„Завала“ још на вештачењу

„Zavala“ još na veštačenju

13 oktobra 2016

reg-zavala_720-h

U Apelacionom sudu juče je saslušanjem veštaka građevinske struke Predraga Hajdukovića nastavljeno suđenje u postupku javnosti poznatom kao Zavala.

Zastupnik optužnice Veselin Vučković vidno nezadovoljan nalazom veštaku je postavio set pitanja da bi na kraju mišljenju prigovorio u celosti, ocenjujući nalaz kao nestručan i pogrešan, donet na osnovu dokumentacije istrgnute iz spisa predmeta. A zaključak Hajdukovića je – saobraćajnica koja je bila predmet veštačenja predstavlja fazu komunalnog opremanja odnosno prateću infrastrukturu postrojenja za desalinizaciju morske vode Zavala.

U prevodu, saobraćajnica nije izgrađena za turistički kompleks na Zavali, kako se to tvrdi optužnicom. Ovo, po oceni odbrane, dodatno ruši već klimavu optužnicu

– Veštak je pokazao da je put pravljen za fabriku „Osmoza“. Tužilac je probao narodski rečeno da od šponde preokrene ono što je napisao veštak i da kaže da je taj put i za „Osmozu“ i za kompleks „Zavalu“ i za kuće koje su na tom poluostrvu, što nije tačno – kaže advokat odbrane Zoran Piperović.

Po službenoj dužnosti, sudije su slučaj Zavala opet odgodile na neodređeno vreme kako bi se obavila dodatna veštačenja. Jedno će biti geodetsko, a drugo finansijsko, kojim će se utvrditi vrednost veštačenog puta.

A za 820.000 evra štete nanete budvanskoj kasi, a u korist preduzeća „Zavala“ invest, terete se nekada prvi čovek Budve i njegov pomoćnik Rajko Kuljača i Dragan Marović, koji su prvostepenim presudama osuđeni na pet odnosno četiri godine zatvora. Đorđije Pinjatić osuđen je na tri godine zatvora, a na godinu manje Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro. Zbog zloupotrebe službenog položaja podstrekivanjem, Dragan Sekulić osuđen je na tri i po godine zatvora.

TROŠKOVI

– Kada se izveštači vrednost te saobraćajnice, to će dodatno uvećati troškove koje je preduzeće „Zavala“ imalo prilikom izgradnje fabrike „Osmoza“ i samim tim će se pokazati da Opština Budva tim poslom nije pretrpela nikakvu štetu – ocenio je advokat Dragoljub Đukanović.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *