ЗАВРШЕН ПОСАО: Јерменији више неће пасти на памет…

ZAVRŠEN POSAO: Jermeniji više neće pasti na pamet…

12 novembra 2020

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i najavio je učešće Turske u kontroli prekida vatre u Nagorno-Karabahu u okviru zajedničkog centra u Azerbejdžanu, saopštila je administracija turskog lidera.

„Naš predsednik je razgovarao telefonom sa Vladimirom Putinom. Istakao je da je sinoć napravljen ispravan korak na putu ka stabilnom rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu. Erdogan je saopštio da će Turska, zajedno sa Rusijom, pratiti kako se poštuje postignuto primirje u okviru zajedničkog centra koji će biti formiran u području koje odredi Azerbejdžan na teritoriji koja je oslobođena od jermenske okupacije“, navodi se u saopštenju turske strane.Ističe se da je postignuto primirje „važan doprinos koji su Turska i Rusija zajedno dale, i tu mogućnost treba iskoristiti za uspostavljanje pravednog i trajnog mira i stabilnosti u regionu“.

„Naš predsednik je rekao Putinu da primirje u Nagorno-Karabahu pokazuje značaj saradnje između Turske i Rusije u rešavanju regionalnih sukoba i kriza. Erdogan je istakao da tu može biti uspostavljen duh saradnje, sličan mehanizmu za rešavanje sirijske krize“, saopštila je administracija.

Erdogan je tokom razgovora istakao da je najvažnije pitanje poštovanje obaveza od strane Jermenije prema sporazumu o prekidu vatre, „a u tom pogledu ruska strana snosi značajnu odgovornost“.

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Razjaren narod prebio predsednika Skupštine Jermenije

Strasti u Jermeniji se ne smiruju, nakon što je sinoć premijer Nikol Pašinjan potpisao sa premijerom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Policija, ipak, poziva nezadovoljni narod da ne izlazi na ulice, jer se država i dalje nalazi u ratnom stanju.

Lider opozicione partije „Prosvećena Jermenija“ Edmon Marukjan zatražio je ostavku Pašinjana, nakon što bude ukinuto ratno stanje u zemlji.

„Jedno je sigurno: jermenski narod nije izgubio. U ovom slučaju je izgubio rukovodilac zemlje. Mi ne možemo da živimo sa gubitničkim rukovodiocem i on treba da ode. Kako i kada, razgoravaćemo nakon rešenja vojnih pitanja i pitanja bezbednosti“, rekao je Marukjan.

On je dodao da Jermenije, koja zajedno sa Karabahom ima površinu od 42.000 kvadratnih metara i čiji premijer Nikol Pašinjan više nema.

„Ta Jermenija više ne postoji, između ostalog i zbog politike koju je vodio Pašinjan i dokumenta koji je potpisao“, rekao je Marukjan.

Opozicija je za sutra najavila veliki antivladin miting u Jerevanu, iako su takva okupljanja zabranjena zbog ratnog stanja u kojem se zemlja nalazi.

Podsetimo, sinoć, nakon što je objavljeno da je potpisana izjava o prekidu ratnih dejstava u Karabahu narod je izašao na ulice Jerevana. Prva na udaru nezadovoljne mase potpisanim dokumentom našla se Vlada.

Razjarena masa se okomila i na predsednika skupštine Ararata Mirzojana. On je bio izvučen iz automobila i prebijen, nakon čega je bio primljen u bolnicu gde je operisan.

KOMENTARI27 komentara

 1. Pendrek says:

  Nek je Jermenima dragi Bog u pomoc.

  • miki says:

   Niko im pomoći neće! Posao oko dovođenja NATO na južne granice Rusije se ostvaruje, Jermenija je već predata NATO-u, a Azerbejdžan se okreće Turskoj. Čim se obruč oko Rusije zatvori, počeće i kidisanje na samu Rusiju.

   • Milan says:

    NATO-a zasad nema u Jermeniji. Šanse se da će ga biti ubuduće sad su značajno smanjene jer nisu pružili pomoć Jermeniji ovih dana, pored toga narod traži ostavku Pašinjanina koji je prozapadni čovek. Jermenija je članica ODKB i ima jednu rusku vojnu bazu na jugu zemlje. Nagorno Karabah je nepriznata republika na teritoriji Azerbejdžana, dosad sami su održavali svoju teritoriju i uz pomoć dobrovoljaca, a odsad imaju ruske mirotvorce što je za njih veća sigurnost da ih Azerbejdžan neće napadati, da će opstati. Šteta je što su sad izgubili južni deo Karabaha.

  • milos says:

   Napravili su gresku 2018 godine .

   • jovan says:

    Iste budale kao mi 2000. Postavi natopredsednika 2018., pa onda kukaj, ... pomagaj Rusijo!!!??

  • Željko says:

   Susjedi Srbi, ne zaboravite da je Gorski Karabah dio države Azerbajdžan! Zvuči poznato, zar ne?

   • Miraš says:

    Karabah je deo stare Jermenske države i ima i danas jermensko stanovništvo, a ti susjede konačno nauči jednostavnu stvar da svetska istorija ne počinje sa Brozom i KPJ-otom.

 2. Kosovac says:

  Ne znam koja je struktura stanovništva u mestima Nagorno Karabaha koja su sada osvojena od Azerbejdžanskih Turaka. Mislim da su to Pravoslavni stanovnici, možda se varam?

  • Milan says:

   Kao rezultat sukoba 1988-1994, raseljeno je čak 230.000 Jermena iz Azerbejdžana i 800.000 Azera iz Jermenije i Karabaha. Ruskim posredovanjem potpisano je primirje u maju 1994. godine. U tim južnim delovima Karabaha koje su sad izgubili ranije je bilo Azera i Karabaških Kurda.

 3. Ilija Cvorovic says:

  Rusija ponovo popila samarcinu od Turske. NATO joj na granicama,Jermeniju je nakon ovog izgubila,Azeri sa Turcima. Pripreme za komadanje Rusije su skoro pa zavrsene. Sretno bacuske

  • Milan says:

   Rusija nije izgubila Jermeniju, ona kao i dosad ostaje članica ODKB. Pored toga Rusija je sad dobila, odnosno prihvatila je na sebe ozbiljan i rizičan zadatak da održava mir na Karabahu, to je otprilike 60 posto teritorije Nagorno Karabaha pre ovog sukoba. Obaranje ruskog helikoptera od strane vojske Azerbejdžana kao da je obustavilo ofanzivu Azerbejdžana te ruski vojnici mirotvorci stižu na Karabah. S druge strane rukovodstvo Nagorno Karabaha je shvatilo da ako nastave rat da će izgubiti ceo Karabah te i njima je odgovaralo da se rat obustavi i da dodju ruski mirotvorci.

  • pravda says:

   Ilija , TAJ FILM NECES GLEDATI . RUSIJA JE DOVOLJNO JAKA DA SE NEBOJI UJEDA KOMARACA. ZIVELA RUSIJA MJEDINA SLOBODNA DRZAVA SVETA

   • persida says:

    E, jesi Titov pionir. Mnogo glupi, bre, ovi Srbi sto komentarisu. Ne vide ni santimetar dalje od svojih emocija.

    • Suzuki Vitara says:

     Sido tito nikad nije radio za Ruse nego je bio zapadni spijun, komunousrasa, i uvek protiv Srba, nepogresivo.

  • Milan says:

   Da se sada Nagorno Karabah našao pred veoma realnom mogućnošću da bude potpuno osvojen od bolje naoružanih Azerbejdžanskih snaga, to u matičnoj Jermeniji uglavnom ne shvataju. Oni još uvek žive u pozitivnim ubedjenjima kao 1994 godini kad su postigli vojni uspeh pobediviši Azerbejdžansku vojsku i tada na osnovu te pobede povećali su teritoriju Nagorno Karabaha. Ali od tada Karabah niko nije priznao za državu, čak ni matična država Jermenija, a vojne snage Azerbejdžana su značajno ojačale. Rusi sad vade kestenje iz vatre zbog njihovog ne razmišljanja spasavajući od nestanka preostali veći deo Karabaha. Prošli put na strani Azerbejdžana za Karabah su ratovali i Čečeni sa severnog Kavkaza koji pripada Rusiji, (i razne druge snage iz Avganistana i Pakistana, itd.), a u Kremlju danas sigurno ne žele da se to ponovi. U ratu za Nagorno Karabah pred kraj tog rata 1994 Jermenima je bio otvoren put za glavni grad Azerbejdžana Baku te zato su Azerbejdžanci morali da pristanu na primirje u maju 1994, a ne zato što uvažavaju Nagorno Karabah u ovakvoj veličini. Sad je situacija sasvim obrnuta, čak i teža za Stepanakert nego nekad za Baku, vojska Azerbejdžana sada je na 2-3 kilometra od Stepanakerta glavnog grada Nagorno Karabaha.

  • Milan says:

   Međutim od tih trenutnih 60 posto izgleda da će Nagorno Karabah izgubiti još teritorije, a što će u Jermeniji izazvati nezadovoljstvo.

 4. Deki says:

  Šta im neće pasti na pamet? ❓❓

  • Milan says:

   Neće im pasti na pamet da se kockaju sa sudbinom Nagorno Karabaha, a ni da uzalud ginu mladi Jermeni. Baš to sve nažalost već je uradio Pašinjan. Karabah nije imao dovoljno naoružanja, a pogotovu nije imao savremenog naoružanja. Tako se Vojska Karabaha našla u neravnopravnom ratu protiv nadiruće vojske Azerbejdžana. Za mesec dana ratovanja oni su se uglavnom povlačili i prilično potrošili naoružanje koje su imali, a u tom periodu Pašinjan je ostavio previsok vojni pritisak na Nagorno Karabah očekujući da će Zapad bar priznati nezavisnost Nagorno Karabaha. Niti je neko priznao nezavisnost Nagorno Karabaha, niti je sačuvana teritorija Nagorno Karabaha, a da bude gore za kratko vreme puno ljudi je poginulo.

 5. Zorana says:

  Kako ovde komentatori kao fol salju poruke Rusima i Jermenima, a ne vide koja je srbija NATO kolonija i u kakvom je okruzenju. Imate li neku poruku za sebe?

  • Mirjana says:

   Okruženje je takvo kakvo je, ne možemo mi ni privoleti ni primorati države naše susede da se odreknu NATO-a te da napuste NATO. Oni vole što su u NATO-u, a kad neko nešto voli ne mešaj se, tojest budi neutralan.

   • persida says:

    Hajde, ne lupetaj Mirjano, narodi nasih susednih zemalja ne vole NATO. Uclanjeni su jer su ucenjeni i njihovi lideri su korumpirani.

    • Mirjana says:

     Hrvatska, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, narodi tih država vole što su u NATO-u. Jedino poneke od njih je pomalo sramota pa se foliraju sa izjavama kako oni nisu za to.

    • Mirjana says:

     Perso, ti stvarno lupetaš i to poput Titove pionirke.

  • persida says:

   Srbina svrbi Karabah, ali ne i Srbija. Takav je Srbin, sve mu je prece nego on sam.

   • Mirjana says:

    Suviše si nestrpljiva, a i prilično glupa te sve gledaš pojedinačno i isključivo. Prosečan Srbin zna da Rusija jeste od nas daleko, ali i da što su stabilnije njene granice i susedne zemlje to su veće šanse da će i naša Srbija biti stabilnija. Ovaj put aktuealan je Južni Kavkaz i sa njim povezani Kaspijski region. Tu spadaju države: Gruzija (723 km granice sa Rusijom), Jermenija, Azerbejdžan (284 km granice sa Rusijom) i zatim u Kaspijskom regionu ponovo Azerbejdžan, Rusija, Kazahstan (6.846 km granice sa Rusijom), Turkmenistan, Iran. Imajući u vidu da se problemi sa Južnog Kavkaza lako prelivaju na Severni Kavkaz (Rusija), zatim i obratno, eto mi navijamo da takvih problema bude što manje.

  • persida says:

   Pa, Karabah je srpska rec: kara batak.

   • Zorana says:

    HAahahhaa jel cureci ili pileci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *