ЗАВЕРА ПРОТИВ МАРИ ЛЕ ПЕН? Да ли је ово крај деснице? Париз је повукао неочекивани потез!

ZAVERA PROTIV MARI LE PEN? Da li je ovo kraj desnice? Pariz je povukao neočekivani potez!

9 jula 2024

Francuski tužioci pokrenuli su istragu o „sumnjivom ili nelegalnom finansiranju“ Marin Le Pen i desničarske stranke Nacionalni skup RN tokom predsedničkih izbora 2022. godine, izvestio je u utorak BFMTV, pozivajući se na izvore.

Kako prenosi BFMTV, sudska istraga je otvorena nakon što je francuska nacionalna komisija za račune kampanja i političko finansiranje CNCCFP, podnela izveštaj sudovima prošlog aprila.Prema francuskom zakonu, izbornim kandidatima je zabranjeno da prekorače utvrđena ograničenja potrošnje tokom svojih kampanja.

Ukoliko je ovaj uslov ispunjen, država im nadoknađuje deo troškova.

U suprotnom, CNCCFP može da izvrši izmene u izbornim računima, da smanji iznos naknade koja pripada kandidatu i, ako smatra da je potrebno, prijavi slučaj radi istrage.

Komisija je navodno pronašla neslaganja sa nekoliko kampanja iz 2022. godine, ali je samo slučaj Le Penove do sada postao predmet istrage, tvrdi BFMTV.

Nejasno je kakvoj kazni bi se Le Pen ili RN mogli suočiti ako istraga pokaže dokaze o nezakonitostima. Ni jedan do sada nije komentarisao izveštaj.

Vest dolazi nakon što je RN, koja je imala odlične rezultate na glasanju u parlamentu EU prošlog meseca, završila na trećem mestu u drugom krugu glasanja na francuskim izborima tokom vikenda, iza levičarskog Novog narodnog fronta (NFP) i centrističkog ansambla predsednika Emanuela Makrona koalicija.

Dok se blok NFP pojavio sa 182 poslanička mesta, nije uspeo da obezbedi ukupnu većinu, a francuska vlada sada mora da se nosi sa obešenim parlamentom.

Le Pen, zajedno sa svojim ocem i osnivačem RN Žan-Marijem, takođe je trenutno u centru istrage o proneveri.

Slučaj je zasnovan na sumnjama da su i Le Pens i drugi članovi RN izabrani u Evropski parlament nepropisno koristili parlamentarna sredstva u šemi lažnih radnih mesta počevši od 2004.

Le Pen i njena stranka su negirali bilo kakvu nepravdu.

Suđenje počinje u Parizu u septembru.

Ako bude osuđena, preti joj do deset godina zatvora i zabrana kandidovanja.

Svi osumnjičeni se takođe suočavaju sa kaznama do duplo više od sredstava koja su navodno proneverena.

Šema je navodno koštala Evropski parlament procenjenih 6,8 miliona evra.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Nikola says:

    Vrlo europski i demokratski? Samo tako, brutalnom represijom, oni vladaju. A tlo im se sve više izmiče, represije će biti sve više. Ko šta pita narod, kako reče drugarica Berbok?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *