ZAVADI, PA VLADAJ: Putin namerno izaziva razdor u NATO

ZAVADI, PA VLADAJ: Putin namerno izaziva razdor u NATO

27 novembra 2014

Vladimir-putin-glasses 5Komandant kopnenih snaga NATO američki general Frederik Hodžis izjavio je u Varšavi da ne veruje da bi Rusija upala neposredno na teritoriju neke od članica NATO, ali da Moskva pokušava da seje razdor među saveznike, između ostalog, dovođenjem u sumnju da bi Alijansa zaista primenila član pet o kolektivnoj odbrani kada je napadnuta jedna članica.

– Lakše bi bilo identifikovati klasične pretnje kao što je narušavanje teritorije. To Putin neće uraditi, ali ubeđen sam da je njegov cilj izazivanje razdora u NATO preko sejanje sumnji kod saveznika u susedstvu Rusije. A ukoliko postoje sumnje u to da li će biti poštovan član pet o kolektivnoj odbrani, Alijansa ne postoji – kazao je sinoć general tokom posete Varšavi, javljaju danas poljski mediji.

Po oceni američkog generala najbolji odgovor NATO na politiku Rusije jeste da pokaže da razdora neće biti.

– Vežbe, centri za obuku, logistička podrška, rad na poverenju među saveznicima to je naš doprinos u to što nazivamo jaka Evropa – kazao je Hodžis poljskim novinarima.

General Hodžis je najavio da će SAD i u narednom periodu zadržati na najmanje jednakom nivou brojčano svoje oružane snage koje se smenjuju na raznim vežbanjima i manevrima u Evropi. Ukoliko naredne godine u NATO bude razrađen plan jačanja komande Multinacionalnog korpusa Sever Istok u Šćećinu, SAD bi poslala u komandu u taj poljski grad, umesto dosadašnjih šest, 25 do 30 oficira, među njima i brigadnog generala, dodao je.

Visoki oficir NATO koji je pre Poljske posetio i baltičke zemlje potvrdio je planove da se na istočno krilo NATO, u baltičkim zemljama, Poljskoj. ali i u Rumuniji i Bugarskoj razmesti oprema i vojna tehnika za savezničke vojnike koji se smenjuju na raznim manevrima i vežbama, kako ne bi morali da je prebacuju iz stalnih baza. Ambasada SAD u Varšavi precizirala je da ti planovi obuhvataju izgradnju magacina za vojnu opremu i tehniku koja bi bila neophodna većem broju vojnika – u snazi jedne brigade.

(Blic)

KOMENTARI2 komentara

  1. LADY GAGA / jedino mrtav ustaša je nedovoljno dobar ustaša,zato ga treba zatući dvared..........:D....... says:

    :D PUTINE, MUŠKARČINO!

  2. Lela says:

    AKO - NIJE ON peder !!!!!!!!!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *