ЗАСТРАШУЈУЋЕ ЗА СВЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ: Русија своје јужне границе претвара у непробојни `зид` за туђе авионе и дронове

ZASTRAŠUJUĆE ZA SVE NEPRIJATELJE: Rusija svoje južne granice pretvara u neprobojni `zid` za tuđe avione i dronove

24 novembra 2020

RUSIJA duž svojih južnih granica raspoređuje svoje moderne multifunkcionalne ssisteme za elektronsko ratovanje.

Sasvim precizno: raspoređuje sisteme „Palantin“ koji uspešno guše ne samo mobilnu telefoi niju i radio komunikacije, već i kanale za kontrolu dronova.Tis sistemi su u stanju i da u svoje delovanje inkorporiraju i ostale uređaje za elektronsko ratovanje, tako da zajedno čine jedinstvenu mrežu.

Rusija sada sve svoje bataljone za elektronsko ratovanje u Južnom vojnom okrugu oprema „Palantinima“ koji uspešno oslepljuju i onesposobljavaju i veoma male dronove.

Što je još važnije, veoma uspešno ometaju i radio-relejne stanice i satelitske zemaljske terminale.

„Palantin“ je prvi put testiran pre godinu dana na vežbi u blizini Voronježa.

Potvrdilo se da onemogućuju i efikasno ometaju i guše komunikacije u zoni do 1.000 km i da štite sopstvene trupe od upotrebe protivničkog visokopreciznog oružja.

U Južni vojni okrug počeli su da stižu i drugi moderni sistemi za elektronsko ratovanje.

Uskoro će stići i helikopteri za elektronsko ratovanje Mi-8MTPR-1 sa sistemom „Ričag-AV“. Dizajnirani su za `sakrivanje` aviona od neprijateljskih radara i zaštitu od protivavionskih i avionskih raketa.

Moskovski vojni stručnjak Vladislav Šurigin je povodom svega rekao:

„Nije tajna da je `Palantin` stvoren da bi, pre svega, gušio i onesposobljavao najnovije vojne komunikacione sisteme NATO. Ali, ispostavilo se da je toliko svestran da može da obavlja i druge zadatke. Njegova sposobnost da `izbacuje iz igre` dronove bilo koje klase biće posebno važna“.

Šurigin dodatno naglašava:

„Ne treba se čudi što upravo Južni vojni okrug masovno dobija najnoviju opremu za elektronsko ratovanje. Tu se nalazi većina tačaka sudara interesa Rusije sa Zapadom, kao i sa postsovjetskim državama. Dovoljno je spomenuti Krim, Abhaziju i Južnu Osetiju. Povrh sve, sredstva za elektronsko ratovanje predstavljaju odbrambeno oružje“.

„Palantini“ su sposobni da `uguše` kompletnu taktičku radio vezu neprijatelja u dijapazonu ultrakratkih i kratkih talasa.

Njihova najvažnija karakteristika je sposobnost efikasnog delovanja protiv savremenih i perspektivnih radio stanica koje su sposobne da fleksibilno menjaju svoje frekvencije i algoritme rada – takozvanih softverski definisanih radio-sistema.

Softver „Palantina“ omogućava i prijem i integrisanje informacija iz različitih izvora za elektronsko ratovanje i elektronsku špijunažu i njihov prenos višim vojnim instancama.

To će omogućavati da onlajn prate situaciju i odlučuju o sinhronizovanoj upotrebi različitih mašina za elektronsko ratovanje.

„Palantini“ su – tvrdi rusko Ministarstvo odbrane – u stanju da funkcionišu i u širokopojasnom režimu i da postavljaju ciljane smetnje na određenim pravcima i prema određenim radio-signalima.Mogu da „uguše“ celo područje ili se suprotstave određenom predajniku ili prijemniku.

„Palantini“ su u sebi objedinili funkcije radio-ometača i elektronske špijunaže.

U stanju su ne samo da otkriju bespilotnu letelicu koja se približava, nego i da izračunaju približne koordinate njenog operatera, a zatim da ugase kontrolni signal između njega i drona, čineći sam dron bespomoćnim.

-„Palantini“ su važni za zaštitu od bespilotnih letelica, – kaže vojni istoričar Dmitrij Boltenkov. – Rat u Karabahu je problem borbe sa njima podigao na novi nivo. Danas čak i države koje nisu vojno najnaprednije mogu imati flotu opasnih bespilotnih letelica i malih dronova-kamikaza kojima se ne može parirati sa zastarelom opremom.

