Zaustaviti stvaranje velikobošnjačke države!

Zaustaviti stvaranje velikobošnjačke države!

9 juna 2013

Screenshot_2013-06-09-08-45-29-11486185354Integralno prenosimo saopštenje Čedomira Antića, predsednika Napredog kluba, zbog blokade zgrade Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj su, između ostalih, bili zatočeni i predstavnici srpskog naroda u RS.

Napredni klub najoštrije osuđuje blokadu zgrade Parlamentarne skupštine BiH u kojoj su više od 12 sati bili zatočeni zastupnici među kojima i predstavnici srpskog naroda iz Republike Srpske, predstavnici pojedinih međunarodnih organizacija i brojni zaposleni.

Ovaj događaj, kao i niz prethodnih, potvrđuje da je na sceni nastavak pritisaka da se ukine Republika Srpska i stvori unitarna i, sve je jasnije – velikobošnjačka Bosna i Hercegovina.

Ograničavanje slobode kretanja članova parlamenta nezamislivo je u demokratskim državama i predstavlja čin nasilja bez presedana na evropskim prostorima. Odbijanje kantonalnog ministra unutrašnjih poslova da omogući evakuaciju talaca i držanje pojedinih političara iz SDA i SDP zaslužuje najoštriju osudu. Očito je da je po sredi planirani zajednički pritisak na poslanike iz redova srpskog naroda i ostale zastupnike koji ne prihvataju predložena zakonska rešenja koja su, pritom, suprotna Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu. Reč je o režiranom „događanju naroda“, sličnom onom koje je prethodilo početku građanskog rata 6. aprila 1992. godine. Pretpostavljamo da će probošnjački međunarodni predstavnici zloupotrebiti ovo nasilje kako bi nametnuli srpskom narodu nepovoljne, nepravedne i neustavne zakone i ustanove.

Pozivamo da se bezbednosni organi BiH ukinu jer su potpuno nefunkcionalni i politički instrumentalizovani, te da u oblasti Sarajeva gde se nalaze ustanove BiH kontrolu preuzme snage UN ili, ako je potrebno, SAD i SR Nemačke. Smatramo da institucije koje nisu u stanju da rade odgovorno i u skladu sa zakonima treba da budu ukinute, a da BiH postane labava konfederacija.

Podsećamo vlasti Republike Srbije da su po slovu Dejtonskog sporazuma obavezne da posreduju u ovoj krizi radi sprečavanja eskalacije nasilja i prevazilaženja opasnosti u koju su Bosnu i Hercegovinu svojom neodgovornom politikom – insistiranjem na neustavnim zakonskim predlozima – doveli pojedini bošnjački i strani političari.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *