ЗАВРШЕН ПОСАО: Јерменији више неће пасти на памет…

ЗАВРШЕН ПОСАО: Јерменији више неће пасти на памет…

12 новембра 2020

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефоном са руским председником Владимиром Путином и најавио је учешће Турске у контроли прекида ватре у Нагорно-Kарабаху у оквиру заједничког центра у Азербејџану, саопштила је администрација турског лидера.

„Наш председник је разговарао телефоном са Владимиром Путином. Истакао је да је синоћ направљен исправан корак на путу ка стабилном решавању ситуације у Нагорно-Kарабаху. Ердоган је саопштио да ће Турска, заједно са Русијом, пратити како се поштује постигнуто примирје у оквиру заједничког центра који ће бити формиран у подручју које одреди Азербејџан на територији која је ослобођена од јерменске окупације“, наводи се у саопштењу турске стране.Истиче се да је постигнуто примирје „важан допринос који су Турска и Русија заједно дале, и ту могућност треба искористити за успостављање праведног и трајног мира и стабилности у региону“.

„Наш председник је рекао Путину да примирје у Нагорно-Kарабаху показује значај сарадње између Турске и Русије у решавању регионалних сукоба и криза. Ердоган је истакао да ту може бити успостављен дух сарадње, сличан механизму за решавање сиријске кризе“, саопштила је администрација.

Ердоган је током разговора истакао да је најважније питање поштовање обавеза од стране Јерменије према споразуму о прекиду ватре, „а у том погледу руска страна сноси значајну одговорност“.

У понедељак је објављено да су лидери Русије, Јерменије и Азербејџана усвојили заједничку изјаву о прекиду ватре у Kарабаху. Према овој изјави, у Нагорно-Kарабаху потпуни прекид ватре почиње 10. новембра, Азербејџан и Јерменија заустављају се на својим заузетим положајима, а морају и да размене ратне заробљенике. Такође, у Kарабаху ће бити стационирани руски мировњаци.

Разјарен народ пребио председника Скупштине Јерменије

Страсти у Јерменији се не смирују, након што је синоћ премијер Никол Пашињан потписао са премијером Азербејџана Илхамом Алијевим и председником Русије Владимиром Путином изјаву о прекиду ватре у Kарабаху. Полиција, ипак, позива незадовољни народ да не излази на улице, јер се држава и даље налази у ратном стању.

Лидер опозиционе партије „Просвећена Јерменија“ Едмон Марукјан затражио је оставку Пашињана, након што буде укинуто ратно стање у земљи.

„Једно је сигурно: јерменски народ није изгубио. У овом случају је изгубио руководилац земље. Ми не можемо да живимо са губитничким руководиоцем и он треба да оде. Kако и када, разгораваћемо након решења војних питања и питања безбедности“, рекао је Марукјан.

Он је додао да Јерменије, која заједно са Kарабахом има површину од 42.000 квадратних метара и чији премијер Никол Пашињан више нема.

„Та Јерменија више не постоји, између осталог и због политике коју је водио Пашињан и документа који је потписао“, рекао је Марукјан.

Опозиција је за сутра најавила велики антивладин митинг у Јеревану, иако су таква окупљања забрањена због ратног стања у којем се земља налази.

Подсетимо, синоћ, након што је објављено да је потписана изјава о прекиду ратних дејстава у Kарабаху народ је изашао на улице Јеревана. Прва на удару незадовољне масе потписаним документом нашла се Влада.

Разјарена маса се окомила и на председника скупштине Арарата Мирзојана. Он је био извучен из аутомобила и пребијен, након чега је био примљен у болницу где је оперисан.

KOMENTARI27 коментара

 1. Pendrek says:

  Nek je Jermenima dragi Bog u pomoc.

  • мики says:

   Нико им помоћи неће! Посао око довођења НАТО на јужне границе Русије се остварује, Јерменија је већ предата НАТО-у, а Азербејџан се окреће Турској. Чим се обруч око Русије затвори, почеће и кидисање на саму Русију.

   • Milan says:

    NATO-a zasad nema u Jermeniji. Šanse se da će ga biti ubuduće sad su značajno smanjene jer nisu pružili pomoć Jermeniji ovih dana, pored toga narod traži ostavku Pašinjanina koji je prozapadni čovek. Jermenija je članica ODKB i ima jednu rusku vojnu bazu na jugu zemlje. Nagorno Karabah je nepriznata republika na teritoriji Azerbejdžana, dosad sami su održavali svoju teritoriju i uz pomoć dobrovoljaca, a odsad imaju ruske mirotvorce što je za njih veća sigurnost da ih Azerbejdžan neće napadati, da će opstati. Šteta je što su sad izgubili južni deo Karabaha.

  • milos says:

   Napravili su gresku 2018 godine .

   • jovan says:

    Iste budale kao mi 2000. Postavi natopredsednika 2018., pa onda kukaj, ... pomagaj Rusijo!!!??

  • Željko says:

   Susjedi Srbi, ne zaboravite da je Gorski Karabah dio države Azerbajdžan! Zvuči poznato, zar ne?

   • Miraš says:

    Karabah je deo stare Jermenske države i ima i danas jermensko stanovništvo, a ti susjede konačno nauči jednostavnu stvar da svetska istorija ne počinje sa Brozom i KPJ-otom.

 2. Косовац says:

  Не знам која је структура становништва у местима Нагорно Карабаха која су сада освојена од Азербејџанских Турака. Мислим да су то Православни становници, можда се варам?

  • Милан says:

   Као резултат сукоба 1988-1994, расељено је чак 230.000 Јермена из Азербејџана и 800.000 Азера из Јерменије и Карабаха. Руским посредовањем потписано је примирје у мају 1994. године. У тим јужним деловима Карабаха које су сад изгубили раније је било Азера и Карабашких Курда.

 3. Ilija Cvorovic says:

  Rusija ponovo popila samarcinu od Turske. NATO joj na granicama,Jermeniju je nakon ovog izgubila,Azeri sa Turcima. Pripreme za komadanje Rusije su skoro pa zavrsene. Sretno bacuske

  • Milan says:

   Rusija nije izgubila Jermeniju, ona kao i dosad ostaje članica ODKB. Pored toga Rusija je sad dobila, odnosno prihvatila je na sebe ozbiljan i rizičan zadatak da održava mir na Karabahu, to je otprilike 60 posto teritorije Nagorno Karabaha pre ovog sukoba. Obaranje ruskog helikoptera od strane vojske Azerbejdžana kao da je obustavilo ofanzivu Azerbejdžana te ruski vojnici mirotvorci stižu na Karabah. S druge strane rukovodstvo Nagorno Karabaha je shvatilo da ako nastave rat da će izgubiti ceo Karabah te i njima je odgovaralo da se rat obustavi i da dodju ruski mirotvorci.

  • pravda says:

   Ilija , TAJ FILM NECES GLEDATI . RUSIJA JE DOVOLJNO JAKA DA SE NEBOJI UJEDA KOMARACA. ZIVELA RUSIJA MJEDINA SLOBODNA DRZAVA SVETA

   • persida says:

    E, jesi Titov pionir. Mnogo glupi, bre, ovi Srbi sto komentarisu. Ne vide ni santimetar dalje od svojih emocija.

    • Suzuki Vitara says:

     Sido tito nikad nije radio za Ruse nego je bio zapadni spijun, komunousrasa, i uvek protiv Srba, nepogresivo.

  • Milan says:

   Da se sada Nagorno Karabah našao pred veoma realnom mogućnošću da bude potpuno osvojen od bolje naoružanih Azerbejdžanskih snaga, to u matičnoj Jermeniji uglavnom ne shvataju. Oni još uvek žive u pozitivnim ubedjenjima kao 1994 godini kad su postigli vojni uspeh pobediviši Azerbejdžansku vojsku i tada na osnovu te pobede povećali su teritoriju Nagorno Karabaha. Ali od tada Karabah niko nije priznao za državu, čak ni matična država Jermenija, a vojne snage Azerbejdžana su značajno ojačale. Rusi sad vade kestenje iz vatre zbog njihovog ne razmišljanja spasavajući od nestanka preostali veći deo Karabaha. Prošli put na strani Azerbejdžana za Karabah su ratovali i Čečeni sa severnog Kavkaza koji pripada Rusiji, (i razne druge snage iz Avganistana i Pakistana, itd.), a u Kremlju danas sigurno ne žele da se to ponovi. U ratu za Nagorno Karabah pred kraj tog rata 1994 Jermenima je bio otvoren put za glavni grad Azerbejdžana Baku te zato su Azerbejdžanci morali da pristanu na primirje u maju 1994, a ne zato što uvažavaju Nagorno Karabah u ovakvoj veličini. Sad je situacija sasvim obrnuta, čak i teža za Stepanakert nego nekad za Baku, vojska Azerbejdžana sada je na 2-3 kilometra od Stepanakerta glavnog grada Nagorno Karabaha.

  • Милан says:

   Међутим од тих тренутних 60 посто изгледа да ће Нагорно Карабах изгубити још територије, а што ће у Јерменији изазвати незадовољство.

 4. Deki says:

  Šta im neće pasti na pamet? ❓❓

  • Milan says:

   Neće im pasti na pamet da se kockaju sa sudbinom Nagorno Karabaha, a ni da uzalud ginu mladi Jermeni. Baš to sve nažalost već je uradio Pašinjan. Karabah nije imao dovoljno naoružanja, a pogotovu nije imao savremenog naoružanja. Tako se Vojska Karabaha našla u neravnopravnom ratu protiv nadiruće vojske Azerbejdžana. Za mesec dana ratovanja oni su se uglavnom povlačili i prilično potrošili naoružanje koje su imali, a u tom periodu Pašinjan je ostavio previsok vojni pritisak na Nagorno Karabah očekujući da će Zapad bar priznati nezavisnost Nagorno Karabaha. Niti je neko priznao nezavisnost Nagorno Karabaha, niti je sačuvana teritorija Nagorno Karabaha, a da bude gore za kratko vreme puno ljudi je poginulo.

 5. Zorana says:

  Kako ovde komentatori kao fol salju poruke Rusima i Jermenima, a ne vide koja je srbija NATO kolonija i u kakvom je okruzenju. Imate li neku poruku za sebe?

  • Mirjana says:

   Okruženje je takvo kakvo je, ne možemo mi ni privoleti ni primorati države naše susede da se odreknu NATO-a te da napuste NATO. Oni vole što su u NATO-u, a kad neko nešto voli ne mešaj se, tojest budi neutralan.

   • persida says:

    Hajde, ne lupetaj Mirjano, narodi nasih susednih zemalja ne vole NATO. Uclanjeni su jer su ucenjeni i njihovi lideri su korumpirani.

    • Mirjana says:

     Hrvatska, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, narodi tih država vole što su u NATO-u. Jedino poneke od njih je pomalo sramota pa se foliraju sa izjavama kako oni nisu za to.

    • Mirjana says:

     Perso, ti stvarno lupetaš i to poput Titove pionirke.

  • persida says:

   Srbina svrbi Karabah, ali ne i Srbija. Takav je Srbin, sve mu je prece nego on sam.

   • Мирјана says:

    Сувише си нестрпљива, а и прилично глупа те све гледаш појединачно и искључиво. Просечан Србин зна да Русија јесте од нас далеко, али и да што су стабилније њене границе и суседне земље то су веће шансе да ће и наша Србија бити стабилнија. Овај пут актуеалан је Јужни Кавказ и са њим повезани Каспијски регион. Ту спадају државе: Грузија (723 км границе са Русијом), Јерменија, Азербејџан (284 км границе са Русијом) и затим у Каспијском региону поново Азербејџан, Русија, Казахстан (6.846 км границе са Русијом), Туркменистан, Иран. Имајући у виду да се проблеми са Јужног Кавказа лако преливају на Северни Кавказ (Русија), затим и обратно, ето ми навијамо да таквих проблема буде што мање.

  • persida says:

   Pa, Karabah je srpska rec: kara batak.

   • Zorana says:

    HAahahhaa jel cureci ili pileci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u