ЗАВРШЕН ДУГООЧЕКИВАНИ САСТАНАК – ПРШТАЛО У ПАРИЗУ: Путин и Макрон се око ничега нису сложили!

ZAVRŠEN DUGOOČEKIVANI SASTANAK – PRŠTALO U PARIZU: Putin i Makron se oko ničega nisu složili!

29 maja 2017

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegov ruski kolega Vladimir Putin složni su jedino da se gotovo ni u čemu ne slažu, jasno je na osnovu poruka koje su se mogle čuti na zajedničkoj konferenciji dvojice lidera.

Dvojica lidera saglasna su jedino u oceni da se bez Rusije nijedan svetski problem ne može rešiti, dok su dvojica lidera iznela dijametralno suprotne stavove o većini drugih pitanja od važnosti za bilateralne odnose Pariza i Kremlja.

Makron je na konferenciji ponovio optužbe Zapada koje su postale opšte mesto o navodnom korišćenju ‘hemijskog oružja’ od strane Rusije u Siriji, poručujući da je upotreba takvog oružja za Pariz ‘crvena linija’.

– Svaka upotreba hemijskog oružja dovešće do odmazde Francuske – rekao je Makron ne precizirajući na šta tačno misli.

On se takođe osvrnuo na pisanje ruskih medija Raše Tudej i Sputnjika, ponavljajući dobro poznatu optužbu o širenju propagande.

– Raša Tudej i Sputnjik nisu se ponašali kako nalaže novinarska etika, već kao organi propagande, stoga im je i bio zabranjen ulazak u moj predizborni štab za vreme predsedničkih izbora u Francuskoj – naveo je on.

Makron je odbio i da komentariše navodno rusko mešanje na nedavno održanim izborima u Francuskoj.

– Francuski narod je na izborima pokazao svoju volju – ocenio je on.

Makron je ponovio i neslaganja sa Rusijom oko ukrajinske krize, tražeći da se što pre organizuje susret ‘normandijske četvorke’.

Međutim francuski predsednik priznao je da se nijedan svetski problem ne može rešiti bez Rusije i to je verovatno jedina stvar koju bi rado potpisao i sam Vladimir Putin.

Upravo je to indirektno i poručio šef Kremlja konstatujući da su osnovni interesi Moskve i Pariza važniji od trenutne političke klime.

– Ubeđen sam da su osnovni interesi Rusije i Francuske važniji od trenutnog političkog okruženja – rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenosi Tas s.

Prema njegovim rečima, Moskva i Pariz su rešeni da pronađu zajedničko rešenje problema u Siriji, Ukrajini, Severnoj Koreji, vezano za terorizam i nuklearni program.

– Razgovarali smo o krizi u Ukrajini, mogućnostima rešavanja sirijskog problema i naravno, dotakli smo se složene, i u mojoj glavi opasne situacije sa nuklearnim problemom u Severnoj Koreji i sa raketnim programom

Severne Koreje – rekao je Putin, posebno se osvrćući na ukrajinsku krizu i sankcije Rusiji.

– Sankcije nisu odgovor – ni na koji način. Hajde da se borimo da se ukinu sva ograničenja u globalnoj ekonomiji – konstatovao je Putin.

Objašnjavajući sastanak sa Marin le Pen, šeficom krajnje desnice u Francuskoj i odgovarajući na optužbe o navodnom mešanju u izbore u Francuskoj, Putin je naveo:

– Kada nam je Le Pen zatražila sastanak, nismo mogli da je odbijemo jer je ona uvek podržala razvoj odnosa sa našom zemljom – rekao je Putin.

Putin je kazao da nema o čemu da se priča kada su u pitanju optužbe da se Moskva meša u izbore stranih zemalja, navodeći da Makron nije ni pokrenuo to pitanje, prenosi Rojters.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Moma says:

    Francuz je običan papagaj amerikanskog kova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *