ЗАВРШЕН НАТО САМИТ У ЛОНДОНУ: Ево ко им је највећи непријатељ и шта су највећи проблеми

ZAVRŠEN NATO SAMIT U LONDONU: Evo ko im je najveći neprijatelj i šta su najveći problemi

6 decembra 2019

NAJMOĆNIJI i najprogonjeniji čovek planete – Donald Tramp – napustio je samit NATO u Londonu pre njegovog završetka i uvređen.

Zato što su mu se neke kolege – na čelu sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom – podsmevale.Već su se pojavile procene da je londonski samit zapadne vojne alijanse bio „najskandalozniji u celoj njenoj 70-godišnjoj istoriji“.

Natovci su u glavni grad Velike Britanije stigli `pod teretom` ocene francuskog predsednika, Emanuela Makrona, da NATO upravo preživljava „moždanu smrt“, a onda se pojavio video tajno snimljen na prijemu koji je kraljica Elizabeta Druga priredila učesnicima samita.

Na snimku su premijer Kanade, Velike Britanije i Holandije koji se šale na račun nečijeg kašnjenja.

Trudo na snimku – smejući se – govori: „U njegovom timu svi su zinuli od čuda i ne mogu usta da zatvore“.

Britanski list The Independent tvrdi da je to bilo podsmevanje konferenciji za medije na kojoj se pred novinarima Tramp pojavio zajedno sa Makronom.

Isti list je posebno ukazao da američki lider veoma voli improvizovane pres-konferencije povodom pregovora sa stranim državnicima.

Zamoljen da prokomentariše video-snimak sa prijema, Tramp je Trudoa nazvao „dvoličnim“ i, nimalo usput, podsetio da Kanada izbegava da vojne rashode podigne do 2 odsto nacionalnog BDP.

Dodao je da Trudoa, uprkos svemu, smatra „dobrim momkom“.

Ovo je bilo u funkciji „zatrpavanja problema“. Kao i tvrdnja – pred početak pregovora sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom da je Makron povukao vlastite reči o „moždanoj smrti“. Navodno zato što je shvatio da li pakt ušao u fazu sopstvenog jačanja.

London je, zapravo, pokazao da Tramp sve više bagateliše Evropsku uniju i da od ostalih država članica NATO traži jedino da povećaju vojne rashode. Čak im demonstrira da će ih držati pod pritiskom dok se to ne dogodi.

Tramp i na Trudoa i ostale gleda `odozgo`, a na Evropljane kao na najvažnije saveznike „sa periferije“. Za njega je glavni suparnik – Kina.

Tramp još od 2015-te na različite načine tvrdi da se centar svetske moći i vlasti – po prvi put za 500 godina – premešta iz Severnog Atlantika u Severni Pacifik. Da se sve glavne stvari više ne događaju – i da se neće ni događati – između SAD i EU (koja je pod američkom zaštitom), već između SAD i Kine.

Natovci su u svom londonskom „zaključnom dokumentu“ po navici naveli da su „agresivna dejstva Rusije“ pretnja Alijansi, a po prvi put su naveli da je jačanje moći i uticaja Kine za njih istovremeno „i mogućnost za produbljivanje saradnje i problem“.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tim povodom je rekao:

„Kina ima drugi po veličini vojni budžet u svetu. Nedavno je stekla nove vojne mogućnosti koje uključuju i nova nuklearna oružja. Na to moramo zajednički odgovoriti. Mi ne nameravamo da NATO premeštamo u Južno Kinesko more, ali moramo složno odgovarati na pretnje sa strane Kine. I u sajber-prostoru. To je suštinski novi zadatak NATO koji je dosad bio okrenut najviše prema SSSR i Rusiji“.Vašington će – po procenama – od EU tražiti da podržava SAD u trgovinskom ratu sa Kinom, da ograniči dostup Kine svojim tehnologijama, pogotovo u „osetljivim oblastima“.

Mada se to još na Zapadu prikriva, SAD i njihovi saveznici Kinu već smatraju svojim glavnim konkurentom i glavnom pretnjom.

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Da te pitam bato, sta to bi sa nato?

  2. Velika Metla says:

    Ni manjeg skupa,ni većih goMana. Od zlog oca,i još gore majke.

  3. Slobodanka says:

    Za vreme 'ladnog rata NATO je smatrao da neprijatelj im je samo nekadašnji SSSR (danas Rusija). A sada koliko neprijatelja ima NATO i kakva je njihova snaga? U medjuvremenu je porastao i NATO sa 12 na 29 članica. Ali koga je primio? U startu 1949 NATO je imao 12 članica osnivača + 2 nove (Grčka i Turska) iz 1952, + 1 (Nemačka) iz 1955, + 1 (Španija) iz 1982, a zatim od 1999 godine do danas + 13 novih članica manjih ili baš malih iz srednje i istočne Evrope. Gledajući poslednjih 13 NATO se uvećao za nestabilne, slabe i prevrtljive članice koje nisu bile korisne ni u Varšavskog paktu. Osim toga Turska im nije pouzdana članica, a ona je druga po snazi u NATO-u. Inače baš se lepo slažu članice Turska i Grčka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *