ЗАВРШЕН САСТАНАК ПУТИНА И ТРАМПА – ПОРУЧИЛИ ИСТО: „Од данас све се мења“

ZAVRŠEN SASTANAK PUTINA I TRAMPA – PORUČILI ISTO: „Od danas sve se menja“

16 jula 2018

Počela je konferencija za medije ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog lidera Donalda Trampa nakon sednica u uskom i proširenom sastavu u Helsinkiju.

Ruski predsednik je rekao da su razgovori sa Trampom bili „otvoreni i poslovni uspešni i korisni“.On je dodao da je tokom samita bilo govora o tekućem stanju bilateralnih odnosa i međunarodnim pitanjima.

Oružje je bilo glavna tema razgovora.

„Kao najveće nuklearne sile, mi nosimo odgovornost za međunarodnu bezbednost. Smatramo važnim uspostavljanje dijaloga o strateškoj bezbednosti. Predali smo američkim kolegama niz konkretnih predloga na ovu temu“, rekao je ruski lider, naglasivši da se radi o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa, raspređivanju oružja u svemiru.

„Poteškoće i napeta atmosfera u odnosima Rusije i SAD nemaju objektivne razloge“, smatra Putin.

Hladni rat je odavno završen, podsetio je on.

Ruski predsednik se nada da će sa SAD doći do zajedničkog razumevanja da problemi treba da se rešavaju zajedničkim naporima.

Rusija je predala SAD svoje predloge o saradnji u sferi strateške stabilnosti, realizaciju dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa i američki sistem protivraketne odbrane u Evropi.

On je dodao da je Rusija spremna da sarađuje sa SAD u borbi protiv terorizma i osiguranja sajber bezbednosti.

„Rusija i SAD mogu da preuzmu vodeću ulogu u rešavanju humanitarne krize u Siriji“, dodao je ruski predsednik.

Ruska i američka vojska su uspostavile saradnju i nisu dozvolile da dođe do opasnog sukoba u Siriji, dodao je Putin.

Ruski lider je preneo Trampu svoju zabrinutost izlaskom SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Putin i Tramp su se dogovorili o formiranju zajedničke grupe koju će činiti „kapetani“ ruskog i američkog biznisa.

Američki predsednik je naveo da je današnji susret početak dugog procesa.

On je dodao da je Putin spreman da zajedno sa SAD radi na rešavanju nuklearnog problema Severne Koreje. Između ostalog sa ruskim liderom je razgovarao i o „mešanju“ Moskve u američke izbore. Putin je opet negirao te optužbe koje stižu iz SAD.

„Govoriti o zaveri sa Trampom u kontekstu izbora u SAD je potpuna glupost“, rekao je Putin.

On je rekao da su Rusi pokazali simpetije prema Trampu za vreme predizborne kampanje jer je on govori o normalizaciji odnosa sa Rusijom, što je prirodno.

„Saradnja Rusije i SAD može da spasi 100 hiljada života u Siriji“, dodao je ruski predsednik.

Dva lidera su se dogovorila da se često sastaju u budućnosti.

„Siguran sam da ćemo se sretati i u budućnosti i nadam se da ćemo moći da rešimo sve probleme o kojima smo danas razgovarali“, rekao je Tramp.

Dva predsednika su razgovarala o „Severnom toku 2“ i tranzitu kroz Ukrajinu.

„Odnosi Rusije i SAD nikad nisu bili gori nego danas, ali je situacija počela da se menja posle današnjeg susreta sa Putinom“, rekao je Tramp.

On je rekao da je Putina nazvao konkurentom, „dobrim konkurentom. Mislim da je konkurent kompliment.

„Bićemo konkurenti kada govorimo o gasovodu. Nisam siguran da je to u najboljim interesu Nemačke, ali je ta odluka doneta“, dodao je Tramp, komentarišući izgradnju „Severnog toka 2″.

„Nikom se ne može verovati. Zašto mislite da mi Tramp veruje, i ja njemu. On štiti interese SAD, a ja Rusije. Interesi nas se poklapaju i mi tražimo zajedničke tačke“, zaključio je Putin.

Na kraju Putin je poklonio Trampu loptu sa Svetskog prvenstva koju je on predao supruzi Melaniji.

Novinari su postavili i pitanje Krima.

„Tramp govori o nezakonitom uključivnju Krima u sastav Rusije, mi smatramo drugačije i za nas je to pitanje završeno“, siguran je Putin.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Obojica lazu, nista se nece promeniti, ni za dlaku.

  2. Miraš says:

    „Saradnja Rusije i SAD može da spasi 100 hiljada života u Siriji“, dodao je ruski predsednik. Ne mare Amerikanci za živote Sirijaca, ali medju tih 100.000 ljudskih života nalazi se i nekoliko hiljada života američkih vojnika prisutnih u Siriji. Budu li se oni vraćali u plastičnim kesama to može uticati na sve vrste izbora u SAD. Eto to može biti odlučujuće da se američke trupe konačno počnu povlačiti iz Sirije. Putin ima dobar takt i dobre nerve što se za njegovog protivnika-konkurenta ni slučajno ne može reći. U Trampovom tvitu od o8.04.2018. godine stajalo je i ovo - "Predsednik Putin, Rusija i Iran su odgovorni što podržavaju životinju Asada".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *