ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Европа допушта нацизам само ако је уперен против СРБА И РУСА

ZASTRAŠUJUĆE: Evropa dopušta nacizam samo ako je uperen protiv SRBA I RUSA

12 decembra 2019

Zapadna Evropa neće nikada legalizovati nacizam na svojoj teritoriji, ali će „gledati kroz prste“ na buđenje nacizma u Hrvatskoj, baltičkim republikama i Ukrajini, koji je usmeren protiv Rusa i Srba, smatra istoričar dr Aleksandar Raković.

Ustaški usklik „Za dom spremni“ nije nezakonit u Hrvatskoj, jer je Plenkovićeva Vlada prošle godine donela uredbu kojom je legalizovala taj ustaški pozdrav u nekim uslovima i okolnostima, kaže Raković za Sputnjik.„Očigledno da se Tompsonovi nastupi uklapaju u te neke uslove i okolnosti. Prema tome, pozdrav ’Za dom spremni‘ više nije van zakona, on je u skladu sa zakonom u Republici Hrvatskoj“, smatra Raković.

Tročlano veće Visokog prekršajnog suda u Zagrebu presudilo je da Marko Perković Tompson uzvikivanjem „Za dom spremni“ na početku pesme „Bojna Čavoglave“ nije prekršio zakon.

Isti sud ranije je doneo pet pravosnažnih presuda kojima je presudio da „Za dom spremni“ predstavlja nezakonito ponašanje, objavio je „Jutarnji list“.

Nacizam „Za dom spreman“

Hrvatska, nažalost, nije jedina zemlja EU u kojoj je „legalizovan“ nacizam. U baltičkim republikama, marševi veterana SS legionara odavno su postali tradicionalni.

U akciji povratka nacizmu prednjači Letonija, u kojoj se svake godine 16. marta održavaju marševi SS legionara, a za njom ne zaostaju mnogo ni Litvanija ni Estonija u kojima se održavaju slične manifestacije.

Marševe neonacista u Litvaniji i Estoniji podržavala su čak i ministarstva odbrane tih država i na taj način se, kako smatraju neki analitičari, stvara svojevrsna neonacistička internacionala.

Osim toga, manje je poznato da su prvi primer Holokausta izvršeni upravo u današnjim baltičkim republikama članicama EU i da su stotine hiljada sovjetskih Jevreja stradali od Hitlerovih saradnika iz Litvanije, Letonije i Estonije.

Evropski „dobri nacizam“

Kad se uz blagonaklon stav prema nacizmu zemalja-članica doda i „gledanje kroz prste“ ukrajinskim neonacistima, koji uživaju manje-više prikrivenu podršku birokrata EU, postavlja se pitanje da li će u skoroj budućnosti zvanični Brisel legalizovati i nacistički pozdrav — „Zig hajl“.Raković smatra da, bez obzira na „tihu legalizaciju“ fašizma u Hrvatskoj, baltičkim zemljama i Ukrajini, EU nikada neće legalizovati nacističke pozdrave.

„Zapadna Evropa neće pribeći revitalizaciji sopstvenog nacizma iz Drugog svetskog rata, ali će podržavati nacizme usmerene protiv pravoslavnih naroda, u prvom redu protiv Rusa i Srba. Zbog toga će zatvoriti oči na buđenje nacizma u Hrvatskoj, pribaltičkim republikama i Ukrajini i tolerisaće njihove nacističke pokliče, jer oni služe za homogenizaciju protiv pravoslavnih Srba i Rusa“, zaključuje Raković.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Za EU naciste mi nije cudno. Interesantno je ad i Izrael cuti. Ili "nece da se mesaju".

 2. Boze Pravde says:

  Nista ovdje nije neobicno. Svi su oni isti dokazano kroz proslost. Ovaj put ih docekati spremno I izvrsiti dekontaminaciju.

  • Ivana says:

   Nećemo jer mi Srbi smo samo seronje većina bi opet bratstvo i jedinstvo s ustaškim koljačima nikad da se opametimo.

   • Djoka Brica says:

    Sve to onaj djavo papa iz vatikana blagosilja. Netreba se od njih bojiti vec mi i Rusi trebamo i moramo biti spremni protiv tih iskushenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *