ЗАВРШЕН САСТАНАК У МОСКВИ! Путин послао поруку српском народу!

ZAVRŠEN SASTANAK U MOSKVI! Putin poslao poruku srpskom narodu!

27 marta 2017

Tan2017-3-27_143811723_0

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Predsednik Rusije je u kratkom obraćanju, pre nego što su razgovori nastavljeni iza zatvorenih vrata, „u četiri oka“, rekao da nema sumnje da će se prijateljski odnosi dve zemlje dalje razvijati i posle predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji.

On je, pozdravljajući premijera Vučića, rekao da je uveren da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji biti organizovani „na najvišem nivou“.

„Bez obzira kako se bude razvijala politička situacija, bez sumnje je da će se naši odnosi razvijati pozitivno“, kazao je Putin i dodao da će razvoj odnosa dve zemlje biti u pozitivnom i prijateljskom duhu, uz međusobno poštovanje.

Rekao je da je zajedničkim naporima ostvarena bolja spoljnotrgovinska razmena.

Prema njegovim rečima, radi se o rastu trgovinske razmene, koja je, istakao je, ostvarena pre svega naporima srpskog premijera i njegove vlade,

Taj rast je, kako je dodao, ostvaren zahvaljujući rastu izvoza srpske robe, ponajviše poljoprivrednih proizvoda.

Takođe je konstatovao da dve zemlje imaju zajedničke projekte za koje smatra da se dobro razvijaju.

Najavio je da će sa Vučićem razgovarati i o situaciji u regionu, dodajući da „Rusija vidi da je došlo do zaoštravanja“.

Srpski premijer je po dolasku u Moskvu, u nedelju, izjavio da Srbija sa Rusijom namerava da dalje pospeši ekonomske odnose i podigne nivo trgovinske razmene.

Istakao je da Srbija želi da privuče više ruskih investitora, koji ne bi bili vezani samo za energetiku.

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko ideja o fabrikama mašina i automobila, koje bi pravile svoje pogone u Srbiji, a onda bi sa 51 odsto srpskih komponenata mogli da izvoze na evropsko tržište.

Vučić je ukazao da je razgovor sa ruskim predsednikom od izuzetnog političkog, ekonomskog i svakog drugog značaja za Srbiju, dodajući da se „oseća ponosno kada u takvim susretima zastupa interese svog naroda“.

Kako je kazao, biće reči i o za nas veoma važnoj temi – vojno tehničkoj saradnji.

Objasnio je da, ako ruski predsednik potpiše ukaz, za šta postoji tehnička mogućnost, onda bi bilo samo tehničko pitanje kada bi se u Srbiju slala vojna oprema.

Ruskoj strani je iskazana molba za dobijanje povoljnih uslova za nabavljanje sistema Buk, u cilju unapređenja sposobnosti protiv-vazdušne odbrane, nakon što je naoružanje hrvatske vojske „ojačano“ balističkim raketama iz progama NATO.

Takođe, Srbija treba da dobije modernizovane tenkove T 72 i oklopno izviđačka vozila BRDM-2M.

U Rusiju su sa premijerom Vučićem doputovali i ministar odbane Zoran Ðorđević, kao i ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Oni će kasnije učestvovati na proširenom sastanku delegacija dve strane.

VUČIĆ ZA ROJTERS: ZA EU, ALI I ZA DOBRE ODNOSE S RUSIJOM

Srbija je posvećena članstvu u Evropskoj uniji, ali će raditi naporno kao bi unapredila odnose sa Rusijom, tradicionalnim saveznikom, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić za britanski Rojters.

„Srbija je na evropskom putu i to je naš strateški cilj. Želimo da naše društvo bude oblikovano prema najrazvijenijim zapadnoevropskim zemljama“, rekao je Vučić u razgovoru za britansku agenciju vođenom tokom vikenda.

Rojters navodi da se Vučih danas u Moskvi sastaje sa ruskim predsednikom sa kojim će razgovarati o trgovinskim odnosima i vojnoj saradnji i podseća da je Rusija prošle godine donirala Srbiji šest aviona MiG-29 a da Vučić sada namerava da pregovara o kupovioni raketa zemlja-vazduh.

„Razgovaraćemo i o ekonomskoj saradnji sa Rusijom, želimo da privučemo više investitora“, rekao je Vučić.

Britanska agencija navodi da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji, na kojima je i Vučić kandidat, biti test popularnosti za njega lično, kao i za njegovu Srpsku naprednu stranku, ekonomske reforme i nastojanja da se zemlja preibliži EU.

Podsećajući da su ovlašćenja i zadaci predsednika i premijera u Srbiji jasno razgraničena, Rojters ukazuje i na to da su mnogi u Srbiji, koja očekuje da završi pregovore o članstvu u EU do 2019. godine, skeptični prema tom bloku i na zapadne zemlje gledaju kao podržavaoce bombardovanja 1999. godine.

S tim u vezi Vučić kaže:

„Moramo da pokažemo običnom svetu šta činimo zajedno (sa EU). Moramo da pokažemo konkretne puteve i konkretne projekte“, rekao je Vučić.

Britanska agencija navodi da Zapad smatra da je integracija Zapadnog Balkana način da se stabilizuje region posle godina ratova i ekonomskih potresa, ali da se Rusija protivi integraciji regiona, uključujcuhi Srbiju, u NATO i EU i nastoji da proširi svoj uticaj.

Premijer je rekao i da Srbija nastoji takođe da unapredi ekonomsku saradnju sa Kinom.

Kako je rekao, očekuje da kineska privatna aviokompanija počne sa letovima na relaciji Peking-Beograd.

KOMENTARI7 komentara

 1. Trifun says:

  Džaba,nije pomenut fijat 500 , talijanski,iz ugovora sa zatamnjenim stranicama.

 2. l says:

  Sada će AV mediji, Informer, Pink da trube kako je gsn Putin podržao samo Vučića na izborima

 3. ranko75 says:

  Nikada u EU bez referenduma.Uvlacenje u EU bez referenduma ravno je veleizdaji!

 4. Zoran says:

  Ko se sa Alekom druži život mu je duži

 5. dusko says:

  To nisu bila pitanja to je bila kratka pismena vezba za AV ! Pa nije mu Putin srpski narod !!!

 6. Ivan Grozni says:

  Rojters navodi... Kako ce to biti test popularnosti Vucica kad u svojoj kandidaturi ima devet drugih stranaka. Ako "pobedu" podeli sa devet nece preci cenzus. Zato je ovakav nacin izbora nakaradan.

 7. Lajla says:

  I Tadic je jurio u Moskvu, da prevesla narod u svoju korist.Samo slikanje zarad izbora.Posle lupaj po svom,niti jedan zakon koji ne bude stimao Merkelovoj citaj briselskoj administraciji nece biti usvojen u korist Srbie, vracati ce ponovo i ponovo skupstinske zakone,da dovrsi sta je poceo,KiM odcepiti preko Skupstine od Srbije jer srpsko bogatstvo treba da ide za Nemacku autoputom Tirana Berlin,sve je rekla Zorana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *