ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Амерички стручњак направио процену могућег напада на САД употребом руских торпеда „Посејдон“! (ВИДЕО)

ZASTRAŠUJUĆE: Američki stručnjak napravio procenu mogućeg napada na SAD upotrebom ruskih torpeda „Posejdon“! (VIDEO)

22 januara 2019

Veliko je pitanje mogu li se Sjedinjene Države uopšte odbraniti od napada ruskih nuklearnih supertorpeda „Posejdon“. Oni se teško mogu otkriti, a i kada se otkriju, još teže se mogu zaustaviti. Na udaru su praktično svi gradovi koji se nalaze na obalama Atlantskog oceana i Pacifika. Ovakav napad bi u trenutku uništio većinu stanovništva, sa sekundarnim ništa manje razornim posledicama poput cunamija i smrtonosnog nivoa radijacije.

Ruska „supertorpeda“ su namenjena za uništavanje velikih urbanih celina koje se nalaze na američkoj obali, kao i za njenu trajnu radioaktivnu kontaminaciju na kojoj bi život bio nemoguć, napominje autor ovog teksta koji je preneo ruski internetski portal RIA Novosti.Autor publikacije je uveren da bi u slučaju hipotetičkog nuklearnog rata jedan od ciljeva „Posejdona“ bio i američki grad San Francisko. Ukoliko bi se eksplozija ovog torpeda dogodila ispod mosta „Zlatna vrata“, trenutno bi nastradalo najmanje 500 hiljada ljudi. Ako bi se kojim slučajem eksplozija „Posejdona“ dogodila pored Statue slobode, gubici bi bili petorostruko veći. Takvi napadi bi u talasima mogli da zahvate sve američke gradove koji se nalaze na obalama okeana. Ne treba smetnuti s uma ni razorno delovanje ogromnog talasa poznatijeg kao cunami, koji bi bio posledica stravične podvodne eksplozije.

Autor teksta napominje da je najnoviji ruski torpedo „Posejdon“ najveće oružje takvog tipa u svetu. Pored toga, najnoviji proizvod ruske vojne industrije ima takav domet da može odjednom da savlada rastojanje koje pokrivaju dva najveća svetska okeana (Atlantski i Pacifik). Prema mišljenju stručnjaka, prvi cilj „Posejdona“ mogle bi biti američke pomorske baze gde su usidrene nuklearne podmornice (baze Kitsap i Kings Bej).

„Ovaj torpedo je jako teško otkriti, a još teže zaustaviti“, naglašava stručnjak.

Osim toga, Kyle Mizokami naglašava da ova torpeda neće biti strateško oružje prvog udara. Za razliku od interkontinentalnih balističkih raketa, koje mogu doseći svoje ciljeve na teritoriju SAD-a u vremenskom intervalu koje se mjeri u minutama, „Posejdonu“ bi trebalo nekoliko sati, pa čak i dana, da bi dostigao svoj cilj. Stoga „Posejdon“ nije namijenjen za napad, nego više kao oružje koje upozorava na strašnu odmazdu.

Prema rečima američkog stručnjaka, ruski supertorpedo se u hijerarhiji vrednuje kao oružje drugog udara. Njegov osnovni zadatak je snažno psihološki delovati na svest potencijalnog neprijatelja da bi u slučaju bilo kakvog napada na Rusiju moglo doći do nezaustavljive nuklearne apokalipse s nesagledivim posledicama.

Što zapravo predstavlja „Posejdon“?

To je ruski strateški nuklearni podvodni dron/torpedo interkontinentalnog dometa, koji može u hodu da menja putanju svog kretanja. Prema zapadnim obaveštajnim izvorima, ovi podvodni aparati će biti opremljeni termonuklearnim oružjem. Naime, prostor za korisni teret (bojevu glavu) će imati dužinu od 6,5 metara. Prema navodima američke inteligencije, ovako veliki prostor je volumenom dovoljan da se u njega može smestiti bojeva glava snage 100-150 megatona TNT-a.

Nedavno su ruski izvori izneli podatak da će strateški nuklearni podvodni dron-torpedo nositi bojevu glavu snage 2 mt. Pored nuklearne bojeve glave, on će moći nositi i konvencionalnu bojevu glavu, što je ipak malo verojatno s obzirom na cenu jednog ovakvog „kolosa“ koja svakako nije mala da bi se izvodile operacije na taktičkom planu.

Projekat strateškog podvodnog bespilotnog aparata „Posejdon“ je 1. marta 2018. godine predstavio Putin. Rusija planira izgraditi 32 ovakva aparata, koji će se najverojatnije upotrebljavati sa specijalno modifikovanih nuklearnih podmornica klase „Antej“.

(hr.rbth. com)

KOMENTARI4 komentara

 1. Branicevac says:

  Cemu takav naslov!? "ZASTRASUJUCE"pa doslo je vreme za naplatu od II svetsog rata pobili su milione ljudi!srpska poslovica kaze "Ti mozes kako hoces ali nemozes dokle hoces!"

 2. milorad says:

  pa ako hoće cunami da udari moraju da aktiviraju bojevu glavu malo dalje od mete u dubokoj vodi,verovatno će svaka meta imati dupli udar, prvo u neposrednoj blizini a zatim cunami.Vrlo je zabavno gledati sve ove ludačke pripreme za rat koji niko ne može da dobije, ali maerrikanci će dobiti što su tražili to je sigurno, i najgore od svega je što to oni uopšte ne žele da shvate, valjda misle da su otporni na termonuklearne udare.?!!Realno masivno nuklearno bombardovanje će pre rusija podneti i verovatno PREŽIVETI nego USA, oni imaju malu šansu da se nose sa takvim razvojem dogadjaja jer ne smeju da uzbunjuju topovsko meso kod kuće , dok je rusima mnogo lakše, manje-više, svakom razumnom rusu je jasno da amerika traži njegovu glavu i zato su spremni, spremniji nego ikada za nuklearni rat.

 3. Slobodanka says:

  Da li je ovo samo parcijalna analiza ruskih torpeda Posejdon ili ni slučajno nije to? Zašto razmišlja o mogućem napadu Rusije na SAD kad se zna da u Rusiji je na snazi defanzivna koncepcija uzvratnog raketno-nuklearnog udara? Šta će Amerikanci prethodno ofanzivno raditi protiv Rusije, dakle napašće je, da bi po proceni ovog autora tada krenuo u odgovor ruski nuklearni supertorpedo „Posejdon“. Naime Kyle Mizokami naglašava da ova ruska torpeda neće biti strateško oružje prvog udara i stoga „Posejdon“ nije namenjen za napad, nego više kao oružje koje upozorava na strašnu odmazdu. ... Zapravo u uzvratnom udaru Rusije trebao bi da se aktivira ruski sistem Perimetr (mrtva ruka) koji pokreće snažniji odgovor aktiviranjem daleko većeg broja nuklearnih raketa. Da li Amerikanci danas računaju sa tim da mogu da eliminišu Perimetar? S druge tj. ruske strane upravo ide vest da general-pukovnik Viktor Jesin smatra da "Perimetr" može izgubiti svoju efektivnost posle izlaska SAD-a iz Sporazuma o uništenju raketa srednjeg i kratkog dometa. Deo te vesti je: "Cilj izlaska SAD-a iz Sporazuma o uništenju raketa srednjeg i kratkog dometa je da se na teritoriji Evrope razmeste balističke rakete srednjeg dometa. – U prvom udaru, Amerikanci pomoću ovih raketa mogu uništiti većinu naših raketnih instalacija u evropskom delu Rusije, a da ostatak presretnu pomoću protivraketnih sistema koji su usmereni na uzlazne putanje naših balističkih raketa - upozorava ruski general."

 4. Slobodanka says:

  Naslov je pogrešan. Zastrašujuće je što šireći NATO Amerikanci su se suviše bribližili granicama Rusije i što od 02. februara 2019. godine Amerikanci izlaze iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa. Američke antiraketne baze u Rumuniji i Poljskoj, tj. odbrambeni sistemi koji su tamo postavljeni napravljeni su tako da za 15 minuta iz njega mogu da se lansiraju krstareći projektili srednjeg dometa. Tada postaju strateške ofanzivne rakete i time amerikanci skraćuju svoj let do strateških ciljeva na teritoriji Rusije. Šta ima Rusija u blizini granica SAD? Može tamo da pošalje podmornice i torpeda Posejdon, ali taj sistem se tek razvija - "Rusija p l a n i r a izgraditi 32 ovakva aparata".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *