ЗАСТРАШУЈУЋЕ БРОЈКЕ: Откривно колико је цивила погинуло у ратним злочинима у Донбасу 2014. године

ZASTRAŠUJUĆE BROJKE: Otkrivno koliko je civila poginulo u ratnim zločinima u Donbasu 2014. godine

6 maja 2023

Preko 126 hiljada stanovnika Donbasa priznato je kao žrtve zločina ukrajinske vojske od 2014. godine, rekao je Aleksandar Bastrikin, predsednik Istražnog komiteta Rusije, u intervjuu za RIA Novosti.

„Više od 9.500 civila je ranjeno u oružanom sukobu, više od 5.000 civila je poginulo. U ovom krivičnom predmetu je ispitano preko 259.000 ljudi, više od 126.000 ljudi je prepoznato kao žrtve, uključujući oko 24.000 maloletnika“, rekao je on.Osim toga, dodao je šef Istražnog komiteta, šteta koju su ukrajinski nacionalisti naneli civilnoj infrastrukturi Donjecke i Luganske Narodne Republike procenjuje se na najmanje 228 milijardi rubalja.

„Istraga je analizirala razaranja u Mariupolju, Rubižnom, Severodonjecku, Ščastju, Krasnom Luču, Stahanovu, Kirovsku, Alčevsku, Lisičansku i nizu drugih naselja. Istovremeno se nastavlja procena štete na drugim objektima“, rekao je Bastrikin.

Prema rečima šefa Istražnog komiteta, ukupno od 2014. godine ruski istražitelji su otvorili skoro tri hiljade krivičnih predmeta o zločinima Ukrajine u Donbasu. Okrivljeni u tim predmetima su 716 ljudi, uključujući vojni i politički vrh Ukrajine, članove radikalnih nacionalističkih udruženja, predstavnike bezbednosnih struktura.

U okviru opšteg slučaja o upotrebi zabranjenih sredstava i metoda ratovanja od strane ukrajinske vojske, povezana su 1.284 krivična predmeta – reč je o granatiranju taktičkim raketama Točka-U, raznim višecevnim raketnim sistemima i teškom naoružanju.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. michael pan says:

    Fasisti nista drugo i nerade vec samo ubijaju i pljackaju !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *