ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Европа допушта нацизам само ако је уперен против СРБА И РУСА

ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Европа допушта нацизам само ако је уперен против СРБА И РУСА

12 децембра 2019

Западна Европа неће никада легализовати нацизам на својој територији, али ће „гледати кроз прсте“ на буђење нацизма у Хрватској, балтичким републикама и Украјини, који је усмерен против Руса и Срба, сматра историчар др Александар Раковић.

Усташки усклик „За дом спремни“ није незаконит у Хрватској, јер је Пленковићева Влада прошле године донела уредбу којом је легализовала тај усташки поздрав у неким условима и околностима, каже Раковић за Спутњик.„Очигледно да се Томпсонови наступи уклапају у те неке услове и околности. Према томе, поздрав ’За дом спремни‘ више није ван закона, он је у складу са законом у Републици Хрватској“, сматра Раковић.

Трочлано веће Високог прекршајног суда у Загребу пресудило је да Марко Перковић Томпсон узвикивањем „За дом спремни“ на почетку песме „Бојна Чавоглаве“ није прекршио закон.

Исти суд раније је донео пет правоснажних пресуда којима је пресудио да „За дом спремни“ представља незаконито понашање, објавио је „Јутарњи лист“.

Нацизам „За дом спреман“

Хрватска, нажалост, није једина земља ЕУ у којој је „легализован“ нацизам. У балтичким републикама, маршеви ветерана СС легионара одавно су постали традиционални.

У акцији повратка нацизму предњачи Летонија, у којој се сваке године 16. марта одржавају маршеви СС легионара, а за њом не заостају много ни Литванија ни Естонија у којима се одржавају сличне манифестације.

Маршеве неонациста у Литванији и Естонији подржавала су чак и министарства одбране тих држава и на тај начин се, како сматрају неки аналитичари, ствара својеврсна неонацистичка интернационала.

Осим тога, мање је познато да су први пример Холокауста извршени управо у данашњим балтичким републикама чланицама ЕУ и да су стотине хиљада совјетских Јевреја страдали од Хитлерових сарадника из Литваније, Летоније и Естоније.

Европски „добри нацизам“

Кад се уз благонаклон став према нацизму земаља-чланица дода и „гледање кроз прсте“ украјинским неонацистима, који уживају мање-више прикривену подршку бирократа ЕУ, поставља се питање да ли ће у скорој будућности званични Брисел легализовати и нацистички поздрав — „Зиг хајл“.Раковић сматра да, без обзира на „тиху легализацију“ фашизма у Хрватској, балтичким земљама и Украјини, ЕУ никада неће легализовати нацистичке поздраве.

„Западна Европа неће прибећи ревитализацији сопственог нацизма из Другог светског рата, али ће подржавати нацизме усмерене против православних народа, у првом реду против Руса и Срба. Због тога ће затворити очи на буђење нацизма у Хрватској, прибалтичким републикама и Украјини и толерисаће њихове нацистичке покличе, јер они служе за хомогенизацију против православних Срба и Руса“, закључује Раковић.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. E.Lirsch says:

  Za EU naciste mi nije cudno. Interesantno je ad i Izrael cuti. Ili "nece da se mesaju".

 2. Boze Pravde says:

  Nista ovdje nije neobicno. Svi su oni isti dokazano kroz proslost. Ovaj put ih docekati spremno I izvrsiti dekontaminaciju.

  • Ivana says:

   Nećemo jer mi Srbi smo samo seronje većina bi opet bratstvo i jedinstvo s ustaškim koljačima nikad da se opametimo.

   • Djoka Brica says:

    Sve to onaj djavo papa iz vatikana blagosilja. Netreba se od njih bojiti vec mi i Rusi trebamo i moramo biti spremni protiv tih iskushenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u