ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ! БАЈДЕН СПРЕМА СРБИМА „РАЧАК 2”, али се неће десити на КОСОВУ!?

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE! BAJDEN SPREMA SRBIMA „RAČAK 2”, ali se neće desiti na KOSOVU!?

15 januara 2021

AMERICI je potrebno da isfabrikuje spoljnopolitičku krizu radi konsolidacije domaće scene. Nova administracija SAD ima agendu za ovaj deo Evrope nalik onoj iz devedesetih.

Oni nameravaju da na Balkanu zaoštre inicijativu za unitarizaciju Bosne i Hercegovine i ukidanje Republike Srpske i to im je čak i preče od pritiska na Srbiju da prizna tzv. Kosovo.Ovo upozorava profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Banjaluci dr Srđa Trifković, koji tvrdi da se može očekivati vašingtonska politika za ukidanje Republike Srpske.

Trifković podseća da je Bajden i pre izbora u Americi našao za shodno da se obrati Bošnjacima, odnosno, Amerikancima bošnjačkog porekla, sa porukom u kojoj se eksplicitno zalaže za reviziju Dejtona i za obavezu priznanja takozvanog genocida u Srebrenici. Implikacija bi bila i više nego jasna — ukidanje Republike Srpske.

Bajdenova agenda: Unitarna BiH, ukidanje Srpske

– Iz njegovog tima slični glasovi čuju se već duže vreme, a tu pre svega mislim na Antonija Blinkena, koji je novi državni sekretar za spoljne poslove. Insistira se i na tome da će BiH morati da postane funkcionalna država u kojoj važi princip jedan čovek jedan glas. Interesantno je da se za multietničku BiH insistira na tom principu, a za bivšu SFRJ se insistiralo na potpuno suprotnom, odnosno, na republičkim referendumima, što je naravno, vodilo u smeru dezintegracije – ističe profesor.

Razlog zbog koga sam zabrinut, dodaje profesor Trifković, jeste činjenica da oni smatraju da bi sve mogli da izvedu brzo i bezbolno.

– To bi za njih trebalo da bude i pokazna vežba ruske nemoći, gde bi istovremeno aktiviranjem bonskih ovlašćenja za likvidaciju rukovodstva RS i nametanjem brutalnih mera bilo demonstrirano i vraćanje međusobnog poverenja Vašingtona i Brisela. Likvidacija RS bila bi pozdravljena kao hvale vredan trofej i kao povratak Amerike na scenu na ovim prostorima u punom kapacitetu – objašnjava on.

Crni scenario — NATO snage u distriktu Brčkom

Istovremeno, dodaje profesor, moglo bi da dođe i do vojnih pomeranja zarad „zavođenja reda“, uključujući i prekid kontinuiteta u Distriktu Brčko.

– Na primer, razmeštanjem NATO snaga u Brčkom prekinuo bi se tranzit između zapadnog dela RS i istočnog, to jest Krajine i Banjaluke. To bi bio još jedan od oblika pritiska… – naglašava Trifković.On upozorava da Srbi ne bi smeli da se uljuljkaju lažnim nadama:

– Pozicija RS sada je ranjivija nego što je bila 1992. godine, jer tada je imala svoju vojsku, a danas, nažalost, nema ni efikasan rezervni sastav policijskih snaga koji bi bio sposoban da ovakvim scenarijima kontrira – navodi on.

Trifković ne isključuje ni mogućnost da se iscenira neki incidenti kako bi se izvršio pritisak na ukidanje RS, kao što smo viđali u slučaju Račak ili sa famoznim Sadamovim oružjem.

Profesor Trifković ističe da je sve izrečeno naveo iz ličnih uvida i kontakata sa njegovim vašingtonskim vezama.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. Kulak says:

  Znači Ameri ukidaju Republiku Srpsku i Bosna postaje muslimanska država?

 2. Portopranco says:

  Imaju i Rusi plan.Ako Bajden nasilno ukine Republiku Srpsku,Rusi sve granice na postsovjetskom prostoru smatraju nevažećima i podložnima promjeni.DNR,LNR,Abhazija,Južna Osetija i Pridnjestrovlje odmah se pripajaju Rusiji.Rusi odmah ukidaju izmišljenu državu ukrajinu koju su sklepali boljševici i vraćaju se u Odesu.Dnjepropetrovsk i Harkov.

  • persida says:

   Logicno, ali i naivno. Nemaju Rusi nikakav princip da bi to uradili. Oni se dodvoravaju Zapadu i Zapadnjake zovu partnerima. Rusijom vladaju trockisti od 1917. Nista novo, bez prave revolucije koja ce dovesti Ruse da vladaju Rusijom. No, to se nece desiti jer ce Jevreji jahati i Rusijom i Amerikom jos hiljadu godina.

   • Ivana says:

    Ruski i srpski narod spavaju a katolibani nas umiruju dok petokolonaši vode Rusiju i Srbiju i ne samo njih no i ostale pravoslavne zemlje i narode u nestanak.

   • test01 says:

    upravo tako... nazalost

 3. Ilija Čvorović says:

  Pozovimo Ruse i Kineze u Brčko. Dajte im dobre investiciju za male pare,pa će i oni biti zainteresirani da dođu u R. Srpsku.

  • persida says:

   Logicno, ali i naivno. Nemaju Rusi nikakav princip da bi to uradili. Oni se dodvoravaju Zapadu i Zapadnjake zovu partnerima. Rusijom vladaju trockisti od 1917. Nista novo, bez prave revolucije koja ce dovesti Ruse da vladaju Rusijom. No, to se nece desiti jer ce Jevreji jahati i Rusijom i Amerikom jos hiljadu godina.

 4. 1980 says:

  Eh,dugo nije bilo pritisaka na nas. Vala smo i navikli na to,ako misle da je 23 000 boraca i 7-8 hiljada civila bilo uzalud,da cemo to pustiti niz vodu,pogriješili su.

 5. uddu says:

  Neke vođe će prodati Republiku Srpsku za pare kao što su i prodali svoje slavne generale i one ostale što su im spasili glave u ratu devedesetih.Narod je ovca kao što su i u slučaju trika sa koronom.Teško da nam ima spasa !

 6. Leda says:

  Džejms Bejker je još daleke 1992. godine, kao državni sekretar SAD, dao izjavu na američkoj televiziji:"Vodićemo protiv Srba rat – diplomatski, ekonomski, politički, propagandni i psihološki”. Oni i danas vode rat protiv celokupnog srpskog naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *