ЗАСТРАШУЈУЋЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Тајна руска војна документа открила критеријуме за употребу нуклеарног оружја

ЗАСТРАШУЈУЋЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Тајна руска војна документа открила критеријуме за употребу нуклеарног оружја

29 фебруара 2024

НАКОН тврдњи француског председника Емануела Макрона да „није искључено“ слање западних војника у Украјину и „дозволе“ генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да Кијев напада Русију авионима Ф-16, Запад као да се сетио да је Русија озбиљна (нуклеарна) сила.

Тако је „Фајненшел тајмс“ имао увид у процурила руска војна документа која, наводно, показују да су руске снаге вежбале употребу тактичког нуклеарног оружја у првим фазама сукоба са великом светском силом. И та сила је идентификована као Кина.У досијеима састављеним између 2008. и 2014. године се наводи праг за коришћење тактичког нуклеарног оружја који је, нижи од оног који Русија наводи, тврде експерти који су прегледали и верификовали документе.

Критеријуми за потенцијални нуклеарни одговор крећу се од непријатељског упада на руску територију, преко пораза јединица које обезбеђују пограничне области до конкретнијих покретача, као што је уништење 20 одсто руских подморница са стратешким балистичким пројектилима.

„Ово је први пут да видимо овакве документе објављене у јавности“, рекао је Александар Габујев, директор Центра за Евроазију Карнеги Русија у Берлину.„Они показују да је оперативни праг за коришћење нуклеарног оружја прилично низак ако се жељени резултат не може постићи конвенционалним средствима“.

Руско тактичко нуклеарно оружје, које се може испоручити копненим или морским ракетама или из авиона, дизајнирано је за ограничену употребу на бојном пољу у Европи и Азији, за разлику од већег „стратешког“ оружја намењеног за гађање САД. Савремене тактичке бојеве главе и даље могу да ослободе знатно више енергије од оружја баченог на Нагасаки и Хирошиму 1945. године.

Иако признаје да су досијеи стари 10 и више година, стручњаци тврде да су и даље релевантни за актуелну руску војну доктрину.

Документа, наводно, показују и сумњичавост руске безбедносне елите према Кини, која је један од главних партнера Русије. Због тога се у досијеима која су „Фајненшел тајмсу“ показали западни званичници, наводно помињу вежбе више сценарија кинеске инвазије на Русију.

И у тим „ратним играма“ се види, тврди медиј, да Русија на свој нуклеарни арсенал гледа као на камен темељац одбрамбене политике и, сходно томе, обучава снаге да у одређеним околностима могу да изведу први нуклеарни удар.

Кина и Русија су изразиле сумњу у аутентичност докумената. „‘Теорија претње’ тешко да ће се продати у Кини и Русији“, поручено је из Пекинга.

„Главна ствар је да је праг за употребу нуклеарног оружја апсолутно транспарентан и да је прецизиран у доктрини. Што се тиче наведених докумената, снажно сумњамо у њихову аутентичност“, саопштено је из Кремља.

Украјински званичници, иначе, тврде да због „руске нуклеарне претње“, САД и Запад не шаљу Кијеву напредно оружје које траже и које би, наводе они, преокренуло ситуацију у њихову корист.

Западни „експерти“ које је „Фајненшел тајмс“ контактирао, сумњају да би Русија користила нуклеарно оружје против Украјине која нема нуклеарне капацитете нити је у стању да покрене велику копнену инвазију.

Руски лидери верују да би, иако би нуклеарни удар на Кину или САД могао да буде „отрежњујући“, нуклеарни удар на Украјину вероватно ескалирао сукоб и довео до директне интервенције САД или Велике Британије, објаснио је Вилијам Алберки, директор стратегије, технологије и контроле наоружања на Међународном институту за стратешке студије.

(РТ Балкан)

KOMENTARI3 коментара

  1. Beli Orao says:

    Запад покушава да замути воду али и зна да је све атомско уперено на њих, зато им се и тресу гаће!

  2. da da says:

    Ovde piše da bi nuklearni udar na ukrajinu,doveo do direktne intervencije velike britanije,haha dajte ljudi uozbiljite se.Pirgavi nemaju snage da napadnu Škotsku,izgubili bi naravno,a ne Rusiju.

  3. Perverz Mušaraf sproću nevidljivog neorijatelja says:

    Kao stručnjak za nuklearnu fiziku te kao znanstveni stručnjak iz Stožera za borbu protiv nevidljivog neprijatelja i negovih mutanata, želim da objavim ovim mudrim i u zadnjih 70 godina najpametnijim komentarom, svekolikom pučanstvu sveta, da ukoliko avioni f-16 počnu da letu iznad mogu slučajno da nekom bombom baš pogodu ambare sa ruskim nuklearnim raketama, da one stihijski poletu zbog toga i sletu u zagreb, berlin ili sasvim slučajno, u nekakvom stihijskom letu doleti do londona ili pariza...moramo da ozbiljno mislimo na takve slučajnosti 😁

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u