ЗАСТРАШУЈУЋЕ ЗА СВЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ: Русија своје јужне границе претвара у непробојни `зид` за туђе авионе и дронове

ЗАСТРАШУЈУЋЕ ЗА СВЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ: Русија своје јужне границе претвара у непробојни `зид` за туђе авионе и дронове

24 новембра 2020

РУСИЈА дуж својих јужних граница распоређује своје модерне мултифункционалне ссистеме за електронско ратовање.

Сасвим прецизно: распоређује системе „Палантин“ који успешно гуше не само мобилну телефои нију и радио комуникације, већ и канале за контролу дронова.Тис системи су у стању и да у своје деловање инкорпорирају и остале уређаје за електронско ратовање, тако да заједно чине јединствену мрежу.

Русија сада све своје батаљоне за електронско ратовање у Јужном војном округу опрема „Палантинима“ који успешно ослепљују и онеспособљавају и веома мале дронове.

Што је још важније, веома успешно ометају и радио-релејне станице и сателитске земаљске терминале.

„Палантин“ је први пут тестиран пре годину дана на вежби у близини Вороњежа.

Потврдило се да онемогућују и ефикасно ометају и гуше комуникације у зони до 1.000 км и да штите сопствене трупе од употребе противничког високопрецизног оружја.

У Јужни војни округ почели су да стижу и други модерни системи за електронско ратовање.

Ускоро ће стићи и хеликоптери за електронско ратовање Ми-8МТПР-1 са системом „Ричаг-АВ“. Дизајнирани су за `сакривање` авиона од непријатељских радара и заштиту од противавионских и авионских ракета.

Московски војни стручњак Владислав Шуригин је поводом свега рекао:

„Није тајна да је `Палантин` створен да би, пре свега, гушио и онеспособљавао најновије војне комуникационе системе НАТО. Али, испоставило се да је толико свестран да може да обавља и друге задатке. Његова способност да `избацује из игре` дронове било које класе биће посебно важна“.

Шуригин додатно наглашава:

„Не треба се чуди што управо Јужни војни округ масовно добија најновију опрему за електронско ратовање. Ту се налази већина тачака судара интереса Русије са Западом, као и са постсовјетским државама. Довољно је споменути Крим, Абхазију и Јужну Осетију. Поврх све, средства за електронско ратовање представљају одбрамбено оружје“.

„Палантини“ су способни да `угуше` комплетну тактичку радио везу непријатеља у дијапазону ултракратких и кратких таласа.

Њихова најважнија карактеристика је способност ефикасног деловања против савремених и перспективних радио станица које су способне да флексибилно мењају своје фреквенције и алгоритме рада – такозваних софтверски дефинисаних радио-система.

Софтвер „Палантина“ омогућава и пријем и интегрисање информација из различитих извора за електронско ратовање и електронску шпијунажу и њихов пренос вишим војним инстанцама.

То ће омогућавати да онлајн прате ситуацију и одлучују о синхронизованој употреби различитих машина за електронско ратовање.

„Палантини“ су – тврди руско Министарство одбране – у стању да функционишу и у широкопојасном режиму и да постављају циљане сметње на одређеним правцима и према одређеним радио-сигналима.Могу да „угуше“ цело подручје или се супротставе одређеном предајнику или пријемнику.

„Палантини“ су у себи објединили функције радио-ометача и електронске шпијунаже.

У стању су не само да открију беспилотну летелицу која се приближава, него и да израчунају приближне координате њеног оператера, а затим да угасе контролни сигнал између њега и дрона, чинећи сам дрон беспомоћним.

-„Палантини“ су важни за заштиту од беспилотних летелица, – каже војни историчар Дмитриј Болтенков. – Рат у Карабаху је проблем борбе са њима подигао на нови ниво. Данас чак и државе које нису војно најнапредније могу имати флоту опасних беспилотних летелица и малих дронова-камиказа којима се не може парирати са застарелом опремом.

KOMENTARI3 коментара

 1. Риста says:

  А јел зауставља пандемију? Треба измислити радар који ће да угаси пандемију јер Палантин неће имати шта да ради ако буде још која пандемија или нешто слично. Корњачина кијавица, например, која ће заразити цео свет. Има да кијамо 60 пута у минута. Брзином 125 махова. Не верујем да је корона пандемија све што нам је намењено. То бе само увод. Е сад, ако Руси или Кинези измислу антипандемија џепни радар...цео свет ће куповати.

 2. M says:

  Zvuči pompozno i sretno za Rusiju,i porazno za njihove neprijatelje!Šteta što to nisu uspješno provjerili na Blistoku i Karabahu,protiv Turskih dronova,nego su izgubili pregolemu hrpu skupog oružja i ljudi!A Turski dronovi nisu ništa spram USA dronova,od onih nano i mikro,pa do onih makro,pojedinačnih i onih u rojevima-jatima!Blago Rusima ako taj njihov"Palantin" i slično,tako uspješno rade,kako kažu!Ja im želim sreću u tome,inače će imati veliki problem,hrpa njihove skupe vojne tehnike će inače postati tek neupotrebljiva hrpa željeza!Rat izgleda ulazi(ušao je)u narednu,puno višu tehnološku fazu-dimenziju gdje ono staro izgleda više ne vrijedi ništa,doslovno!Npr.pitanje je dal' će sve Atomske sile moći ispaliti svoje atomsko oružje,dići avione u zrak,uopće pokrenuti struju iz elektrana i generatora,il' će ih protivnik elektronski itd.spriječiti u tome!?!O ostalim čudesima da ni ne govorimo,a sigurno ih ima!Ali,vrlo je izgledno da će se Veliki Rat odvijati na jednoj višoj razini-dimenziji o kojoj mi neinvolvirani nemamo nikakvog pojma ni predođbe ni šanse,kao ni oni koji počivaju na dosadašnjim vojnim tehnologijama i taktikama,bez obzira kolko bile masovne i favorizirane!

  • Риста says:

   Све те електро магнетне и друге нама непознате машине имају Американци, Руси, Британци, Кинези, Индијци, Северно Корејанци, Израелци, Немци, Јапанци, Французи, Италијани па и Пакистанци, Иранци и ко зна које све државе још...Србија је на пример имала своје пројекте чудних намена, експериментисала са њима али су нам све те лабораторије уништене а наши стручњаци одведени у Америку. Србији су уништене и лабораторије за прављење хибридног воћа и поврћа и једноставно су нам забранили да то више радимо јер би део ГМ програма Америке и Немачке доби страховиту конкуренцију а може биоти чак и да део једноставно пао у воду. То је убијање конкуренције још у зачетку. Има и других малих држава које раде свашта али немају довољно пара да све то обликују, нити снаге да се одбране када Америка сазна да "нешто" раде, што не значи да једног дана и на велико изненађење великих сила неће и остварити. Не мислиш ваљда да само Америка има електронику? Зато и нема рата између тих сила. Прве антене за промену времена, загревање земље и ко зна за шта све још су направили Руси још 50-тих година прошлог века. Први пут је основа на којој ради 5Г експериментално показана у Русији и то још пре 50 или више година, и не сећам се више када. Први микроталасни систем је прорадио у Русији. Прва ракета у стању да обиђе Земаљску куглу је направљена у Русији. Најјачи, најсигурнији и најупотребљаванији мотор за свемирске "бродове" је руски мотор, а американци га увозе из Русије и дан данас. Иако имају све шеме тог мотора, Американци ни данас нису направили такав мотор. Пола најјачих светскоих научника је у Америци, а то значи да цео свет рађа научнике а не само Запад. Пола научника света ради по НЕ Западним државама. Мало си песимиста, али схватам. И мени понекад смета сва та гњаважа и не могу све да схватим. Мада је Америка до данас била предводник електронске револуције и технолошких новотарија, више баш и није. За неких 50 година ће све то бити као и калашњиков. Прво невероватна машина а данас...свако дупе има калашњикова и каћуше. Дронове ће ускоро имати свака кућа. Није важно што неће моћи да имају убитачне дронове, неко ће већ смислити како да их направи убитачним.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u