ЗАСТРАШУЈУЋЕ – Србију нема ко да чува! Војска практично не постоји!

ZASTRAŠUJUĆE – Srbiju nema ko da čuva! Vojska praktično ne postoji!

29 avgusta 2016

5373_vojska1_origSa novim bezbednosnim rizicima koji su se nadvili nad Evropom, sve češće se čuju predlozi o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka. U Srbiji je ovu temu ponovo aktuelizovao Pokret Dveri, čiji predsednik Boško Obradović u autorskom tekstu navodi deo argumentacije zašto je neophodno u Srbiju vratiti obavezno služenje vojnog roka.

On konstatuje da je sa stanovišta geopolitike turbulentno u čitavoj Evropi i svetu, a posebno na Balkanu. Mogućnost izbijanja lokalnih, regionalnih i širih ratnih sukoba preti na svakom koraku. U takvim okolnostima, ukazuje lider Dveri, srpska vojska nije više ono što je bila.

– Smanjena je borbena gotovost i odbrambena moć države. Imamo zastarelo vojno naoružanje i mali broj vojnika. Naše kasarne su prazne. Granični pojasevi države su nenaseljeni i napušteni. Čitavi gradovi ostali su bez vojske. Penzionisan je najveći broj najboljih oficira s ratnim iskustvom, a brojne montirane afere urušile su ugled vojnog poziva – navodi Obradović.

Istovremeno, kako kaže, mladi muškarci više ne služe redovan vojni rok i ostaju bez ikakve vojne obuke.

Vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, međutim, nije u agendi nove vlade, nakon što je prethodna, u sličnom sastavu, Srbiju dovela do predvorja članstva u NATO-u. Pre samo pet godina, sadašnja vladajuća, a tada opoziciona, Srpska napredna stranka je u svojoj Beloj knjizi jačanje i omasovljenje vojske navodila kao cilj kojem će težiti kada osvoji vlast. Tadašnji funkcioner SNS-a Borislav Pelević je objašnjavao da bi to bila mirnodopska vojska sposobna za odbranu zemlje, za razliku od one koju imamo.

– Vojni rok bi se služio najmanje tri, a najviše pet meseci, što je dovoljno za obuku pešadije. Vraćanjem redovnog služenja vojske bio bi obezbeđen dovoljan broj temeljito obučenih vojnika, neophodnih za odbranu zemlje. Imali bismo 25.000-30.000 vojnika, od čega bi 10.000 bili plaćeni profesionalci, a ostatak oni iz redovnog vojnog sastava. To bi bio borbeni sastav Vojske Srbije – objašnjavao je Pelević.

Reagujući na prošlogodišnje istraživanje javnog mnjenja koje je pokazalo da je čak dve trećine građana za vraćanje vojnog roka, tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić (SNS) je rekao da se o toj opciji i ne razmišlja.

– Za to je potrebno da se obezbede milijarde dinara za osposobljavanje kasarni koje su napuštene, posle obustavljanja obaveznog služenja vojnog roka, kao i za nabavku opreme. Veće interesovanje mladih za Vojsku rešava se dodatnim uputima na dobrovoljno služenje vojnog roka i tako će biti i u narednom periodu – rekao je Gašić.

Sve veće interesovanje i devojaka

Iz godine u godinu se povećava interesovanje mladića, ali i devojaka za dobrovoljno služenje vojnog roka, pa su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije od 2014. uveli i dodatne uputne rokove. Tako da se sada dobrovoljno služenje vojske u trajanju od tri meseca realizuje četiri puta godišnje.

Koliko je interesovanje govori podatak da je na prijemu u martu ove godine za 665 kandidata prijavljeno gotovo duplo više zainteresovanih.

Neutralni Švajcarci i zabrinuti Nemci

Zanimljivo je da i neke visoko razvijene evropske države, koje decenijama, pa i vekovima nisu imale rat na svojoj teritoriji, nisu ukinule obavezno služenje vojnog roka. Osim neutralne Švajcarske, koju je u Drugom svetskom ratu zaobišao i Hitler, u toj grupi zemalja su i Austrija, Danska, Norveška, Finska, Estonija, Grčka. Prošle godine je Udruženje nemačkih rezervista pokrajine Severna Rajna – Vestfalija zahtevalo uvođenje obaveze služenja vojnog roka ili, za one koji ne žele da idu u vojsku, godinu dana društvenog rada.

(Vesti-online)

KOMENTARI32 komentara

 1. dilermando says:

  Kuke, lele. Zar nas ne cuva Putin?

 2. enio says:

  pa da...ol nije Putin hahahahaha..najjace kad mislu da ce ih on naoruzat...a oruzja odnikud.

 3. Za Srbiju says:

  Postali smo idealna meta za predatore u regionu.

  • Batina says:

   Ne boj se dzukela (ko sto su ova dvojica komentatora) dok ih gazde drze na lancim.

   • Batina says:

    Mogu samo da laju i da se keze.

    • enio says:

     Ooooo daa...lajemo I svako malo desetljece vas okinemo za koji posto...hahaha pa se ti sad kurci tu

     • Krajisnik says:

      Tako je Enio srbine. Proveri dobro rodoslov. Fratar i dida su te lagali :)))

 4. sreda says:

  Kerovi hrvatski,turski i siptarski laju ali ne ujedaju,zato se njih i neplasimo.

  • Kardinal Stepo Blaženi says:

   hahaha Kako sad ne ujedamo? Zar nismo napravili 5-6 genocida nad vama, pobili vas preko 3-4 milijuna u zadnjih 100 godina i pravili sapun od vas?! :-D

   • VLADIMIR PUTIN says:

    BLAZENI ALOJZIJE RATNI ZLOCINCU BICETE VI,PRAH I PEPEO U TRECEM SVETSKOM RATU,NECE NI VAS DJAVOLJI SLUGA RIMSKI PAPA,DA VAM SACUVA GLAVE!!! GOTOVI STE!!!

 5. Cp6a says:

  Ali kako ćemo kad se za svaki dinar pita samo MMF?

 6. Daba says:

  Pa i da je ovo istina, zar se sme objaviti???

 7. Bole says:

  Neko je nedavno u komentaru nekog teksta napisao da je najbolje da EPS prodamo rusima a Telekom kinezima. Kad oni ovde uloze pare nece dozvoliti da neko ugrozi investiciju. Ne treba se brinuti. Mozda je i u pravu. Jeftinije je nego vojska.

 8. Bosnian Warrior says:

  Jaoooo, nema više JNA! Hahahahaha! 😫😉

  • Brane says:

   Uh a vi ste pa vojna sila u pi..u materinu.

  • oko says:

   nema JNA .bosnian to ce tebe kostati ali srbin moze da ima vojsku svoju ima hrane srbija ali je ne srbi nego nekrst u srbiji koji vlada sa srbijom ukino vojsku srbije da bi hranili hrvatsku i bosnu i evropu a svoju vojsku raspustili ne srbi siliuju zene po srbiji a nece da im da ju pravo da sluze vojni rok jer su muski ljubomorni da im zena zapoveda ziveo bosko obradovic u srbiji i srbi slusaj te ga i biraj te domacina i patrijotu srbije a ostale salji te u penziju dok nije kasno

 9. Nešo says:

  Banda nas je razoružala da bi nas lakše napali i okupirali.Sve je to tačno,no videćemo ko će zadnji da se smeje.

 10. mile says:

  ovo je itekako istina, jedna od mnogih koje su cenzurisane već 15 godina...pa šta misliš šta je radio Tadić, pa za njim Šutanovac, kao i ostala DOS kvislinška bagra (pripremali nas za klanje!) i otkud US Steel u Smederevu (uništavanje noružanja pod kontrolom NATO)?

 11. MIODRAG says:

  ZASTO MI NISTE OBJAVILI KOMENTAR ? PLASITE SE VUCICA?

 12. dejan says:

  to je laka meta za siptare kojih ima 5 miliona uci ce kosovo u nato i onda sigurno odlazi jug srbije i tko zna koliki deo oko tog podrucaj 200%na tome rade siptari da udu u nato brzo lobiji po americi kupuju zastupnike upravo sad vucici i snss isdp unistti ce srbiju na tom tzv eu putu smrti

 13. Istina says:

  Ostali vam tenkiči u okolici Vukovara bagro šugava ;)

  • Srbin says:

   Vratiti ćemo se mi po njih ne brini. Ali jao vama onda.

 14. padre says:

  Šta vam je sad Putin kriv, pa nije on rekao, da se Srbija "uključi u evroatlantske strukture i asociacije" i raspusti vojska, niti če Rusija da nas napadne!Čak i on nemože da nas brani od nas samih!

 15. Srbija bree says:

  Ma pustite govna braćo, bez Nato-a ni u wc nesmeju da odu.

  • padre says:

   Pa naravno, da je NATO, evo baš je zbog njih zaposli dve čistaćice, da imaju sa kime da razgovaraju, neće ljudi da troše kvalifikovan kadar za njih!

 16. Marko says:

  e sad cemo da posaljemo da nas brane svi oni koji su ''glasali'' za ''velikog vodju'' za dzak brasna,gajbu zejtina,20 evra+ sendvic sa podrigusom! I one ''komunalne policajce heroje'' koji batinaju ljude po ulicama! Njih sve zajedno ima vise nego dovoljno da brane svog ''vrhovnog gospodara''! SNSbistana!

 17. Zeljko says:

  Točno tako !

 18. Zeljko says:

  Vučić, kao nekada Milošević, sam protiv svih. Ulog je Srbija. Za razliku od Slobe, nema ni vojsku.

 19. Lilit says:

  Ima Srbija vojsku (plave uniforme), viđam je sveki dan ispred Predsedništva Srbije kako stoje mirno i čekaju "velikog" predsednika Srbije da dođe na "posao"!

  • Marko says:

   poserem vam se na tog smrdijanskog boga otpadnickog!

 20. dejan says:

  srbija je gola siptari s natom ce kao 1999 uci duboko u jug srbije drugim reciam srbija ce se raskoamdati totalno jedino neki vojni savez jamci ti granice OVO STO GLUPI SRBI RADE NETURALNOST TO MOZE SAMO BUDALA KAD IM JE NATO KOJI IH JE KLAO NA KOSOVU I PRETI JUGOM DA ODE I ONO I CELA SRBIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *