ЗАВРШЕН САМИТ „БРДО-БРИОНИ“ – ВУЧИЋ САОПШТИО: „Нема договора! Србија неће мењати границе на своју штету! Подржавамо УН!“

ZAVRŠEN SAMIT „BRDO-BRIONI“ – VUČIĆ SAOPŠTIO: „Nema dogovora! Srbija neće menjati granice na svoju štetu! Podržavamo UN!“

17 maja 2021

Na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru proces Brdo – Brioni Srbija je prihvatila predložene zaključke, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je dodao da je bilo mnogo stvari oko kojih Srbija nije bila saglasna, a da je jedno od njih pitanje promene granica.

On je kazao da je najvažnije da postoji konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo.„Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom“, preneo je Vučić.

Kazao je da bilo i mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, a jedno pitanje koje je bilo ključno, kaže, bilo je pitanje promene granica oko čega nije bilo saglasnosti.

Kako je objasnio u regionu pojedini na dva različita načina tumače menjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se menjaju van pravila koje su ustanovle UN.

„Srbija se uvek zalagala za nemenjanje granica priznatih od UN, organizacije koja je univerzalno telo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sistemu jednom može promena, sutra ne može“.

„Ta naša inicijativa nije prihvaćena, a ostatkom teksta smo zadovoljni“, rekao je on.

Vučić je istakao da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji.

Naglasio je da je bio pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika, duplika.

„Ali na to smo navikli. Pre svega ih je bilo između Beogarda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, i unutar BiH. Ništa novo“, dodao je on.

Pristojan odnos sa Milanovićem, očekujem bolje i sa Hrvatskom
Vučić je rekao da je u pristojnim odnosima sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, kao i da su na pristojan način razgovarali.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako je protekao njegov susret sa Milanovićem i dodao:

„Mi znamo šta su njegovi stavovi, on zna šta su naši stavovi, nema tu šta da se doda ili oduzima. Mi želimo dobre odnose sa Hrvatskom , ne mislimo da moramo da podilazimo bilo kome u Hrvatskoj niti da bilo ko iz Hrvatske treba da podilazi nama“.

On je kazao da će vremenom sa Hrvatskom biti bolji odnosi i da ćemo zajedniočki uspeti da ih izgradimo, kada budemo pokazuivali veće poštiovanje jedni prema drugima.

„Nemam nikakvu primedbu na njegovo kopredsedavanje danas“, rekao je on.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gagi says:

    He he he. Srbi cvrsto ostaju pri stavu da su Avnoj granice nepromenjive. Vrlo bi me zacudilo da je nasa strana insistirala na nepriznavanju komunisticke okupacije i svih odluka te vlasti posle II rata. Uostalom, svi okolni narodi su se odrekli komunizma ali su zadrzali tekovine tog okupatorskog sistema. Sve to pokazuje iz kog razloga je bio instaliran taj okupatorski politicki sistem, DA se rasrbi Srbija i da joj se otmu zasluge iz I sv. rata u vidu oslobodjenih teritorija za nas narod. Varaju se "nasi" politicari da ce sve ostati u ovim okvirima, aspiracije katolika na ceo Balkanski prostor nisu nestale i prestale, nikakav dogovor sa njima nije moguc. Iskoristice prvu priliku i slabost nas Srba da nas najure preko Drine. Posto su delimicno ostvarili svoj cilj i najurili Srbe iz Krajine, spremaju se polako za sledecu fazu. U medjuvremenu, pomazu siptarima da realizuju krunjenje Srpskog prostora na jugu drzave. Za razliku od nas oni su uvek aktivni i imaju svoj cilj, mi smo jos uvek u internacionalnoj komunistickoj magli i zivimo od danas do sutra. Takvo stanje odgovara ovim izdajnickim odrodima jer su svoj udoban zivot organizovali na rasprodaji svih istorijskih zasluga i vrednosti Srpskog naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *