ЗАСТРАШУЈУЋИ ПОДАЦИ: И у ограниченом нуклеарном рату САД и Русије погинуло би преко 91,5 милион људи

ЗАСТРАШУЈУЋИ ПОДАЦИ: И у ограниченом нуклеарном рату САД и Русије погинуло би преко 91,5 милион људи

18 септембра 2019

НАУЧНИЦИ који учествују у раду на пројекту америчког Принстонског универзитета «Наука и глобална безбедност» направили су процену последица вероватног ограниченог нуклеарног рата између Русије и НАТО.

Све до чега су дошли, делом су пренели на видео који је на YouTube поставио Алекс Глесер, један од руководилаца тог пројекта.Видео су направили тако што су у своју симулацију раземене нуклеарних удара укључили податке о нуклеарним главама обе стране потенцијалног конфликта и „могуће мете“ сваке појединачне ракете.

Американци су – како се и могло очекивати – пошли од тога да би Русија била та која прва напада, а „јадни НАТО“ узвраћа.

Према укљученом у видео, Русија гађа виталне циљеве на територији Пољске и Немачке. Са намером да органичи потенцијале западне војне алијансе у централној и Источној Европи.

А НАТО ракетама са нуклеарним главама гађа руску Калињинградску област која се граничи са Пољском и Литванијом.

Иста група научника је прорачунала да би ова размена нуклеарних удара већ у првим сатима однела животе око 91,5 милиона људи на обе стране.

Није, међутим, ни покушала да уверљиво објасни – како би, и зашто, би овај рат остао ограничени. Због чега не би прерастао у тотални, са коришћењем свих потенцијала.

Неки руски војни експерти већ две-три године прилично отворено говоре да је Москва већ упозорила Вашингтон да ће – дође ли до најгорег – прва мета бити не само главна америчка војна упоришта у Европи него и све што је битно за исход рата на самој територији САД, почев од Пентагона…

KOMENTARI5 коментара

 1. A akoM says:

  Ovdje prikazan ograničeni Atomski rat u istočnoj Europi,uključiv i Blistok,ostao bi ograničen jer bi Rusi,pogotovo zajedno s Kinezima i itd.saveznicima,pobijedili i ostvarili svoje ciljeve,a USA se ne bi usudila zbog toga gađati Rusiju da ne dobije isto ili više nazad!Ali,slijedio bi nastavak u dugi iscrpljujući rat na sve ili ništa,i tu je i tada moguće kasnije prerastanje u totalni Atomski rat!I tu i tada će trebati nešto pametno i dobro postići da ono malo ljudi što do tuda dogura,i preživi i nastavi u bolje sutra!

 2. Slobodanka says:

  Pazite na ovo> "Prema uključenom u video, Rusija gađa vitalne ciljeve na teritoriji Poljske (!) i Nemačke (!). Sa namerom da ograniči potencijale zapadne vojne alijanse u centralnoj i Istočnoj Evropi." NE POMINJU RUMUNIJU I BAZU U DEVESELU IZ KOJE "jadni" NATO već sada može prvi da napadne Rusiju sa nuklearnim raketama. Deveselu je udaljen od naše granice malo više od 100 km, Severno je od Dunava oko 30 km, a da bude zanimljivije njemu je dosta blizu bugarska nuklearna elektrana Kozloduj koja je nama još bliže. Jednom smo strepeli zbog zemljotresa u Bugarskoj da li će ih izdržati Kozloduj. Ovo nam govori da u slučaju nuklearnog sukoba, i imajući u vidu da za njega ne možemo da tvrdimo da bi ostao na nekom ograničenom nivou, bila bi ugrožena i Srbija, posebno istočna Srbija, zbog moguće radijacije. Setite se nakon havarije nuklearne elektrane u Černobilju, koji je od nas puno dalje, kakve smo mere imali u Srbiji. Dakle zapadna Srbija treba da jača svoje poljoprivredne i prehrambene kapacitete, ako bi neko vreme Vojvodina i npr. Timočka krajina, itd. imale povišenu radijaciju usled veoma loših dogadjaja u Rumuniji i Bugarskoj.

 3. milorad2 says:

  "Neki ruski vojni eksperti već dve-tri godine prilično otvoreno govore da je Moskva već upozorila Vašington da će – dođe li do najgoreg – prva meta biti ne samo glavna američka vojna uporišta u Evropi nego i sve što je bitno za ishod rata na samoj teritoriji SAD, počev od Pentagona…"..Ne, gadjaće im ribarsko selo na aljasci kao upozorenje.USA imaju doktrinu prvog udara oni razmatraju uvek taj scenario i nije daleko dan kada će gadjati neku manju državu radi sprovodjenja svojih strateških planova,ako je dovoljno važna tačka i dovoljno jak otpor biće gadjani sigurno,cilj opravcdava sredstvo i to je strategija USA.Sreća mi nismo dovoljno važni za takve ispade ali recimo s.koreja JESTE,sutra bi ih gadjali da ovi već nemaju A bombe.USA takodje imaju doktrinu "ograničenog" nuk. rata i ovaj tekst se na to odnosi, razlog zbog koga ogranična razmena bombica ne bi prerasla u totalni rat je zaključivanje autora da bi sam nivo razaranja od tako malog broja nuk.bombi oladio usiajne glave na obe strane ali to je vrlo nesigurno.Lično mislim da bi čak jedna detonacija izazvala punu razmenu i to ODMAH,AI sistemi koji vode kontrolu nad tim su TAKO programirani.Ako ne bude sukoba do 2030 možda ima i šanse da ga ne bude uopšte ali to je jako neizvesno.Razmislite malo o onome što se dešavalo zadnjih 20 god. u svetu i ono što se naročito dešava zadnje DVE god. uporedite sa onim što se dešvalo recimo u periodu od 60-80 i videćete i sami da je došlo do ESKALACIJE napetosti dosada ne zabeleženog nivoa.SVAKI J.dan sada, je mogući dan armagedona i pre nego što zaspite zahvalite Bogu da ste još živi, takva je situacija DANAS ali to izgleda nikoga i ne interesuje:)Sve ostale priče su laži da bi ste uopšte mogli da zaspite i sutra odete na posao ponovo:)a ne na ulicu da linčujete pacove koji su do ovoga i doveli:)

 4. bitumen says:

  Sve prognoze i teorije o odvijanju rata nestaju onog trenutka kad taj rat i počne, tako je pokazala istorija!

 5. Vladimir says:

  Stupidne analize koje ničemu ne služe, osim zamajavanju naivnih i znatiželjnih. I da se popuni medijski prostor. Kako se došlo do broja 91,5 miliona? Prilično precizan podatak. Zašto ne 92 miliona ili 91 milion? To je preciznost na nivou 0,5 %. Gluposti. Ono što je interesantnije, koliko bi žrtava bilo na jednoj, a koliko na drugoj strani, nije navedeno. Interesantno pitanje jeste ko bi prvi započeo, ali još interesentnije je ko bi prvi stao? Putin je jednom izjavio da ne zna kako bi se završio III svetski rat, ali je siguran da bi se IV vodio lukom i strelom. Pametnom dosta. U ovom slučaju, video simulacija je otprilike kao kada bi kandidata obučavali za vožnju samo na video simulatoru i dali mu vozačku dozvolu, a on posle toga sedne sam u kola i naravno slupa se. Video igrice su jedno, ma koliko savršene bile, a realan rat nešto sasvim drugo. To što mi laici znamo o vojnim, a posebno nuklearnim potencijalima SAD i Rusije, a i drugih sila, je za kafanske razbibrige. Poslušajte profesora Milinovića koji stravičnu količinu podataka drži u glavi, ali se nikada nije izjasnio ko bi odneo prevagu u jednom takvom sudaru, niti se bavio jednom takvom vrstom prognoze. A zna više nego mi svi zajedno 1.000 puta. Pa prema tome, opušteno,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u