ЗАУТАВЉА СЕ ПРИЈЕМ НОВИХ ЧЛАНИЦА У ЕУ до 2030. године?!

ZAUTAVLJA SE PRIJEM NOVIH ČLANICA U EU do 2030. godine?!

6 oktobra 2023

Proširenje EU ne bi trebalo da ima fiksne rokove, ali njene institucije moraju da budu reformisane kako bi se prilagodile novim članicama, posebno kada je reč o donošenju odluka, ali je takođe neophodno da kandidati rade svoj domaći zadatak, saopštila je portugalska vlada.

„Nije mudro postavljati fiksne ili vrlo određene rasporede. Proces proširenja zasniva se na zaslugama kandidata i na proceni njihovog kapaciteta i ispunjenosti kriterijuma iz Kopenhagena“, rekao je državni sekretar za evropske poslove Tijago Antunes.Govoreći na saslušanju parlamentarnog odbora za pitanja EU uoči neformalnog sastanka Evropskog saveta u petak u Granadi, u Španiji, Antunes je rekao da će proširenje EU biti „centralni deo“ sastanka, prenosi „Euraktiv“.

„To je apsolutni prioritet, koji je iz suštinski geopolitičkih razloga dobio novi značaj, kako za zemlje zapadnog Balkana koje su najduže čekale, tako i za istočni trio Ukrajine, Moldavije i Gruzije“, rekao je on.

Krajem avgusta, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da želi da Evropa bude spremna za proširenje do 2030. godine.

Berlin i Pariz dele ambiciju za rok do 2030. pod uslovom da se u EU sprovedu neophodne institucionalne reforme, kao što je smanjenje zahteva za jednoglasnost u donošenju odluka.

Međutim, političari u Berlinu insistiraju na tome da se određene države članice, navodeći Poljsku kao primer, protive ovim reformama uprkos tome što su istovremeno žestoki zagovornici trenutnog članstva Ukrajine u EU.

„Postoji konsenzus da je proširenje ulaganje u mir, bezbednost i stabilnost u Evropi“, rekao je Antunes. „Želimo da se to dogodi, nadamo se što je pre moguće“, dodao je on.

Portugalija smatra da je potrebno ubrzati rad koji će omogućiti ovo proširenje, kako za zemlje kandidate, tako i za samu Evropsku uniju kako bi obe strane bile spremne kada taj trenutak dođe. „Zemlje kandidati moraju da ubrzaju proces reformi, posebno u pogledu vladavine prava, što je suštinski i osnovni aspekt“, objasnio je Antunes.

„Takođe, naša obaveza je da pružimo tehničku pomoć i pomognemo zemljama kandidatima u ovom izuzetno zahtevnom procesu pripreme i integracije u pravne tekovine Zajednice“, dodao je državni sekretar.

Teže sa 35, 36 država članica

U međuvremenu, Antunes je istakao da je potrebna reforma EU kako bi se prilagodile novim državama članicama.

S obzirom da je donošenje odluka „već prilično teško sa 27, poteškoće će biti još veće sa potencijalno 35 ili 36 članica“, objasnio je on.

„Potrebno je razmisliti šta treba da se promeni kako bismo mogli efikasno da funkcionišemo sa više država članica i više različitih država članica“, rekao je on.

Proširenje će uticati na tri različita nivoa: „na institucionalnom nivou, procesa donošenja odluka; na glavne evropske politike kao što su Zajednička poljoprivredna politika ili Koheziona politika; i na nivou budžeta, sa značajnim budžetskim implikacijama“, dodao je on.

Proširenje „neće biti bez troškova“ i to će „morati da se predvidi u raspravi o sledećem višegodišnjem finansijskom okviru“, rekao je Antunes.

KOMENTARI10 komentara

 1. Dole unija says:

  Nećemo (EU) logor!

 2. persida says:

  Sta ti to rade, Vucko, bre. Ne daj se Ines.

 3. Luka says:

  A tada ée. što je i najverovatnije primiti " samo " Crnu Guru i Albaniju , eventualno i S. Makedfoniju ako im i to bude u interesu sa nekom vrstom blokiranja Bugarske da ne opstruira prihvat S. Makedonije u zavisnosti od toga do kog stepena če im tada Bugarska biti geopolitički bitna ne samo kao spuštena ili podignuta rampa prema Makedoniji nego i zbog njenog položaja na Crnom moru . Bilo bi logično da se 2030 .god iz EU da zvanično objašnjenje da su upravo te države autentične ili i brojnije "predstavnice Zapadnog Balkana" .To što je "Zapadni Balkan "potpuno izmišljen ,surogatan i neadekvatan pojam za one zemlje ma Balkanu " koje još nisu u EU "neće ih sprečiti da kažu nezadovoljnima sa ZB :" Pa šta to vi , Zapadni Balkanci hoćete ? Primljeni su Vaši vodeći ili većinski "zapadnobalkanski " predstavnici.To što " ZB " postoji samo u nečijoj glavi i što je silom nametnut kao negeografski i neistorijski pojam koji je na žalost u široj upotrebi pa i sa naše strane drugo je veoma diskutabilkno pitanje -zašto smo to i dozvolili Slično je pitanju da li se aktuelni papa zove Franjo ili Francisko.Neki "Zapadni Balkan" naprosto prihvataju kao termin kao što neki u njemu vide ispraznu političku konstrukciju ( Sličan odnos postojiu na temu " Franjo "ili "Francisko " pri čemu neki papu populistički nazivaju kao da su sa njim išli u školu u npr. Varaždinu ili Argentini ili tamo sa njim igrali fudbal a drugi smatraju da kada i ako on sam sebe označava imenom "Francisko " ne treba mu ni izmišljiati nikakve nepotrebne i neutemeljene familijarnosti,Kako če to i tada izgledati sa Srbijom i BiH ( najverovatnije isto kao i sada ?!) nije suviše teško pogoditi. Ono što je zaista tepko predvideti je kako to zanišljaju da prime Ukrajinu i Gruziju u kojoj Abhazi i Osetnci uopšte namaju taj senzibikutet a pitanje je šta misle i Gruzini kojima nije do još jednog rata pri čemu je Gruzija istina podeljena zvanično ostala u "jednom državnom prostoru jer RF bar za sada nije postupila na način da primi Abhaze i Osetine u sastav RF iako su oni več izražavali takve želje .Dakle EU " će promiti " i one koje po svoj prilici iz raznih razloga neće ni primiti bilo zato što to stvarno i ne želi ili zato što te realno nije u stanju isim ukoliko ne porazi Rusiju a to ne izgkeda ni realno ni izvodljivo. Uostalom ima i zapadnih zemalja koje nisu u EU i kojima jednostavno zbog toga ništa i ne nedostaje .Da su hteku da i nas prime to bi svakako već i učinili,Ovako imamo priču o "Zapadnom Balkanu " i njegovom " međusobno takmičećim" i već odabranim kandidatima ili " predstavnicima " tog u suštini izmišljenog pojma nekom vrstom "novogradnje" na spratove ( +Albanija) nad nestalom svakom pd Jugoslavija.

 4. Duca says:

  Fala Bogu nećemo stići tamo gde nas (kroz zlatno doba) predsednik vodi. Inače uslov (citiram) "Proces proširenja zasniva se na zaslugama kandidata" znači da su poltronstvo i poslušnost prema zapadu i mržnja i ostrašćenost prema rusiji jedine priznate zasluge. Bome će montenegrani uskoro tamo!

 5. Beli Orao says:

  Čestitam na jednoj pametnoj odluci , najzad da Srbija sa vučićem može da se raduje tridesetoj , a želim i tad da Srbija ne uđe u tu poganu tvorevinu fašizma !

  • VRSK says:

   Još pre 33 godine je bilo jasno da mi nećemo nikada biti primljeni u EU. Nisu mi samo bili jasni naši političari koji su nas kao vodili putem u EU i na tom putu obeščastili,opljačkali i izvršili genocid nad sopstvenim narodom. 33 godine kasnije nismo se jedan milimetar pribiižili EU a Hagu su bili predati svi predsednici,šefovi službi,generali i političari. Uveli su nam LGBT na mala vrata i od Srbije su napravili poligon za narkotike,kriminal,korupciju i globalnu prostituciju. Sistem vrednosti je urušen i ne postoji. I sad mi kao idemo u EU ali ne pre 2030. A 5 oktobra 2000 su nam rekli da ćemo najkasnije biti članica za 4-5 godina. I na kraju da priznamo šiptarima Kosovo našli bi se Hrvati koji bi nas blokirali,pa Bugari pa Litvanci,Letonci,Estonci i Eskimi. Treba biti mentalno retardiran i verovati da ćemo postati članica EU ikada. Manite se ćorava posla i recite narodu istinu!

  • persida says:

   Vucko moze da odahne do 2030, kada otvaramo prvo poglavlje. Joj, za upiskiti se.

 6. Protokoli hrvackih ludaka says:

  a "jaka" unija ko sto im je "jaka" i privreda...kako im je puko 3.rajh i ovaj 4.ce i pre 2030-te.

 7. Luka says:

  U onoj meri u kojoj je EEZ postajala ( još veća i strukturalno drugačija ličeći sve više i više na vrstu složene države iako to javno nikako ne priznaje jer su Slovenci ili Bugari navodno isto toliko " jednakopravni " koliko Nemci i Francuzi ) -tj EU , nestajala je prvo velika a zatim i poslednja Jugoslavija .U onoj meri u kojoj Ukrajona ima nameru da uđe i u EU ona postaje sve manja i manja, Ako sebe potpuno odseče od istoka kontinenta tj. RF sve više če podsećati na izvesno poluostrvo mnogo veće Azije . Ko god lakiranjem parketa sebe zagradi u uglu sobe - mora da misli kako odatle da izađe. Može se izaći i kroz prozor , ali ni to ponekad nije naročito zgodno,

 8. radmila says:

  Nece biti ni te nakazne unije do 2030.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *