„Završava se era Mila Đukanovića“

„Završava se era Mila Đukanovića“

16 avgusta 2013

milo-djukanovic_10Ugledni britanski časopis „Ekonomist“ ocjenio je da se era premijera Mila Đukanovića, „koji je bio nesporni gospodar Crne Gore, završava“. U tekstu pod naslovom „Vođa čopora“, uglednog britanskog novinara Tima Džude, navodi da se crnogorski premijer sve češće suočava sa novim problemima u koaliciji.

U tekstu se ističe da su njegov glavni problem prave SDP i Skupština Crne Gore.

„Njegov manji partner, SDP ponaša se kao opoziciona partija, parlament je prigrabio više moći, a zvaničnici EU zahtijevaju više akcije protiv kriminala i korupcije“, navodi se u londonskom nedeljniku.

U tekstu se uzpozorava da Đukanović nije skrivao bijes kada je govorio da je uskraćivanjem podrške rebalansu budžeta. SDP je stvorila novu većinu sa „protivnicima države“ i poslala poruku da želi da uvede parlamentarnu diktaturu. Premijerove kritike uslijedile su nakon što je Vlada, zbog odbijanja poslanika opozicije i SDP-a, morala da povuče predlog rebalansa budžeta kojim je bilo predviđeno poravnanje dugova od 61 milion evra Kombinata aluminijuma, Elektroprivrede Crne Gore i povezanih energetskih kompanija na štetu građana. U tekstu se podsjeća kako je Đukanović ponašanje parlamentaraca nazvao „diktaturom nesposobnih“.

„Ništa od ovoga neće voditi neizbježnom padu Đukanovićeve Vlade. Krivokapić kaže da želi da obezbijedi pozivnicu za Crnu Goru u NATO sljedeće godine, prije nego li i razmisli da napusti Vladu. Ali to jesu signali da se era, u kojoj je Đukanović bio neosporni gospodar Crne Gore, završava“, navodi se u u tekstu „Ekonomista“.

Povlačenje predloga rebalansa budžeta zbog odbijanja SDP-a da ga podrži, navodi se kao sljedeći težak udarac za Đukanovića.

„Đukanović je namjeravao da otplati dio dugova ogromne državne fabrike aluminijuma, čiju je prodaju ruskom tajkunu Olegu Deripaski 2005. godine, uz mnogo pompe, on nadgledao“, piše „Ekonomist“ i dodaje da je u prošlosti KAP proizvodio 40 odsto crnogorskog izvoza.

Ugledni magazin navodi da, iako je politička situacija u Crnoj Gori značajno promijenjena, nijedna Vlada u Crnoj Gori nije smijenjena na izborima. Smjena vlasti na izborima, kako se navodi, poslije decenija čekanja više nije nedokučiva.

„U aprilu je Miodrag Lekić, bivši diplomata ‘za dlaku’ odnio pobjedu na predsjedničkim izborima protiv Filipa Vujanovića kojeg podržava Đukanović. Lekićeve pristalice tvrdile su da je on pobijedio“, ističe se u Džudinom tekstu.

On podsjeća i na insistiranje lidera socijaldemokrata da je Vujanović nelegitimni predsjednik države, jer nije imao pravo na treći mandat. Na izbore je, kako se navodi, uticalo i objavljivanje transkripata sa partijskih sjednica DPS koje su izazvali aferu „Snimak“.

„Ti izbori su prošli u znaku snimaka koji su procurili u februaru, a na kojima se čuje kako Đukanović i čelnici njegove partije očigledno raspravljaju kako da namjeste predsjedničke izbore zloupotrebom državnog novca i zapošljavanjem u zamjenu za glas“, navodi „Ekonomist“, upozoravajući da je nepošteno ponašanje svih političkih aktera, koje je bili opštepoznato, „tada izašlo na čistinu i više se nije moglo ignorisati“.

(In4s.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *