Зависност од кофеина

Зависност од кофеина

30 априла 2019

НАЈЧЕШЋИ симптом недостатка уобичајене количине јутарње кафе јесте главобоља. Углавном је средњег интензитета и траје дан-два након што престанете да уносите кофеин. Ако желите да се одвикнете од кофеинског напитка, непријатност можете очекивати наредних неколико дана, после чега ће тегобе саме од себе нестати.

Кофеин је снажан стимуланс, брзо стиже до мозга и блокира аденозинске рецепторе који су задужени за успављивање. Зато после јутарње шоље кафе осећате налет енергије и имате осећај да вам је лакше да се сконцентришете. То помаже да боље обавите одређене задатке, који захтевају појачану пажњу. Али кофеин има и лошу страну. То је, између осталог, осећај који вас обузме кад прескочите своју „уобичајену дозу“.

– Ако кафу пијете редовно, унапред очекујете појачану мождану активност после јутарње шоље. Када је не попијете, имате утисак да сте „смлаћени“ и без енергије.Осим тога, кофеин може да изазове зависност, јер када не добијете оно на шта сте навикли, осећате се уморно и нервозно. На кафу можете да се „навучете“ за само три дана редовног конзумирања – рекла је Мери Лорин са Универзитета у Охају.

Симптоми су снажнији ако сте пили огромне количине кафе па изненада престали с тим. Али јављају се и код оних који су пили само једну шољу кафе у току дана. Минимална количина кофеина довољна је да главобоља потпуно нестане, па ако желите да престанете да пијете кафу, имајте у виду да само један „срк“ у почетку може да ублажи непријатан осећај.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u