KOMENTARI3 komentara

 1. Rista says:

  A jel zaustavlja pandemiju? Treba izmisliti radar koji će da ugasi pandemiju jer Palantin neće imati šta da radi ako bude još koja pandemija ili nešto slično. Kornjačina kijavica, naprimer, koja će zaraziti ceo svet. Ima da kijamo 60 puta u minuta. Brzinom 125 mahova. Ne verujem da je korona pandemija sve što nam je namenjeno. To be samo uvod. E sad, ako Rusi ili Kinezi izmislu antipandemija džepni radar...ceo svet će kupovati.

 2. M says:

  Zvuči pompozno i sretno za Rusiju,i porazno za njihove neprijatelje!Šteta što to nisu uspješno provjerili na Blistoku i Karabahu,protiv Turskih dronova,nego su izgubili pregolemu hrpu skupog oružja i ljudi!A Turski dronovi nisu ništa spram USA dronova,od onih nano i mikro,pa do onih makro,pojedinačnih i onih u rojevima-jatima!Blago Rusima ako taj njihov"Palantin" i slično,tako uspješno rade,kako kažu!Ja im želim sreću u tome,inače će imati veliki problem,hrpa njihove skupe vojne tehnike će inače postati tek neupotrebljiva hrpa željeza!Rat izgleda ulazi(ušao je)u narednu,puno višu tehnološku fazu-dimenziju gdje ono staro izgleda više ne vrijedi ništa,doslovno!Npr.pitanje je dal' će sve Atomske sile moći ispaliti svoje atomsko oružje,dići avione u zrak,uopće pokrenuti struju iz elektrana i generatora,il' će ih protivnik elektronski itd.spriječiti u tome!?!O ostalim čudesima da ni ne govorimo,a sigurno ih ima!Ali,vrlo je izgledno da će se Veliki Rat odvijati na jednoj višoj razini-dimenziji o kojoj mi neinvolvirani nemamo nikakvog pojma ni predođbe ni šanse,kao ni oni koji počivaju na dosadašnjim vojnim tehnologijama i taktikama,bez obzira kolko bile masovne i favorizirane!

  • Rista says:

   Sve te elektro magnetne i druge nama nepoznate mašine imaju Amerikanci, Rusi, Britanci, Kinezi, Indijci, Severno Korejanci, Izraelci, Nemci, Japanci, Francuzi, Italijani pa i Pakistanci, Iranci i ko zna koje sve države još...Srbija je na primer imala svoje projekte čudnih namena, eksperimentisala sa njima ali su nam sve te laboratorije uništene a naši stručnjaci odvedeni u Ameriku. Srbiji su uništene i laboratorije za pravljenje hibridnog voća i povrća i jednostavno su nam zabranili da to više radimo jer bi deo GM programa Amerike i Nemačke dobi strahovitu konkurenciju a može bioti čak i da deo jednostavno pao u vodu. To je ubijanje konkurencije još u začetku. Ima i drugih malih država koje rade svašta ali nemaju dovoljno para da sve to oblikuju, niti snage da se odbrane kada Amerika sazna da "nešto" rade, što ne znači da jednog dana i na veliko iznenađenje velikih sila neće i ostvariti. Ne misliš valjda da samo Amerika ima elektroniku? Zato i nema rata između tih sila. Prve antene za promenu vremena, zagrevanje zemlje i ko zna za šta sve još su napravili Rusi još 50-tih godina prošlog veka. Prvi put je osnova na kojoj radi 5G eksperimentalno pokazana u Rusiji i to još pre 50 ili više godina, i ne sećam se više kada. Prvi mikrotalasni sistem je proradio u Rusiji. Prva raketa u stanju da obiđe Zemaljsku kuglu je napravljena u Rusiji. Najjači, najsigurniji i najupotrebljavaniji motor za svemirske "brodove" je ruski motor, a amerikanci ga uvoze iz Rusije i dan danas. Iako imaju sve šeme tog motora, Amerikanci ni danas nisu napravili takav motor. Pola najjačih svetskoih naučnika je u Americi, a to znači da ceo svet rađa naučnike a ne samo Zapad. Pola naučnika sveta radi po NE Zapadnim državama. Malo si pesimista, ali shvatam. I meni ponekad smeta sva ta gnjavaža i ne mogu sve da shvatim. Mada je Amerika do danas bila predvodnik elektronske revolucije i tehnoloških novotarija, više baš i nije. Za nekih 50 godina će sve to biti kao i kalašnjikov. Prvo neverovatna mašina a danas...svako dupe ima kalašnjikova i kaćuše. Dronove će uskoro imati svaka kuća. Nije važno što neće moći da imaju ubitačne dronove, neko će već smisliti kako da ih napravi ubitačnim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *