Заводљива игра духа

Zavodljiva igra duha

6 februara 2019

PREMIJEROM filma “Zašto smo kreativni?” u režiji Hermana Vaskea, u Kombank dvorani otvoren je festival dokumentarnog filma “DOK #1”. Projekat na kojem je Vaske radio tokom 30 godina objedinio je odgovore mnogobrojnih svetskih umetnika, filozofa i umova današnjice na ovo pitanje.

U prvim minutama prikazan je deo intervjua sa muzičarem Dejvidom Bouvijem iz 1995, kojem se autor tokom filma vraćao više puta. Suštinu svoje kreativnosti Bouvi je sveo na zaključak “Ja sam ono što jesam. Ne bojim se biti drugačiji”. Za njega je kreativnost intelektualno polje za avanturu, te ona može biti igra ili rat, ili hibrid ta dva.

Zanimljivo je da su umetnica Marina Abramović, režiser Emir Kusturica i slovenački filozof Slavoj Žižek jedni od retkih učesnika sa ovih prostora.

– Majka mi je bila veoma stroga. Nisam znala da joj je neko javio da njena ćerka visi gola na zidu galerije. Pokušala me je pogoditi teškom staklenom pepeljarom u glavu. Razmišljala sam o tome da se ne pomerim, ali ipak jesam i pepeljara je razbila staklena vrata. Mislim da nikad ne bih mogla raditi ovo što sada činim da nisam odgajana na taj način, jer potrebni su ogromna samokontrola, ideja svrhe i samopožrtvovanje – zaključila je Marina Abramović.

Snimak Mećavnika zavejanog snegom prati glas Emira Kusturice, koji objašnjava da je filmski reditelj postao zahvaljujući roditeljima i svojoj radoznalosti:

– Kada se osvrnem na ličnu biografiju, shvatam da sam se uklopio u svet umetnosti kao novajlija koji otkriva njenu lepotu.

Vaske je delimično grupisao intervjue po prirodi odgovora, pa tako objedinjuje one koji svoju inspiraciju nalaze u seksu, one za koje je kreativnost politički čin ili one za koje je dar od Boga.

Tokom filma nižu se odgovori “radoznalost je najveća moć”, “to je kontrolisani haos, kao tornado u sobi”, “pokretač je strah od smrti”, “umetnost postaje relevantna ako je provokativna”, “imaginacija je isto što i bog”, “jedini nosilac promene je kultura”…

– Kreativnost je nužna za dobar naučni rad. Inače samo ponavljate stare izlizane formule. Mnogo je bolje putovati na krilima nade nego stići na odredište – bio je odgovor naučnika Stivena Hokinga.

Autor “Igre prestola” Džordž R. R. Martin navodi Jungove teorije o kreativnoj i logičnoj prirodi leve i desne polovine mozga:

– Ne znam odakle dolazi moja kreativnost. I bojim se da jednog dana neće više doći, da će muza utihnuti ili da leva hemisfera neće više razgovorati sa desnom. Onda ću zaćutati.

DILEMA STONOGE

JEDAN od intervjuisanih, austrijski reditelj Mihael Haneke, kaže da stonogu nikad ne treba pitati zašto hoda, jer se onda saplete i padne na glavu:

– To je dobra analogija. Poznat je primer Gustava Malera, koji je tražio od Frojda da ga analizira, što je ovaj odbio uz obrazloženje da će kompozitor izgubiti kreativnost.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *