ЗАВРШЕН САСТАНАК ПУТИНА И ТРАМПА – ПОРУЧИЛИ ИСТО: „Од данас све се мења“

ЗАВРШЕН САСТАНАК ПУТИНА И ТРАМПА – ПОРУЧИЛИ ИСТО: „Од данас све се мења“

16 јула 2018

Почела је конференција за медије руског председника Владимира Путина и америчког лидера Доналда Трампа након седница у уском и проширеном саставу у Хелсинкију.

Руски председник је рекао да су разговори са Трампом били „отворени и пословни успешни и корисни“.Он је додао да је током самита било говора о текућем стању билатералних односа и међународним питањима.

Оружје је било главна тема разговора.

„Као највеће нуклеарне силе, ми носимо одговорност за међународну безбедност. Сматрамо важним успостављање дијалога о стратешкој безбедности. Предали смо америчким колегама низ конкретних предлога на ову тему“, рекао је руски лидер, нагласивши да се ради о ликвидацији ракета малог и средњег домета, распређивању оружја у свемиру.

„Потешкоће и напета атмосфера у односима Русије и САД немају објективне разлоге“, сматра Путин.

Хладни рат је одавно завршен, подсетио је он.

Руски председник се нада да ће са САД доћи до заједничког разумевања да проблеми треба да се решавају заједничким напорима.

Русија је предала САД своје предлоге о сарадњи у сфери стратешке стабилности, реализацију договора о ликвидацији ракета средњег и малог домета и амерички систем противракетне одбране у Европи.

Он је додао да је Русија спремна да сарађује са САД у борби против тероризма и осигурања сајбер безбедности.

„Русија и САД могу да преузму водећу улогу у решавању хуманитарне кризе у Сирији“, додао је руски председник.

Руска и америчка војска су успоставиле сарадњу и нису дозволиле да дође до опасног сукоба у Сирији, додао је Путин.

Руски лидер је пренео Трампу своју забринутост изласком САД из нуклеарног споразума са Ираном.

Путин и Трамп су се договорили о формирању заједничке групе коју ће чинити „капетани“ руског и америчког бизниса.

Амерички председник је навео да је данашњи сусрет почетак дугог процеса.

Он је додао да је Путин спреман да заједно са САД ради на решавању нуклеарног проблема Северне Кореје. Између осталог са руским лидером је разговарао и о „мешању“ Москве у америчке изборе. Путин је опет негирао те оптужбе које стижу из САД.

„Говорити о завери са Трампом у контексту избора у САД је потпуна глупост“, рекао је Путин.

Он је рекао да су Руси показали симпетије према Трампу за време предизборне кампање јер је он говори о нормализацији односа са Русијом, што је природно.

„Сарадња Русије и САД може да спаси 100 хиљада живота у Сирији“, додао је руски председник.

Два лидера су се договорила да се често састају у будућности.

„Сигуран сам да ћемо се сретати и у будућности и надам се да ћемо моћи да решимо све проблеме о којима смо данас разговарали“, рекао је Трамп.

Два председника су разговарала о „Северном току 2“ и транзиту кроз Украјину.

„Односи Русије и САД никад нису били гори него данас, али је ситуација почела да се мења после данашњег сусрета са Путином“, рекао је Трамп.

Он је рекао да је Путина назвао конкурентом, „добрим конкурентом. Мислим да је конкурент комплимент.

„Бићемо конкуренти када говоримо о гасоводу. Нисам сигуран да је то у најбољим интересу Немачке, али је та одлука донета“, додао је Трамп, коментаришући изградњу „Северног тока 2″.

„Ником се не може веровати. Зашто мислите да ми Трамп верује, и ја њему. Он штити интересе САД, а ја Русије. Интереси нас се поклапају и ми тражимо заједничке тачке“, закључио је Путин.

На крају Путин је поклонио Трампу лопту са Светског првенства коју је он предао супрузи Меланији.

Новинари су поставили и питање Крима.

„Трамп говори о незаконитом укључивњу Крима у састав Русије, ми сматрамо другачије и за нас је то питање завршено“, сигуран је Путин.

KOMENTARI2 коментара

  1. goran says:

    Obojica lazu, nista se nece promeniti, ni za dlaku.

  2. Miraš says:

    „Saradnja Rusije i SAD može da spasi 100 hiljada života u Siriji“, dodao je ruski predsednik. Ne mare Amerikanci za živote Sirijaca, ali medju tih 100.000 ljudskih života nalazi se i nekoliko hiljada života američkih vojnika присутних u Siriji. Буду ли се они враћали у пластичним кесама то може утицати на све врсте избора у САД. Ето то može biti odlučujuće da se američke trupe konačno počnu povlačiti iz Sirije. Putin ima dobar takt i dobre nerve što se za njegovog protivnika-konkurenta ni slučajno ne može reći. U Trampovom tvitu od o8.04.2018. godine stajalo je и ово - "Predsednik Putin, Rusija i Iran su odgovorni što podržavaju životиnju Asada".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u