ZATAŠKANA AFERA: Slovenačka vojska obučavala ukrajinske i bosanske ekstremiste (Video)

ZATAŠKANA AFERA: Slovenačka vojska obučavala ukrajinske i bosanske ekstremiste (Video)

22 februara 2014

sve-slovenijaNedavno je u Sloveniji procurela strogo čuvana informacija sumnjivim aktivnostima Slovenačke vojske 2011 godine.

Pod lupu istraživačkog novinarstva dospela je afera obučavanja civila, tačnije određenih prozapadnih organizacija iz Slovenije i inostranstva, za nasilne demonstracije i uličnu borbu sa ciljem  dovođenja do nestabilnosti u državi, i ostvarivanja političkih interesa određenih interesnih grupa.

Slovenačka vojska, inače u sastavu NATO, vršila je 2011 godine u vojnoj bazi Škrilje, na jugoistoku Slovenije, obuku ekstremista, civila, uglavnom pripadnika prozapadnih organizacija, za nasilne demonstracije, destabilizaciju države i vođenje uličnih borbi. Tada je u Sloveniji premijer bio Janez Janša, predsednik prozapadne orijentisane Slovenačke demokratske stranke (SDS). O ovim aktivnostima bili su obavešteni i kasniji premijer a trenutni predsednik Slovenije, Borut Pahor, i tadašnja ministarka odbrane Ljubica Jelušič, ali su se odlučili da celu aferu zataškaju.

Ekstremisti su bili upotrebljeni u nasilnim demonstracijama u Sloveniji 2012 godine, kada su izveli svrgavanje gradonačelnika Maribora sa vlasti. Te demonstracije su bile »vojna vežba« za trenutne demonstracije u Ukrajini i demonstracije u Bosni. Podsetimo da vojska Slovenije i dalje ima jedinice na misiji u BiH (kao i na Kosmetu), u sastavu evropske mirovne misije. Postoje takođe sumnje da su se slične obuke vršile u više zemalja članica NATO alijanse.

Pogledajte video istraživačkog novinara o ovoj aferi:

(Srbin-info)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *