ЗАСТРАШУЈУЋИ ПОДАЦИ ЗА АМЕРИКУ! Руски ЦИРKОН извршава напад за седам минута и невидљив је за радаре

ZASTRAŠUJUĆI PODACI ZA AMERIKU! Ruski CIRKON izvršava napad za sedam minuta i nevidljiv je za radare

8 januara 2021

Ruska raketa Cirkon izvršava napad u roku od sedam minuta i ostaje nevidljiva za radare, pod određenim uslovima. To je nedavno izjavio američki analitičar Peter Suciu.Peter Suciu je izuzetno poznato ime u vojnoj industriji. Objavio je nekoliko vojnih knjiga, a njegovi članci se i dalje objavljuju u raznim časopisima i portalima. U svom najnovijem članku „Koliku pretnju predstavlja ruska supersonična raketa Cirkon?“ piše o sposobnostima ove rakete.

Prema rečima autora, ruska supersonična raketa može da pogodi cilj na udaljenosti od 1000 km, za ne više od sedam minuta.

Ovaj zaključak pisac donosi na osnovu govora ruskog predsednika Vladimira Putina 2019. godine. Putin je tada rekao novinarima da raketa razvija brzinu od 9 Maha.

Drugi zaključak koji je autor doneo jeste da ova raketa ostaje nevidljiva za radare. Razlog leži u stvaranju oblaka plazme nakon lansiranja, koji u potpunosti pokriva raketu.

Prema rečima Petera, ovaj oblak može da apsorbuje sve radio frekvencije, čineći raketu „nevidljivom“. Tako niko, osim Rusa, neće znati krajnji cilj rakete.

Međutim, autor takođe skreće pažnju na nuklearnu bojevu glavu koju bi nosila supersonična raketa. Sporovi među različitim vojnim stručnjacima oko veličine bojeve glave i dalje traju.

Neki smatraju da zbog dometa od 1000 km bojeva glava ne bi trebalo da teži više od 300 kilograma, sa smanjenim drugim karakteristikama, poput putanje i najviše tačke leta rakete.

Međutim, Peter Suciu tvrdi da veličina bojeve glave u ovom konkretnom slučaju nije toliko važna. Svoju tvrdnju branio je kinetičkim udarom rakete, tj., pri supersoničnim brzinama raketa može da nanese ozbiljnu štetu čak i bez bojeve glave.Supersonična raketa Cirkon predstavlja najnoviji produkt ruskog razvoja na ovom polju. Prema zvaničnim podacima, njegov razvoj započeo je pre 20 godina, a prošle, 2020. godine, Rusija je sprovela tri testa. Rusko Ministarstvo odbrane ih je ocenilo kao uspešne.

Cirkon predstavlja vrhunac buduće ruske odbrambene linije, jer trenutno na svetu ne postoji protivraketni sistem koji ga može presresti i uništiti.

Njegovi ciljevi mogu biti kopneni, ali može napadati i brodove. Raketu karakteriše izuzetna brzina i okretnost. Sposobnost projektila da leti na različitim visinama i oblaci plazme čine da raketa bude nemoguća za praćenje.

Prema nepotvrđenim informacijama, ruska mornarica može očekivati puno naoružanje supersoničnom raketom Cirkon oko 2023. Ove informacije potiču iz zvaničnog saopštenja Moskve u kojem se navodi da će serijska proizvodnja i isporuke početi 2022. godine.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *