Zatezanje čvora na zastavama

Zatezanje čvora na zastavama

11 aprila 2013

Darko MomicPiše: Darko Momić

Nije da nije bilo događaja koji su u proteklih sedam dana zaokupili pažnju javnosti, od nastavka sage i pokretanja stečaja u Fabrici glinice „Birač“, preko preuzimanja Balkan investment banke od strane Vlade RS i dolaska „Bulgartabaka“ u banjalučku Fabriku duvana, pa do sudbinske odluke Vlade Srbije o Kosovu i monstruoznog pohoda pomahnitalog ubice i ubistva 13 osoba u Srbiji, ali sve je ipak ostalo u senci svedočenja aktuelnog predsednika RS Milorada Dodika na suđenju prvom predsedniku Srpske Radovanu Karadžiću.

Danima pre Dodikovog odlaska u Hag, javnost je bila zaintrigirana i postavljala pitanja kako će se ponašati u haškoj sudnici i kako će osloviti Karadžića, pa do toga hoće li posle njihovog susreta doći do promene u odnosima između SDS-a i SNSD-a?! Posle svedočenja je postalo potpuno jasno da su svi, iole upućeni, unapred mogli da odgovore bar na deo ovih pitanja.

Prema očekivanjima, Dodik je nastupio u svom maniru i nije se libio da tužiocu odbrusi da ga ne prekida, iako je bilo primetno da mu nije bilo baš zgodno u sudnici bez obzira na to što je imao ulogu svedoka. Uprkos tome što na razočaranje jednog dela javnosti bliske SDS-u, Karadžića ipak nije oslovio sa predsedniče, Dodik je pravdanjem politike ove stranke sa početka devedesetih godina prošlog veka, pobrao simpatije najtvrđeg krila najstarije političke partije u Srpskoj.

Ruku na srce, on tu podršku zbog tvrdog stava prema Sarajevu uživa godinama unazad, a nakon što je ponovio da je Alija Izetbegović sa svojom SDA odgovoran za rat u BiH zato što je vodio „politiku opasnih namera“, ne treba uopšte sumnjati da je sebi namaknuo još koji glas nacionalno osveštenih Srba. Ali ne treba biti maliciozan pa tvrditi da je zbog toga otišao u Hag (čak i ako jeste), jer je sigurno imao i jednostavnijih načina da utvrdi poziciju „čuvara Srpske“, pa mu za svedočenje i sve ono što je rekao treba skinuti kapu, što najbolje potvrđuje zahvalnost koju mu je za dolazak u Hag i svedočenje u njegovu korist, izrazio prvi predsednik RS.

E sad, kada je reč o budućim odnosima stranaka koje su utemeljili njih dvojica, pre svega na nivou RS, to verovatno ne zna ni „baba Vanga“, ni američka ambasada, ali će zato svi kritičari i protivnici zajedničkog nastupa u Sarajevu morati da traže mnogo jače argumente za svoje tvrdnje i to upravo zbog reakcija i pljuvanja sa Baščaršije na Dodikov nastup u Hagu. Sigurno je da to nisu hteli u Sarajevu, ali salvama pogrda na Dodikov račun, samo su do kraja učvrstili čvor na zastavama SDS-a i SNSD-a koji su on i Karadžić pre dva dana pritegli u Hagu.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *