ЗАСТРАШУЈУЋЕ! Оно што је по Војводини побило на хиљаде пчела – побиће и нас! (ВИДЕО)

ЗАСТРАШУЈУЋЕ! Оно што је по Војводини побило на хиљаде пчела – побиће и нас! (ВИДЕО)

5 јула 2018

Прозор стотине мртвих пчела, угинулих након сунцокретове паше, згрозио је јавност у Србији, која је одмах поставила питање – шта је могло да доводе до угинућа оволиког броја најкориснијих инсеката и да ли то што је убило њих полако убија и нас?

Пчелари су међу собом брзо дошли до закључка да је реч о ГМО семену сунцокрета, којим су се пчеле нажалост храниле. Нездрава, мутирана биљка одмах је убила мале организме. Штета за пчелара, али и још већа штета за људе, јер ако је ова претпоставка тачна, од тог сунцокрета ће се направити уље, које ће потом ући у хуману исхрану. А то не доводи ни до чега доброг.

Бројни су захтевали од пољопривредника који је поставио овај видео да са својим пријатељем, власником угинулих пчела, одмах пријави ратара чији су сунцокрети или никли из ГМО семена, или прскани недозвољеним средствима. Они су такође апеловали да осумњичени ратар, који је по свему судећи из Нове Пазове или околине, мора бити спречен да отровно семе пласира на тржиште, али и да уништава прекопотребне инсекте.

„Сваке године иста прича, а никако да се схвати. Ово је страшно, да ли има неко да ово једанпут заувек заустави?“,  запитао се један Боривоје.

По пчелама се ГМО и пестициди познају

Да ли је помор ових пчела заиста резултат коришћења штетних супстанци у пољопривреди, није утврђено, но пре пет година у Канади, неколико дана након што је у једној области засађен генетски модификован кукуруз, пчеле су почеле да умиру у гомилама. Само један пчелар изгубио је 600 кошница и 37 милиона пчела.

Како су стручњаци тада објасили, 24 одсто сваког ГМО семена претходно је третирано неоникотиноидним пестицидима. Ове хемикалије се апсорбују у ткива развијајуће биљке, због чега је њено лишће отровно за штеточине, али и су јој и полен, нектар и цвеће токсични за било коју другу животињу, чак и за људе.

Два независна и одвојена истраживања показала су да је узрок смрти ових пчела семе третирано неоникотиноидима.

У Србији угинуће пчела много веће него раније

Масовно угинуће пчела последњих година узнемирило је и забринуло светске и домаће стручњаке, јер је тиме доведено у опасност више од 20.000 биљних врста, чији су главни опрашивачи управо пчеле. У Србији се губици крећу од 20 до 37 одсто на годишњем нивоу, зависно од области.

Алберта Ајнштајн је имао тезу да уколико би све пчеле изумрле, човечанству би остало још свега четири године живота.

У природи постоји савршен поредак у коме владају вечни закони међу живим бићима, које нажалост, човек као разумно биће својим неразумним поступцима ремети. Управо о савршености у понашању, исконским обрасцима на којима и људски род треба да учи, јесу пчелиње заједнице код којих се тачно зна ко је за шта стручан и шта ради. Код њих нема неспоразума, раздора, породица је врховни закон и све савршено функционише. Када би људи поступали по обрасцима пчелињег друштва, тада би људско друштво, можда, било у потпуности срећно.

Пчеле на планети постоје већ више од милион година. Оне нам благодатно дају мед, матични млеч, полен, пчелињи восак и оно што је најбитније, учествују у опрашивању биљака. Само један цитат нам може објаснити значај постојања пчела на нашој планети:

„На Земљи постоји око 250 000 биљака цветница. Без опрашивања оне не би опстале. Инсекти опрашују 90% биљака цветница, осталих 10% се опрашује ветром. Од тог броја биљака које се опрашују инсектима 90% опрашују пчеле. Научници тврде кад не би било пчела за неколико година са лица Земље нестало би 100 000 врста биљака. Око 200 пољопривредних култура опрашују пчеле, па су користи од медоносних пчела немерљиве. Алберт Ајнштајн је тврдио „Када би пчеле нестале човеку би остало четири године живота“. У својим радовима о пчелама, пчелињем друштву и организацији у њему, говорио је и Никола Тесла.“

Као што видимо, пчелама је за опстанак потребна храна, а то је нектар и цветни прах, за који се природа побринула да својом грађом прилагоди пчелу цветовима биљака, а цветове да својим мирисом, бојом и грађом привлаче пчеле. Што се тиче воћних засада, поред добијања већих приноса воћа, плодови су лепшег изгледа, правилнијег облика, трајнији су при транспорту, садрже више шећера, витамина, микроелемената, беланчевина, минералних материја, постижу бољу цену на тржишту и др. Принос неких воћних врста са опрашивањем пчела може се повећати за неколико пута.

Улога пчеле у екосистему је велика, а производи које она свара су од изузетног значаја за човечанство.

(Ало)

KOMENTARI10 коментара

 1. Mali Vuk says:

  Dizi se Srbine, ne gubi vreme, puske u ruke i do slobode!

  • Ilija says:

   Odakle nam puške? Valjda diži se Srbine i batali internet i idi zaposli se i radi nešto.

 2. goktrina soka says:

  Pcele ginu od GMO pesticida,koje je ova vlada uredbom dozvolila,a Srbi umiru od karcinoma uzrokovani od Nato AGRESIJE BOMBARDOVANI URANIJUMOM I PLUTONIJUMOM.DIZI SE SRBINE,JER SU ZLOTVORI ODLUCILI DA NAS UNISTE DO POSLEDNJEG ZIVOG STVORA U SRBIJI,BOMBE I GMO-EKOCID.

 3. miki says:

  Ynate kako to ide kod nas. Nek crkne komsiji krava, ne moram ja imati koristi. U mnogim slucajevima je ovo razlog uginuca celih drustava. Poslednji primer je bio u Melencima, jedan paor je preko fejsa pozvao pcelara koji je postavio blizu njegove njive kosnice, da ih skloni jer on mora da prska. Sve bi bilo logicno da nije na njegovoj parceli bio kukuruz.

 4. Nebeska Srbija says:

  Daj bre da se podignemo protiv gmo!!!Monsanto vec duze vreme ima kancelariju u Novom Sadu!!!

 5. Za Srbiju says:

  Odlučili smo mi da nestanemo.

 6. Beli Orao says:

  Само питајте Вучића и Дачића и њима сличне они знају све !!!

 7. Petar says:

  Ne obmanjujte narod, sram vas bilo, GMO ubija ali sporo i dugo godina, to su u pitanju PESTICIDI i INSEKTICIDI...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u