Zatvaranje neba nad Sirijom koštaće Zapad milijardu dolara mesečno

Zatvaranje neba nad Sirijom koštaće Zapad milijardu dolara mesečno

30 avgusta 2013

Nato_awacsEksperti su počeli da računaju koliko će SAD koštati vojni udar na Siriju.

I, već su utvrdili da će Vašingtonu samo za naoružanje biti potrebno nekoliko stotina miliona dolara. A ako vojna operacija potraje, što je sasvim verovatno, onda će račun ići na milijarde.

„Predsednik mora da objasni koji su životno važni nacionalni interesi u igri i da predloži detaljan plan sa jasnim ciljevima i procenom troškova, koje će zahtevati postizanje tih ciljeva“ – izjavio je Džon Kornin, senator SAD iz države Teksas i član Republikanske parije.

Pitanje nije trivijalno, jer ekonomija SAD prolazi kroz teška vremena i u Kongresu se redovno zapodevaju svađe povodom podizanja gornje granice državnog duga koji je zvanično dostigao 16,7 triliona dolara, a stvarno je mnogo veći.

Stručnjaci, zapravo, već ukazuju da se cena operacije u Siriji može uporediti sa udarom na Libiju 2011. godine. Prvih nekoliko nedelja tog rata koštale su SAD oko 600 miliona dolara. Oko 340 miliona potrošeno je na naoružanje, a posebne izdatke zahtevale su rakete „tomahavk“ i vazdušni udari. Ovakvi podaci navedeni su u izveštaju istražne službe Kongresa.

Ali, za razliku od operacije u Libiji, za sada se ne radi o uspostavljanju skupe, zatvorene zone za letove.

Šef Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD, general Martin Dempsi priznao je da bi uspostavljanje takve zone u Siriji koštalo milijardu dolara mesečno.

Cena jedne rakete „tomahavk“ je oko 1,4 miliona dolara. U Sredozemnom moru sada se nalaze četiri američka bojna broda opremljena krstarećim raketama. To su torpedni razarači „Mahan“, „Beri“ i „Rejmidž“. Na svakom od njih instalirano je po 96 lansera. Ciljevi u Siriji nalaze se u granicama dometa tih brodova.

Takvi brodovi retko nose pun komplet krstarećih raketa. Ali, kako je saopštio Kristofer Harmer, stariji analitičar Instituta za proučavanje rata, sva četiri broda mogu bez teškoća da lansirajue na Siriju 180 krstarećih raketa. To znači da bi takav jedan udar koštao 252 miliona dolara. Ali, za sada se radi samo o ta četiri broda kojima se uskoro mogu pridružiti i drugi.

Takođe ne treba zaboraviti podmornice koje se mogu nalaziti u regionu, a čije prisustvo SAD ne potvrđuju. Nekoliko podmornica, ubrajajući jednu PLARK (nuklearna podmornica sa krstarećim raketama) koja nosi 154 krstareće rakete „Tomahavk“, učestvovalo je u kampanji protiv Libije.

Podmornica PLARK „Florida“ lansirala je na ciljeve u Libiji 99 raketa u martu 2011. godine. Još je najmanje jedna podmornica iz Velike Britanije učestvovala u libijskoj operaciji.

Angažovanje avionskih sistema za radarsko otkrivanje i navođenje, kao i drugih sistema za komandovanje i koordinaciju, takođe će povećati račun.

Prvih deset dana rada ovakvog tipa naoružanja u Libiji koštali su SAD 1,6 miliona dolara. Ne treba zaboraviti i koliko košta snabdevanje gorivom. Na primer, prvih nedelja operacije u Libiji američki leteći tankeri naleteli su više od 800 sati, a njihovo angažovanje koštalo je 9,3 miliona dolara.

U svom izveštaju komitetu za naoružanje u Senatu, general Martin Dempsi saopštio je da se cena operacije u Siriji „u zavisnosti od trajanja meri u milijardama dolara“. Ipak, nije se potrudio da konkretno precizira koliko će tih milijardi biti potrebno. Član senatskog komiteta, senator Džejms Inhouf, izneo je u sredu svoj stav prema takvim okolnostima: „Ne može se operacija započeti bez strategije i ukazivanja sredstava potrebnih za njenu realizaciju“.

Ne treba zaboraviti ni saveznike SAD koji takođe nose breme finansijske odgovornosti. Na primer, Francuska je za operaciju u Libiji potrošila 368,5 miliona evra, za operaciju u Avganistanu – 493 miliona evra. Međutim, u četvrtak se saznalo da se fregata „Chevalier Paul“ uputila iz luke Tulon u istočni deo Sredozemnog mora, koja je jedna od najsavremenijih u francuskoj floti. Odnosno, Francuzi su spremni da se u slučaju početka rata potroše.

Što se tiče Velike Britanije, prema zvaničnim podacima, njeno učestvovanje u libijskoj kampanji koštalo je državu oko 260 miliona funti sterlinga. Nezavisni posmatrači smatraju da je taj iznos znatno umanjen. The Guardian navodi podatke prema kojima se realna cena operacije za Ujedinjeno Kraljevstvo kreće od 600 miliona funti do 1,25 milijardi funti.

„Uzimajući u obzir da oni imaju „mašinu za štampanje“ novca, pitanje finansiranja operacije je retoričko. Ipak, troškovi za novu avanturu biće znatni, ali mišljenja sam da ako bude doneto političko rešenje, to neće biti prepreka, tim pre što će republikanci po tom pitanju uvek podržati Obamu“ – ocenio je član ekspertsko konsultativnog saveta pri PIR-Centru rezervni general-pukovnik Jevgenij Bužinski.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *