proizvodnju protivbrodskih balističkih raketa koje su u stanju da ih uništavaju dok su u pokretu, a na velikim daljinama. Za Kineze je to najvažniji faktor kojji im može obezbediti vojnu dominaciju u Azijsko-pacifičkom regionu. U svakom slučaju, sa tim raketama mogu uništavati američke baze i svu drugu ključnu infrastrukturu saveznika SAD. Udar grupe takvih raketa nije u stanju da odbije nikakva PVO/PRO“.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *