ЗАВРШЕН САСТАНАК – ШТА СЕ ТО ДЕСИЛО У НЕМАЧКОЈ када је ВУЧИЋ изјавио овако нешто…

ZAVRŠEN SASTANAK – ŠTA SE TO DESILO U NEMAČKOJ kada je VUČIĆ izjavio ovako nešto…

27 februara 2018

Srbija je posvećena miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i računa na dalju podršku Nemačke i kancelarke Angele Merkel, kakvu je i do sada imala, rekao je danas predsednik Srbije Alerksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije u Berlinu sa Merkelovom.

Nemačka je ne samo ekonomski, već i politički jedna od najznačajnijih zemalja za Srbiju, istakao je Vučić i zahvalio kancelarki na njenom angažovanju na Zapadnom Balkanu.

„Mi znamo da je pred nama težak put rešavanja poglavlja 23 i 24 i teška prepraka rešavanje pitanja Kosova“, rekao je srpski predsednik.

On je preneo novinarima da je kancelarki rekao da ne veruje u jednostvana rešenja, već u kompromis.

„Rekao sam joj je da je važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego zemlju svojih predaka, važna nam je budućnost. Spremni smo na kompromis. Da obe strane nešto izgube, pa makar i da ne budu zadovoljne. Za narod ne bi bilo prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik“, istakao je Vučić.

Srbija i Nemačka imaju rekordnu trgovinsku razmenu koja je dostigla 4,4 milijarde evra, a Nemačka je sada ubedljivo sama na vrhu kao trgovinski partner Srbije, izjavio je u Berlinu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ponosni smo na to što je zahvaljujući nemačkim investicijama u Srbiji naš izvoz za Nemačku dostigao gotovo 1,9 milijardi, što je pokrivenost uvoza izvozom veća nego ikada i predstavlja nam povećanje od 10,3 odsto u trgovinskoj razmeni samo u poslednjoj godini „, rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju sa nemačkom kancelarkom.

Predsednik je ukazao da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 43.000 ljudi.

„Nemci su nam pomogli da prevaziđemo užasno tešku ekonomsku i socijalnu situaciju, a mi ćemo se truditi da popravljanjem ambijenta i vladavinom prava, stvorimo još bolje uslove za njihov dolazak“, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija popravila poziciju na Duing biznis listi Svetske banke za 50 mesta i izrazio nadu da ćemo to činiti svake godine, što će značiti jači poziv nemačkim investitorima.

MERKEL: VEOMA CENIM VUČIĆEV RAD, PODRŽAVAMO SRBIJU

Veoma cenim rad predsednika Vučića i želim mu uspeh u poslu koji nije lak, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel posle razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i istakla da Nemačka i dalje podržava Srbiju na njenom putu ka EU.

Merkelova je istakla i da je Nemačka impresionirana kako Beograd korača putem reformi i da ohrabruje srpske valsti da to čine i dalje.

Zvanični Berlin podržava evropsku perspektivu Srbije i ohrabruje Beograd da nastavi sa reformama, kao i u pronalaženju rešenja u odnosima sa Prištinom, kaže Merkelova.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poručila je da pristupni pregovori mogu biti uspešni samo ako se reforme nastave, posebno u oblasti vladavine prava, kao i ako se postigne pravni ugovor u vezi odnosa sa Prištinom.

Zbog toga, istakla je, deo razgovora je bio posvećen kako doći do sporazuma između Beograda i Prištine u narednim godinama.

Kada je reč o Kosovu Merkelova je, odgovarajući na pitanje šta Nemačka očekuje da Srbija mora da učini u vezi odnosa sa Prištinom, te da li pravno obavezujući sporazum znači da Srbija prizna Kosovo, kazala da ona „nije ta koja želi da propisuje šta se mora desiti i šta je poželjno što bi trebalo uraditi“.

„Inicijativa polazi od strane Srbije, predsednik Srbije je taj koji je tu glavni akter“, rekla je Merkel.

„Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali, ja neću da delim savete, pogotovo ne u javnosti“, rekla je Angela Merkel.

Razgovarali su kaže kancelarka i o regionu ukupno i ima niz zadataka koji moraju da se obave, a posebno misli na Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje.

„Veoma cenim rad predsednika Vučića na uspostavljanju što bolje saradnje u regionu i želim mu, u ne tako lakom poslu, puno uspeha“, kazala je ona.

Merkelova je istakla da Nemačka želi i dalje da podržava Srbiju na njenom putu.

Istakla je da je raduje što je Vučić, po prvi put u novoj funkciji, kao predsednik Srbije, posetio Berlin, podsećajući da su postojali odlični i tesni odnosi između dve zemlje dok je bio prmeijer.

Ukazala je da je oko 400.000 građana poreklom iz Srbije, koji žive u Nemačkoj, most saradnje dve zemlje.

„Nemačka je godinama jedan od, ako ne i najvažniji trgovinski partner Srbije. Imamo niz dirketnih investicija u Srbiji i nemačke firme zapošljavaju više od 40.000 građana Srbije“, podsetila je Merkelova.

Kada je reč o evropskoj perspektivi Merkelova je rekla da će se ove godien održati niz sastanaka EU sa zemljama Zapadnog Balkana, što posebno raduje Berlin, koji želi da postoje tesni odnosi sa tim regionom.

Izrazila je zadovoljstvo što se dobila poziv da poseti Srbiju i najavila da će sigurno ponovo doći u Beograd, ali da je sada važno da se u Nemačkoj najpre formira vlada i ona bude postavljena na mesto kancelara.

Posebno je pohvalila napore u oblasti pomirenja, rekavši da je poseban poklon Srbije sporazum o zaštiti vojnih memorijala, koji je doneo predsednik.

Izrazila je uverenje da će biti posetilaca vojnih memorijala u Srbiji i iz Nemačke.

Na kraju ona se, posle pitanja nemačkih novinara, osvrnula i na saradnju Kine i Srbije, rekavši da je projekat rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta projekat u kojem je uključena i članica EU, kao i da su u Inicijativi „16+1“ zemlje članice, te da one imaju obavezu da zastzpaju zajedničku politiku prema Kini.

„Uzimanje kredita nije ništa što je zabranjeno i Evropska komisija proverava sve projekte“, objasnila je onda dođaući da to nije tipično srpsko pitanje, već da Kina sarađuje sa mnogim zemljama u istočnoj Evropi.

Što se kineskog udela u nemačkom proizvođaču automobila „Daimler“ tiče Merkelova je kazala da je Nemačka otvorena za dobre odnose sa Kinom, ali da treba sagledati da li nisu povređena pravila o transparentnosti, o čemu treba da brinu nadležne institucije.

Istovremeno je poručila da u „Daimleru“ postoji i kuvajtski investotor, te da je strateški cilj vlade da automobilska industrija u Nemačkoj bude održiva.

MERKEL: NEMAČKA PODRŽAVA PUT SRBIJE KA EU

Nemačka podržava put Srbije, rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel posle razgovora s predsednikom Aleksandrom Vučićem i istakla da pregovori o priključenju mogu biti uspešni uz dalje reforme u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom.

„Impresionirani smo na koji način Srbija nastavlja putem napretka u borbi protiv korupcije i ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem“, rekla je kancelarka na zajedničkoj pres konferenciji s Vučićem.

Ona je ponovila da njena zemlja pruža podršku Srbiji i dodala:

„Pregovori o priključenju mogu da budu uspešni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom. Zato smo se delimično osvrnuli na pitanje kako možemo da dođemo do pravnog okvira, ugovornog rešenja za Kosovo“, rekla je Merkel.

Dodala je da treba rešiti i niz pitanja u regionu i istakla da zvanični Berlin „ceni učešće predsednika Vučića u pogledu saradnje zemalja Zapadnog Balkana“.

NE PROPISUJEM, NE DELIM SAVETE, VUČIĆ GLAVNI AKTER

– Ja ne propisujem šta se mora desiti po pitanju Kosova, neću da delim savete, predsednik Srbije je tu glavni akter, poručila je danas kancelarka Angela Merkel po pitanju sporazuma Beograda i Prištine. Na pitanje da li pravno obavezujući sporazum znači priznanje Kosova od strane Srbije, kancelarka je odgovorila da što se tiče očekivanja u odnosu na Kosovo ona nije ta „koja će propisati šta se mora desiti i šta je pozeljno što bi trebalo uraditi“.

„Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali, ja neću da delim savete, pogotovo ne u javnosti“, rekla je Angela Merkel.

KOMENTARI16 komentara

 1. Nebeska Srbija says:

  Umesto sto pomaze nemacke privrednike bolje da je dao pare nama za samozaposljavanje,mi smo propali nacisto ako nam nemci diktiraju trziste.Kakav crni prijatelj nemacka da nam bzde?!sve je namesteno!!!pitajte naseg vodju zasto nije dozvolio da Rusi uloze u nasu privredu?!i to bi sav profit u srbiji ostao a nemci nam ne ostavljaju nista,bruka bre.

 2. Sladja says:

  TIKVA BEZ KORENA TAKO RAZMIŠLJA

 3. namcor says:

  "- Rekao sam joj je da je važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego zemlju svojih predaka, važna nam je budućnost. Spremni smo na kompromis" > Majmune, pa zemlje za našu decu neće ni biti, ako nastaviš to šta radiš! Ti preci su nam i OSTAVILI, u krvi izvojevanu slobodu i zemlju! Da bi, onda, došao ti, najveća izdajica u istoriji ovog naroda, iz neke vukojebine, da nam krčmiš imanje! A koliko ti je do dece stalo, vidimo i po otkazima trudnicama i porodiljama i po tome što nam deca beže glavom bez obzira, od tvojih usrećiteljskih rešenja, jer ne mogu od tvojih partijaca da dođu na red da se zaposle, ma koliko kvalitetni bili! MORE MARŠ STOKO!

  • apis says:

   Svaka ti je k'o u Njegosa. Bravo zemljace

  • Gojko says:

   Svaka čast za komentar opisao si ovog psihopatu baš kako treba.

  • vindfaker says:

   Svaka cast!

 4. namcor says:

  "- Rekao sam joj je da je važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego zemlju svojih predaka, važna nam je budućnost. Spremni smo na kompromis" > Majmune, pa zemlje za našu decu neće ni biti, ako nastaviš to šta radiš! Ti preci su nam i OSTAVILI, u krvi izvojevanu slobodu i zemlju! Da bi, onda, došao ti, najveća izdajica u istoriji ovog naroda, iz neke vukojebine, da nam krčmiš imanje! A koliko ti je do dece stalo, vidimo i po otkazima trudnicama i porodiljama i po tome što nam deca beže glavom bez obzira, od tvojih usrećiteljskih rešenja, jer ne mogu od tvojih partijaca da dođu na red da se zaposle, ma koliko kvalitetni bili! MORE MARŠ STOKO!

  • test01 says:

   Ma on je lepo rekao sta misli i sta radi, samo treba znati citati izmedju redova: Srpska deca moraju da beze u Evropske zemlje posto im ne preostaje nista da rade u Srbiji. Znaci on bi da ljubi zemlju zapada koje su bombardovale Srbiju. Nije ga briga za Srbiju i teritoriju koju su nam ostavili nasi predaci !!! On 'pregovara' sa teroristima o teritoriji koja pripada RS i rezolucija UN 1244 to potvrdjuje.

 5. goran says:

  Koja baraba, pa, zemlja tvoje i nase dece moze da bude bilo koja, a zemlja predaka je jedna. Vucic cepa istoriju na proslost i buducnost, priprema teren kako bi priznao narodu da je poklonio Kosovo americkoj narko mafiji.

 6. goran says:

  Merkelka je kreten, radi za Siptare, a sve vreme se pravi nevina, kao nije ona ta koja bilo sta odlucuje. Svi su odvratni. Dokaz da nema boga je sto ovakvi tipovi unistavaju nase zivote. Ali, osveta stize od Lucifera, jer ce on dovesti jos vece kretene na vlast, a ovi sadasnji ce biti smenjeni. Znaci, da promene nema, osim kozmeticke.

 7. Barakuda says:

  Šta je, odričemo se slavne prošlosti, bez koje nemamo ni budućnosti ni identiteta !Njegova djeca mogu da žive bilo gdje na planeti, ali ostala srpska nemaju nego jednu Srbiju i RS !

 8. Trifun says:

  Hej, hej...polako sa tim brojakama o izvozu i tgrgovina sa Nemackim monstrumima, antisrpskim dzelatima! Taj izvoz u principu nije srpski nego NEMACKI jer ga nemacke kompanije stvaraju a profit sebi uzimaju naravno. Nas izvoz u EU Rajh je veci nego u Rusiju samo zato sto u EU Rajh izvozimo sirovine i poluproizvode manje, dok u Rusiju ne mozemo da plasiramo skoro nista jer njima treba skupa, kvalitenta brandirana roba koju mi ne proizvodimo. Tako da kacenje tim zapadnim hijenama, nasim dzelatima i sa ekonomske strane je put u totalnu propast i zavisnost od tih genocidnih antisrpskih rasista. Umjesto da zasucemo rukave i stvorimo industriju koja ce se fokusirati na proizvode koje nasi prijatlelji i saveznici trebaju, ponizavamo se do besvijesti pokazujuci koliko smo besmpomocni jer nemamo pameti da preokrenemo ekonomiju i nasu buducnost. Nema nazad.

 9. Gojko says:

  Nema one fukse od šešelja da reaguje.Hahaha Dobija utovljeni " vojvoda" lepu mesečnu apanažu da da ćuti...On i vuk čuvene hercegovačke patriote hahaha

 10. Gagi says:

  Vrlo je tesko nama obicnim posmatracima politickih dogadjaja da dajemo sud, uostalom, narod nikada nije ni znao sve zakulisne politicke radnje nasih politicara. Vidljive su drasticne promene politicara koji dodju na sam vrh drzavnog odlucivanja. Okolnosti i pritisci kojima su uslovljeni, za narod koji zivi u toj zemlji je, nepoznanica. NAJVECA laz i demagogija je, da se problemi ne objavljuju zbog uznemiravanja javnosti. Znaci, zivecemo u kuci koja gori i pravimo se da je sve u redu. Domacin kuce vec nagoreo od gasenja pozara, i ukucani osecaju vrelinu i propast svog domacinstva, ali eto spasonosnog resenja, dogovoricemo se sa piromanima. Ovom prilikom bih pitao svo nase Srpsko bratstvo, da li je normalna logika da se sa neprijateljem dogovara o ustupcima bez borbe, ludi su bili i Car Lazar,Obilic,Misic...maaaa. Ovo je kao prvi put da nasrcu na Srbe, mi im smetamo jer zele da ceo Balkan bude katolicki. Naravno, sila je to, uvek je i bila, to su njihove istorijske teznje.Danas mi imamo drugu politiku, vazno je da moje dete bude zivo i zdravo i po mogucstvu da neradi nista, nije neophodno da se trudi i angazuje za vise ciljeve zivota.Sramna, jadna i bedna je opredeljenost za takav zivot, a, svi nasi istorijski pretci su bili ludi i sasavi, "nisu" znali da zivot svoj daju za nesto sto ima smisla - DA BUDEMO LJUDI. Da rezimiram, nema dogovora sa ljudima i drzavama koji otimaju tudje i koji imaju takvu vrstu teznje da koriste i zloupetrabljavuje druge narode za njihove lagodne zivote. NIJE MOGUCE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *