ЗАВРШЕН САСТАНАК Вучић – патријарх ИРИНЕЈ

ЗАВРШЕН САСТАНАК Вучић – патријарх ИРИНЕЈ

28 октобра 2017

Председник Александар Вучић примио је патријарха Иринеја, а на састанку иза затворених врата се говорило о наталитету, притисцима и Храму Светог Саве.

Уз Вучића је на овом састанку био и генерални секретар Никола Селаковић.

Како је саопштено, Вучић и Иринеј сагласили су се у разговору и да је витални циљ српске државе очување њене независности и слободе, као и право Србије да доноси одлуке о себи и својој будућности без уплитања других земаља.

Председник Вучић упознао је патријарха Иринеја са, како је наведено у саопштењу Председништва, „великим проблемима и притисцима“ са којима се Србија суочава у покушају очувања мира, стабилности и сигурније будућности за нашу децу.

Двојица саговорника изразили су забринутост због изузетно ниске стопе наталитета у Србији, а председник Вучић обавестио је патријарха о различитим подстицајним мерама којима ће држава покушати да такву тешку ситуацију поправи, наводи се саопштењу.

Двојица саговорника разговарали су и о положају Српске православне цркве на Косову и Метохији и неопходности даљег улагања у очување наших најважнијих културно-историјских споменика, наводи се у саопштењу.

Председник Србије и патријарх српски сагласили су се и да радови на изградњи Храма Светог Саве у Београду треба да се убрзају и заврше до 2019. године како би обележавање 800 година од оснивања прве српске Архиепископије било одржано у новом храму, јединственог изгледа у свету.

Подсетимо, протеклих дана је у јавности пажњу привлачио својеврстан „сукоб“ који су преко медија водили потпредседница владе Зорана Михајловић, као и поглавар Српске православне цркве, али и епископ бачки Иринеј, који је чак рекао да је министарка „подржала Херту Милер“, нобеловку која је недавно у Београду рекла да су „Срби сами себи нанели зло“.

Тема њиховог спорења је право жене да одлучи када жели и да ли жели да рађа, а патријарх је рекао да су „Српкиње дужне да рађају“. Министарка Михајловић, која је и на челу Координационог тела за родну равноправност је поручила представницима СПЦ да „оставе жене да саме одлучују“.

Иначе, Вучић се од доласка на власт 2012. године више пута састајао са српским патријархом, а јавност је углавном штуро обавештавана о садржини њихових разговора. Последњи пут су одржали састанак када је Вучић изабран за председника. У Патријаршији је са лидером СНС и тада био Никола Селаковић.

KOMENTARI4 коментара

 1. Pobrkani lončići says:

  Zašto sa sekretarom dočekuje patrijarha? Zašto nije sa premijerom, pa da bude društvo za doček kompletno? Premijerka je u komisiji za porast nataliteta i vodi program"E-beba".

  • Lune says:

   Hm,hmm...kucaj clan 11 ustava Srbije

 2. Ognjen says:

  Покушава да омекша став цркве према косову.

  • Lune says:

   Hm,hmm..patrijarh,je mirno primio predlog,da se povuce " sa trona"...iz zdravstvenih razloga

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u