ЗАВРШЕН САСТАНАК Вучић – патријарх ИРИНЕЈ

ZAVRŠEN SASTANAK Vučić – patrijarh IRINEJ

28 oktobra 2017

Predsednik Aleksandar Vučić primio je patrijarha Irineja, a na sastanku iza zatvorenih vrata se govorilo o natalitetu, pritiscima i Hramu Svetog Save.

Uz Vučića je na ovom sastanku bio i generalni sekretar Nikola Selaković.

Kako je saopšteno, Vučić i Irinej saglasili su se u razgovoru i da je vitalni cilj srpske države očuvanje njene nezavisnosti i slobode, kao i pravo Srbije da donosi odluke o sebi i svojoj budućnosti bez uplitanja drugih zemalja.

Predsednik Vučić upoznao je patrijarha Irineja sa, kako je navedeno u saopštenju Predsedništva, „velikim problemima i pritiscima“ sa kojima se Srbija suočava u pokušaju očuvanja mira, stabilnosti i sigurnije budućnosti za našu decu.

Dvojica sagovornika izrazili su zabrinutost zbog izuzetno niske stope nataliteta u Srbiji, a predsednik Vučić obavestio je patrijarha o različitim podsticajnim merama kojima će država pokušati da takvu tešku situaciju popravi, navodi se saopštenju.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o položaju Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i neophodnosti daljeg ulaganja u očuvanje naših najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije i patrijarh srpski saglasili su se i da radovi na izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu treba da se ubrzaju i završe do 2019. godine kako bi obeležavanje 800 godina od osnivanja prve srpske Arhiepiskopije bilo održano u novom hramu, jedinstvenog izgleda u svetu.

Podsetimo, proteklih dana je u javnosti pažnju privlačio svojevrstan „sukob“ koji su preko medija vodili potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, kao i poglavar Srpske pravoslavne crkve, ali i episkop bački Irinej, koji je čak rekao da je ministarka „podržala Hertu Miler“, nobelovku koja je nedavno u Beogradu rekla da su „Srbi sami sebi naneli zlo“.

Tema njihovog sporenja je pravo žene da odluči kada želi i da li želi da rađa, a patrijarh je rekao da su „Srpkinje dužne da rađaju“. Ministarka Mihajlović, koja je i na čelu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost je poručila predstavnicima SPC da „ostave žene da same odlučuju“.

Inače, Vučić se od dolaska na vlast 2012. godine više puta sastajao sa srpskim patrijarhom, a javnost je uglavnom šturo obaveštavana o sadržini njihovih razgovora. Poslednji put su održali sastanak kada je Vučić izabran za predsednika. U Patrijaršiji je sa liderom SNS i tada bio Nikola Selaković.

KOMENTARI4 komentara

 1. Pobrkani lončići says:

  Zašto sa sekretarom dočekuje patrijarha? Zašto nije sa premijerom, pa da bude društvo za doček kompletno? Premijerka je u komisiji za porast nataliteta i vodi program"E-beba".

  • Lune says:

   Hm,hmm...kucaj clan 11 ustava Srbije

 2. Ognjen says:

  Pokušava da omekša stav crkve prema kosovu.

  • Lune says:

   Hm,hmm..patrijarh,je mirno primio predlog,da se povuce " sa trona"...iz zdravstvenih razloga

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *