ЗАСТРАШУЈУЋА СИЛА: Руско нуклеарно наоружање доминира!

ЗАСТРАШУЈУЋА СИЛА: Руско нуклеарно наоружање доминира!

15 јула 2015

-Модернизација руских оружаних снага, која се последњих година све интензивније спроводи и већ је уродила револуционарном новом генерацијом тенкова Т-14, није заобишла ни стратешке ракетне снаге.

За разлику од САД, чији би 45 година стари интерконтинентални балистички пројектили требало да буду у употреби све до 2030., Русија развија сасвим нове.

Први од њих, РС-24 Јарс, већ је постао оперативан и користи се у две варијанте. Прва је мобилна па је превозе тешки камиони, а друга је базирана у фиксним силосима. Процењује се да је тренутно активно око 60 ових пројектила. Сваки од њих може носити барем четири термонуклеарне бојеве главе.

Још новији пројектил је нешто лакши РС-26 Рубеж за који се очекује да ће постати оперативан ове године. Засад није познато колико ће бојевих глава носити, али оне ће маневрисати у завршној фази лета да би избегле одбрану: последњих неколико стотина километара балистичке путање нагло ће смањити висину и до мете ће стићи много нижом путањом, попут крстареће ракете.

Прочитајте још:

АМЕРИКА У ПАНИЦИ: Моћна руска ракета „рубежа“ је убица америчког ПРО

РУСКО „АПСОЛУТНО ОРУЖЈЕ“: Русија развија балистичке ракете РС-26 „Рубеж“

Русија добила супермодерни Национални центар за управљање одбраном

Најмоћнији пројектил који ће користити Русија је Сармат, а први прототип требао би бити завршен до октобра.

Реч је о тешком ИЦБМ који би требало да замени садашње пројектиле Р-36М2 који је широј јавности познат и СС-18 Сатана. Сармат ће тежити око стотину тона, а очекује се да постане оперативан до 2021. Сваки пројектил моћи ће да испоручи чак 15 мањих нуклеарних бојевих глава или до десет тежих.

Али, Сармат би могао да користи и много смртоноснију методу испоруке свог терета. Заменик руског министра одбране Јуриј Борисов рекао је како се тим пројектилом циљеви могу напасти и преко Јужног пола и имплицирао да ће Сармат моћи да користи бојеве главе које не прате балистичку путању, већ бивају позициониране у ниску, пропадајућу Земљину орбиту.

У орбити могу бити довољно дуго да досегну било коју тачку на Земљи, а за разлику од балистичке путање по којој је једноставно израчунати место удара те прилагодити одбрану, циљеве бојеве глава тешко је открити док не деорбитирају, а тада је већ прекасно.

Нуклеарна равнотежа између САД и Русије још постоји, али руски пројектили дају јој све израженију предност.

(Јутарњи.хр)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. darko says:

    MISLIM AKO RU SI POSEDUJU TESLINU ZRAKU SMRTI KAO STO SU REKLI ONDA JE TO VEOMA MO0C NO ORUZJE ODBIJANJA AMERICKIH RAKETA I BACANJA DALEKO 400 KM VAN ORBITE ZEMLJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u