ЗАВРШЕН САСТАНАК ПУТИНА, АЛИЈЕВА И ПАШАЊИНА: Ево шта је договорено

ZAVRŠEN SASTANAK PUTINA, ALIJEVA I PAŠANJINA: Evo šta je dogovoreno

11 januara 2021

U MOSKVI su završeni pregovori predsednika Rusije Vladimira Putina, azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva i premijera Jermenije Nikola Pašinjana. Trilateralni sastanak trajao je skoro četiri sata.

Trojica lidera su nakon pregovora potpisala izjavu o novim koracima za razvoj infrastrukturnih projekata u Karabahu.Putin je razgovore sa Alijevom i Pašinjanom nazvao važnim, korisnim i konstruktivnim.

On je dodao da ruska mirovna grupa u Karabahu generalno ispunjava svoje obaveze i da nema nikakvih suštinskih incidenata u zoni sukoba.

Trojica lidera takođe su se dogovorila da će Rusija, Jermenija i Azerbejdžan formirati radnu grupu na nivou zamenika premijera za rešavanje problema ekonomije i saobraćajne infrastrukture.

– Oni (potpredsednici vlade triju zemalja) će u najskorije vreme formirati radne ekspertske podgrupe, predstaviti konkretne planove za razvoj saobraćajne infrastrukture i ekonomije regiona. Siguran sam da će primena ovih sporazuma biti od koristi i jermenskom i azerbejdžanskom narodu – istakao je Putin rekao nakon razgovora.

On je dodao da ruska mirovna grupa u Karabahu generalno ispunjava svoje obaveze i da nema nikakvih suštinskih incidenata u zoni sukoba.

– Pre svega, želeo bih da zahvalim svojim kolegama – i predsedniku Azerbejdžana i premijeru Jermenije – što su pristali da dođu u Moskvu na sastanak kako bi razmatrali pitanja vezana za primenu mirovnog sporazuma od 9. novembra prošle godine. Došli smo do zaključka da se uslovi sporazuma generalno poštuju i da nisu zabeleženi nikakvi ozbiljni incidenti – rekao je Putin nakon razgovora.

Alijev: Sastanak će pomoći u razvoju regiona

Nakon razgovora, Alijev se obratio Putinu i zahvalio mu na pozivu i inicijativi za održavanje sastanka.

– Takođe delim vaše mišljenje da je sastanak bio veoma važan kako bi se obezbedio dalji održivi i bezbedan razvoj našeg regiona – istakao je Alijev.

Alijev je istakao da deblokiranje saobraćajnih komunikacija odgovara interesima Jerevana i Bakua.

– Izjava koja je danas potpisana govori o našim namerama, jer je jedna od tačaka izjave nakon prestanka borbenih dejstava bila deblokada saobraćajnih komunikacija. Ovo je oblast koja može dati veliku dinamiku razvoju regiona, kao i ojačati bezbednost. Zato što otvaranje saobraćajnih veza odgovara interesima naroda Azerbejdžana, Jermenije, Rusije, naših suseda. Siguran sam da će i susedne države aktivno učestvovati u stvaranju saobraćajnih koridora i stvaranju široke mreže saobraćajnih arterija u našem regionu – rekao je Alijev.

Ranije je objavljeno da će Putin takođe održati odvojene bilateralne razgovore sa svojim azerbejdžanskim i jermenskim kolegom.

Trilateralni pregovori odvijali su se iza zatvorenih vrata, sa izuzetkom Putinovog obraćanja na samom početku. Ruski lider naveo je da Rusija ceni partnerske i dobrosusedske odnose sa Azerbejdžanom i Jermenijom i zahvalio je svojim kolegama na pozitivnom prihvatanju posredničkih napora ruske strane da prekine sukob u Nagorno-Karabahu.

Putin je konstatovao da se sporazumi postignuti u novembru 2020. godine dosledno sprovode, a to stvara neophodne preduslove za dugoročno i potpuno rešavanje sukoba u Nagorno-Karabahu na pravednoj osnovi, u interesu i jermenskog i azerbejdžanskog naroda.

Lideri tri zemlje su 10. novembra potpisali sporazum o prekidu borbenih dejstava u Karabahu. Prema tom dokumentu, pod kontrolu Azerbejdžana su prešle tri oblasti u Karabahu – Agdamska, Kelbadžarski i Lačinski, dok je Jermenija zadržala deo Lačinskog koridora u širini od pet kilometara koji obezbeđuje vezu između nepriznate Republike Nagorno-Karbah i Jermenije, bez grada Šuša. Duž kontakt linije u Karabahu raspoređeni su ruski mirovnjaci, na teritoriji Azerbejdžana biće formiran rusko-turski centar za monitoring sporazuma o primirju.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. KrompirovaZlatica says:

    Sastanak za istim stolom,na stolicama iste visine - ne znamo samo šta je dogovoreno samo po pitanju stacioniranja ambasada u izraelu i predajnicima 5G mreže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *