Затворска екслузива

Zatvorska eksluziva

25 juna 2015

boris knezevic 5676Piše: Boris Knežević

Prije nekoliko godina neki bošnjački list je objavio ekskluzivno svjedočenje Nasera Orića o njegovim haškim danima. Iako je s ove vremenske distance teško pohvatati sve detalje tog zanimljivog štiva o zatvorskom životu i razmišljanjima jednog robijaša, dobro se sjećam da je Orić novinarima otkrio i određene pikanterije, poput one da je ostale haške pritvorenike „postrojavao“ u zajedničkim prostorijama, da su mu srpski optuženici prali i peglali gaće i košulje, dok su pojedini, nakon samo jednog Naserovog mrkog pogleda, sleđeni od straha odlazili da se samokažnjavaju u svojim ćelijama.

Eh, bijahu to neka zaista zlatna vremena u karijeri bivšeg policajca, kasnije po zlu poznatog lokalnog kabadahije i osumnjičenog ratnog zločinca. Jednom riječju, Orićeva haška ispovijest predstavljala je veliko finale i klimaks za svakog bošnjačkog rodoljuba, kome je sama misao o tome kako je Naser po Ševeningenu „podjebavao“ srpske generale i bivše visoke političke funkcionere izazivala blagu tahikardiju i tjerala na oči suze radosnice.

Prođe od toga nekoliko godina i evo nas opet na početku. Glavni glumac je ostao isti, mizanscen takođe. Razlika je jedino u mjestu održavanja nove drame i to što je, za razliku od novinara, ekskluzivni intervju s Orićem, ovog puta u ženevskom zatvoru, imao priliku da uradi načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković.

Naseru u švajcarskoj „prdekani“, za razliku od one u Hagu, nema ko da pere i pegla gaće i košulje. Umjesto mrkih pogleda, koji su ledili krv u žilama srpskim pritvorenicima sa cirka šezdeset i kusur godina i ozbiljno narušenog zdravlja, iz Naserovih očiju, potresno svjedoči Duraković, danas teku gorke suze. Veli da živ u Srbiju neće. Tamo će ga mučiti i osuditi, a pred sudovima u BiH je, kako reče, spreman da odgovara u svako doba dana ili noći. I tata bi, sine! A kako i ne bi, kada je Oriću dovoljno da se prisjeti kakve su „drakonske“ kazne u BiH „popasli“ Ejup Ganić i Jovan Divjak.

Ako Nasera kojim čudom Švajcarci zaista izruče Srbiji, a zatim bude osuđen i zaglavi na dugogodišnjoj robiji, biće interesantno pratiti njegovo sljedeće ekskluzivno javljanje iz neke od srpskih kaznionica. S obzirom na „elitno“ društvo koje bi ga tamo čekalo, poput Ulemeka Legije, Kalinića Zveri ili Zvezdana Jovanovića, ne sumnjam da bi bilo živopisno.

(PressRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *